Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. augusta 2021, 10:24
Čas čítania 1:38
Martin Adam Pavlík TASR

V noci bude na oblohe svetelná šou. Kde je najlepšie sledovať roj Perzeíd?

V noci bude na oblohe svetelná šou. Kde je najlepšie sledovať roj Perzeíd?
Zdroj: Tomáš Slovinský, Petr Horálek
NEWS VESMÍR
Uložiť Uložené

Podmienky na pozorovanie meteorického roja Perzeíd sú tento rok veľmi priaznivé. Maximálnu frekvenciu, približne 45 meteorov za hodinu, dosiahnu vo štvrtok 12. augusta.

Počas dnešnej noci bude meteorický roj najintenzívnejší. Výdatnosť roja býva štandardne 100 až 120 meteorov za hodinu. Bežný pozorovateľ ich teda vidí približne polovicu. Práve od polnoci do štvrtej ráno by mal výskyt meteorov vrcholiť. 

Výhodou Perzeíd je, že Zem cez ich oblasť vo vesmíre prelietava pomerne dlho, preto sa ich zvýšená aktivita dá pozorovať od konca júla až do konca augusta. Tento rok by nemalo pozorovanie meteorov rušiť ani mesačné svetlo. Priaznivá jej aj predpoveď počasia, ktorá sľubuje jasnú oblohu.

Od 9. do 12. augusta sa stretne Zem so 62 percentami všetkých Perzeíd. „Po maxime však ich počet prudko klesá a už po troch dňoch možno pozorovať len jednotlivé kusy. Tie sa môžu objavovať až do polovice septembra,“ vysvetlil Ján Svoreň z Astronomického ústavu SAV.

Domov
Zdieľať
Diskusia