Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. augusta 2021, 14:30
Čas čítania 7:00
Tímea Krauszová

Bad Luck Brian: Mnohí si neuvedomujú, že tú fotku som urobil naschvál. Niektoré roky mi zarobila viac ako desaťtisíc (Rozhovor)

Bad Luck Brian: Mnohí si neuvedomujú, že tú fotku som urobil naschvál. Niektoré roky mi zarobila viac ako desaťtisíc (Rozhovor)
Zdroj: Refresher / Juraj Figura
REFRESHER BAD LUCK BRIAN VTIPNÉ MOMENTY
Uložiť Uložené

Známa tvár, ktorú si videl 1 000-krát ako mémovú reakciu na nejakú situáciu, zavítala na Slovensko. Pravým menom Kyle Craven nám porozprával, ako vníma svoju online slávu.

Bad Luck Brian – alebo vlastným menom Kyle Craven – sa preslávil fotografiou zverejnenou na Reddite v roku 2012. Rýchlo sa stala kultovým memečkom, ktoré ľudia najčastejšie využívajú na opis trápnych alebo nepríjemných zážitkov.

Na fotke prvé dve meme, ktoré sa objavili na Reddite. Prvé (vľavo) pridal Ian Davies, najlepší kamoš Kyla, no nemalo veľký úspech. Druhé pridali v ten istý deň a získalo tisícky upvotes.
Na fotke prvé dve meme, ktoré sa objavili na Reddite. Prvé (vľavo) pridal Ian Davies, najlepší kamoš Kyla, no nemalo veľký úspech. Druhé pridali v ten istý deň a získalo tisícky upvotes. Zdroj: Reddit

Na Slovensko zavítal v rámci kampane pre zubnú kliniku, objavil sa v jej digitálnej kampani, no známe meme je zavesené aj na bilborde v Bratislave. „Často dostávame odvážne ponuky, zvyčajne na Instagrame, aby sme sa zapojili do nejakej reklamnej kampane. Povedal by som, že tak 98 % z nich sa neuskutoční,“ povedal nám Kyle na úvod nášho rozhovoru. Zvyčajne sú marketéri z nápadu nadšení, ale firmám sa to nepozdáva alebo jednoducho nemajú taký rozpočet. Tentoraz to však klaplo a svoje prvé kroky v Európe urobil práve po bratislavských uliciach.

S Kylom sme sa rozprávali o jeho živote, práci aj rodine. Prezradil nám, ako strávil pandémiu, čo urobil so zarobenými peniazmi a ktoré meme je jeho obľúbené.

Odporúčané
Marketéri sa pre autorské práva sťažujú na bratislavský bilbord so známym meme. Bad Luck Brian na to zareagoval videom Marketéri sa pre autorské práva sťažujú na bratislavský bilbord so známym meme. Bad Luck Brian na to zareagoval videom 19. mája 2021, 20:31

Čo si myslíš o Slovensku, Kyle? Urobili sme na teba dobrý dojem?

Krajina sa mi veľmi páči. Už som ochutnal aj nejaké miestne špeciality, ale po slovensky ešte neviem povedať nič.

Meme s tvojou tvárou sa nazýva Bad Luck Brian (nešťastný Brian), no v rozhovoroch opakovane hovoríš, že máš v živote veľké šťastie.

Mám, najmä v súťažiach. Vyhral som už PSP aj Xbox, vyhrávam aj v lotériách.

Bad Luck Brian
Zdroj: Refresher/Juraj Figura

Tvoja fotka z roku 2012 je dostupná všade na internete. Ako určíš hodnotu niečoho, čo každý pozná a čo prakticky hocikto používa? Máš nejakú minimálnu šaržu, pod ktorú by si licenciu nepredal?

Závisí to od mnohých faktorov. Napríklad pri online využití si pýtame nejaký minimálny poplatok. Ale už sme robili veci aj zadarmo, napríklad pre neziskové organizácie. S tým nemám žiadny problém. Ale máš pravdu, technicky hocikto môže použiť tú fotku. Vstupujeme do toho, keď ju firmy či ľudia používajú na dosiahnutie zisku.

Licenciu na meme Bad Luck Brian vlastní Kyle spolu so svojím kamarátom Ianom Daviesom (týka sa fotografie, ale napríklad aj samotného názvu Bad Luck Brian). Zisk si delia, aj v rámci kampane pricestovali na Slovensko spoločne a spravili si z toho výlet. Pri rozhovore bol s nami aj Ian. Spoločne nám vyrozprávali aj príbeh o tom, ako sa z obyčajnej ročníkovej fotky stal internetový fenomén.

Pôvodnú fotku ste s Ianom len pred niekoľkými mesiacmi predali ako NFT na burze Foundation. Finálna cena bola 20 etherov, čo bolo v tom čase v prepočte zhruba 36-tisíc dolárov. Čo si urobil s peniazmi – nechal si si kryptomenu alebo si ich vybral v dolároch?

Nechali sme ich zainvestované, zisk sme si rozdelili. 

Bad Luck Brian
Zdroj: Refresher/Juraj Figura

To však znamená, že teraz nemáš 36-tisíc. Čisto teoreticky, skôr než skončíme rozhovor, môžeš byť švorc.

(smiech) Áno, to máš pravdu. Je tam isté riziko. V každom prípade, nemáme nejaké plány pre náš kryptomajetok, nateraz to necháme voľne zainvestované.

Odporúčané
Miriam Kalisová: Ľudia ma zaškatuľkovali ako serióznu tvár spravodajstva. Môj osobný život je však úplne iný (Rozhovor) Miriam Kalisová: Ľudia ma zaškatuľkovali ako serióznu tvár spravodajstva. Môj osobný život je však úplne iný (Rozhovor) 2. augusta 2021, 14:30

Čo si myslíš o trhu s NFT alebo digitálnym majetkom?

Milujem to. Najlepšia vec, akú som kedy skúsil! (úškrn)

Nemyslím si, že máš až takú moc ako Elon Musk a zrazu pre tvoj výrok stúpne hodnota kryptomeny...

(výbuch smiechu) Malo by do toho investovať ešte viac ľudí.

Ale nie, teraz úprimne. Spočiatku sme tomu s Ianom veľmi nerozumeli. Oslovil nás autor meme Nyan Cat, ktorý predal to svoje za asi pol milióna dolárov. Naďalej predáva aj ďalšie NFT, čo robíme aj my – predali sme asi tri ďalšie.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 101740 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Kedy si Kyle povie, že má za sebou úspešný rok a dobre zarobil.
  • Čím sa naozaj živí.
  • Na čo minul peniaze zarobené na svojej internetovej sláve.
  • Či niekoho zbalil na to, že je tvárou meme.
  • Či ho otravuje, keď stále niekde vidno jeho fotku.
  • Ktoré memečka sú jeho najobľúbenejšie a aké kanadské žartíky zvykol v škole robiť.
Domov
Zdieľať
Diskusia