Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
6. augusta 2021, 21:33
Čas čítania 0:54
Viktor Kniš

VIDEO: Dve tornáda zaznamenali aj neďaleko slovenských hraníc v Poľsku

VIDEO: Dve tornáda zaznamenali aj neďaleko slovenských hraníc v Poľsku
Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann (ilustrační obrázek)
NEWS POČASIE TORNÁDO
Uložiť Uložené

Ani Rzeszów a Józefów nehlásia zranených či obete.

Slovensko včera nebolo jedinou krajinou v strednej Európe, ktorú zasiahlo tornádo. Aj na juhovýchode Poľska zaznamenali tento prírodný jav, a to hneď na dvoch miestach neďaleko seba. Informuje o tom portál iMeteo, podľa ktorého boli svedkami tornád obyvatelia oblastí Rzeszów a Józefów. 

Úrady v Poľsku nehlásia žiadnych zranených ani obete, podobne ako na Slovensku, aj tam počítajú najmä škody na majetku. Z videí vyplýva, že tornádo neďaleko mesta Rzeszów vyzerá podobne ako to, ktoré sme mali možnosť sledovať v obci Petkovce. 

„V tento deň sa v karpatskej oblasti vlnil studený front, v rámci ktorého postupovala z Maďarska cez Slovensko do Poľska plytká tlaková níž. Tesne pred jej prechodom cez naše územie vznikli v okolí Slanských vrchov prehánky a s jednou z nich bolo spojené aj tornádo v obci Petkovce,“ opísal meteorológ Miroslav Šinger.

Meteorológovia upozorňujú na veľmi špecifickú okolnosť, ktorú zachytili pri slovenskom tornáde. „Tornádo na východe Slovenska sa vyskytlo počas prehánok. V oblasti sa totiž v tom čase nezaznamenal žiadny blesk. Aj na toto potvrdenie a ďalšiu analýzu si však budeme musieť ešte počkať,“ dodávajú. Už dnes vieme, že východom Slovenska sa prehnalo rýchlosťou približne 200 km/h. 

Odporúčané
VIDEO: Tornádo sa Slovenskom prehnalo rýchlosťou 200 km/h. Takto rozmetalo všetko, čo mu prišlo do cesty VIDEO: Tornádo sa Slovenskom prehnalo rýchlosťou 200 km/h. Takto rozmetalo všetko, čo mu prišlo do cesty 6. augusta 2021, 10:23

V tomto roku sa na Slovensku vyskytlo tornádo 22. apríla v obci Ploské v okrese Košice-okolie. V Petkovciach však došlo k závažnejšiemu poškodeniu striech domov, k vyvráteniu a vylomeniu väčších stromov. Meteorológovia preto tvrdia, že tornádo v Petkovciach bolo silnejšie ako to v Ploskom.

Domov
Zdieľať
Diskusia