Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
6. augusta 2021, 10:23
Čas čítania 0:50
Viktor Kniš TASR

VIDEO: Tornádo sa Slovenskom prehnalo rýchlosťou 200 km/h. Takto rozmetalo všetko, čo mu prišlo do cesty

VIDEO: Tornádo sa Slovenskom prehnalo rýchlosťou 200 km/h. Takto rozmetalo všetko, čo mu prišlo do cesty
Zdroj: HAZZ
NEWS TORNÁDO
Uložiť Uložené

Tornádo sa vo štvrtok nevyskytlo len na Slovensku, ale aj v juhovýchodnom Poľsku.

Tornádo v Petkovciach v okrese Vranov nad Topľou mohlo mať rýchlosť okolo 200 kilometrov za hodinu, čo podľa medzinárodnej stupnice sily tornád zodpovedá sile F2.

Uviedol to Slovenský hydrometeorologický ústav na svojej webovej stránke s tým, že na presnejšie stanovenie sily tornáda je nutný podrobnejší prieskum škôd. 


Tornádo sa vo štvrtok nevyskytlo len na Slovensku, ale aj v juhovýchodnom Poľsku. Tam zaznamenali dve tornáda v mestách Rzeszów a Józefów. „V tento deň sa v karpatskej oblasti vlnil studený front, v rámci ktorého postupovala z Maďarska cez Slovensko do Poľska plytká tlaková níž.

Tesne pred jej prechodom cez naše územie vznikli v okolí Slanských vrchov prehánky a s jednou z nich bolo spojené aj tornádo v obci Petkovce,“ opísal meteorológ Miroslav Šinger. Zdôraznil, že v oblasti boli iba prehánky a meteorológovia nezaregistrovali ani jeden blesk. Tento prípad teda dokumentuje možný výskyt tornáda aj bez búrky.


V tomto roku sa na Slovensku vyskytlo tornádo 22. apríla v obci Ploské v okrese Košice-okolie. V Petkovciach však došlo k závažnejšiemu poškodeniu striech domov, k vyvráteniu a vylomeniu väčších stromov. Meteorológovia preto tvrdia, že tornádo v Petkovciach bolo silnejšie ako to v Ploskom.

Na internete sa objavilo aj autentické minútové video, na ktorom dvaja muži priamo v epicentre pohromy sledujú, ako im silný vietor spôsobuje škody na majetku. 

Domov
Zdieľať
Diskusia