Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2021, 20:50
Čas čítania 0:52
Viktor Kniš

Demänovská ľadová jaskyňa môže byť už čoskoro bez ľadu, chcú do nej namontovať klimatizáciu

NEWS KLIMATICKÁ ZMENA
Uložiť Uložené

Slabé zimy a klimatické zmeny spôsobili, že Demänovská ľadová jaskyňa sa počas chladných dní už nestihne zásobiť ľadom.

Demänovská ľadová jaskyňa sa už čoskoro môže zmeniť na nepoznanie. Aj keď si ju mnohí zo školských výletov pamätáme plnú ľadovej výplne, aktuálna klimatická kríza môže všetko zmeniť. 

Dôvodom sú čoraz kratšie a slabšie zimy, počas ktorých si jaskyňa nestihne vytvoriť dostatočné zásoby, ktoré by jej vystačili na čoraz teplejšie letá. Na problém upozornili aj meteorológovia z iMeteo„Reálne hrozí, že budeme poslednými ľuďmi, ktorí v Demänovskej ľadovej jaskyni videli ľad. Situácia sa tento rok totiž znova zhoršila. Kompetentní dokonca uvažujú o tom, že do jaskyne namontujú klimatizáciu,“ píše portál. 

Aj oficiálna stránka Správy slovenských jaskýň už upozorňuje na problém, ktorému sa musí verejnosť postaviť čelom. Dodávajú, že globálne otepľovanie je nekompromisné a v jaskyni znížilo ľadovú výplň na 70-ročné minimum.

ssj.sk/
Zdroj: ssj.sk

„Vzhľadom na predchádzajúce slabé zimy došlo k masívnemu úbytku ľadu v Demänovskej ľadovej jaskyni. Úbytky ľadu za posledných viac ako 10 rokov v letnom období sú omnoho vyššie ako prírastky v zime. Jaskyňa sa vplyvom globálneho otepľovania dostala na minimum ľadovej výplne za posledných približne 70 rokov. Len v centrálnej časti – srdci jaskyne – sa zatiaľ vyskytuje ľad, avšak iba podlahový.

Odporúčané
Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody Prečo stojí vlak do Popradu toľko čo letenka do Milána? Toto sú dôvody 20. augusta 2023, 12:30

Vertikálne formy ľadovej výplne sa v tomto období v jaskyni nenachádzajú. Obdivovať ich môžete len na fotkách publikácií v suveníroch. Stále dúfame, že prídu aj lepšie časy a že nie sme jedni z posledných ľudí, ktorí v jaskyni videli ľad,“ píšu prevádzkovatelia. 

Domov
Zdieľať
Diskusia