Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. augusta 2021, 13:22
Čas čítania 0:58
Viktor Kniš

Matovič sa na Facebooku chváli úspešnosťou očkovacej lotérie. Čakáreň na vakcíny je však skoro prázdna

NEWS IGOR MATOVIČ
Uložiť Uložené

Očkovacia lotéria je, zdá sa, len odmenou pre tých, ktorí by sa dali zaočkovať za každých okolností.

Podľa Igora Matoviča sa k dnešnému dňu prihlásilo do očkovacej lotérie 436 500 Slovákov. Informuje o tom na svojom facebookovom profile s emotikonom žmurkajúceho smajlíka. Z celkového počtu aktuálne zaočkovaných aspoň jednou dávkou je to teda približne štvrtina. 

Zároveň však platí, že počet ľudí v čakárni na očkovanie zásadným spôsobom nestúpol a v posledných dňoch dokonca klesá. Aj podľa analytika z platformy Dáta bez pátosu ide o dôkaz, že projekt nie je efektívny. Ivan Bošňák reagoval už na prvé zverejnené dáta, keď sa po 24 hodinách do lotérie zapojilo asi 150-tisíc Slovákov. „Pozrel som sa do čakárne a tam ani noha. A dokonca ani žiadna ďalšia noha. Hlavný účel mal byť, že na konci bude viac zaočkovaných. Do čakárne sa nedali, neviem, či to účel splnilo,“ povedal Bošňák. 

Ten pripúšťa, že sa niektorí mohli ísť dať kvôli lotérii zaočkovať priamo do centier bez predchádzajúcej registrácie, nepredpokladá však, že by ich bolo veľa. Dodáva, že cieľom je motivovať k očkovaniu starších ľudí, čo sa rovnako ministerstvu financií zatiaľ nedarí. Komplikáciou môže byť aj skutočnosť, že pri registrácii musia zadávať svoj IBAN, aby im mohlo ministerstvo poslať prípadnú výhru. 

čakáreˇm
Zdroj: https://cakaren.vercel.app

Bošňák konštatuje, že dnes sú okresy, v ktorých vieme menovite osloviť ľudí, ktorí na vakcínu čakajú, pričom vo väčšine prípadov ide o mladých ľudí. 

Vládu v súvislosti s netradičnou kampaňou kritizujú aj mimoparlamentné strany a opozícia. Igor Matovič zároveň odmietol dať ministerstvu milióny eur na očkovaciu kampaň v čase, keď o to rezort žiadal. Peniaze poslal až dodatočne a so zdvihnutým varovným prstom. 

Odporúčané
S týmito faktmi si antivaxeri neporadia. Vyvraciame 10 najčastejších argumentov, prečo sa nedať zaočkovať S týmito faktmi si antivaxeri neporadia. Vyvraciame 10 najčastejších argumentov, prečo sa nedať zaočkovať 30. júla 2021, 12:30
Domov
Zdieľať
Diskusia