Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
31. júla 2021, 14:34
Čas čítania 0:48
Viktor Kniš

Práve sa zmenil režim na hraniciach, zaočkovaní jednou dávkou musia ísť do povinnej karantény

NEWS HRANICE OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Dôvodom je, že podľa Ústavného súdu treba z hľadiska bezpečnosti prihliadať na zaočkovaných jednou dávkou ako na nezaočkovaných.

Režim na hraniciach sa opäť mení. Osoby, ktoré vstupujú na územie Slovenska a ktoré dostali prvú dávku vakcíny proti covidu-19 pred 9. júlom, už musia ísť do karantény.

Vyplýva to z uznesenia Ústavného súdu, ktoré v sobotu vyšlo v Zbierke zákonov a je zverejnené na portáli právnych predpisov www.slov-lex.sk. Upozorňuje na to úrad verejného zdravotníctva. Dôvodom je, že podľa Ústavného súdu treba z hľadiska bezpečnosti prihliadať na zaočkovaných jednou dávkou ako na nezaočkovaných. 


„Ústavný súd zverejnením uznesenia pozastavil časť paragrafu 9 vyhlášky ÚVZ SR č. 231 o prechodnom ustanovení pre osoby po prvej dávke vakcíny, ktorú absolvovali do 9. júla. Pôvodne mohli ukončiť karanténu hneď v prvý deň po obdržaní negatívneho výsledku testu na covid-19. Toto prechodné obdobie malo platiť do pondelka 2. augusta, zverejnením uznesenia Ústavného súdu SR však prestalo platiť už v sobotu,“ vysvetlil Marek Eliáš z komunikačného odboru ÚVZ SR.


„V súčasnosti teda tieto osoby po vstupe na Slovensko idú do domácej karantény s tým, že najskôr na piaty deň podstúpia PCR test. Ak je výsledok testu negatívny, karanténa sa im končí,“ dodal. Pripomenul, že ostatné opatrenia týkajúce sa režimu na hraniciach ostávajú v platnosti bez zmien.


Ústavný súd SR zverejnil opravné uznesenie vo štvrtok na svojom webe, k nadobudnutiu platnosti bolo potrebné zverejnenie v Zbierke zákonov. 

policia, hranice
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia