Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
29. júla 2021, 10:45
Čas čítania 5:35
Tímea Krauszová TASR Viktor Kniš

ZÁZNAM: Polícia proti demonštrantom zasahuje po deviatich hodinách, bránia pokrikmi „Gestapo“

NEWS BRATISLAVA KORONAVÍRUS PROTEST
Uložiť Uložené

Na mieste hliadkujú aj policajti.

Sledovanie protestov v Bratislave sme ukončili, ďakujeme za pozornosť. 

20:21 – Policajti zasahujú. Snažia sa vytlačiť protestujúcich z ciest v centre Bratislavy, informuje Denník N. Demonštranti na zasahujúcich policajtov kričia „Gestapo“.

20:04 Zajtra sa bude v Bratislave konať pokojný pochod, ktorý organizuje mimoparlamentná strana Progresívne Slovensko. Predsedníčka strany upozorňuje, že zhromaždenie Za očkované Slovensko nemá za cieľ stavať na uliciach dva znepriatelené politické tábory, ale povzbudiť očkovaných ľudí, ktorí svoje obavy a neistoty z vakcinácie prekonali a prispeli tým k budovaniu kolektívnej imunity na Slovensku.

Nie je vylúčené, že zajtra sa v hlavnom meste stretnú dva tábory s opačným názorom, polícia však počas celého dňa nereagovala na otázky Refresheru týkajúce sa prípravy na zajtrajšie demonštrácie. 

19:33 – Situácia v premávke liniek bratislavskej MHD, ktoré ovplyvňuje blokáda ulíc v okolí Hodžovho námestia, je nezmenená. Linky, ktoré Hodžovým námestím bežne predchádzajú, jazdia pozmenenými trasami a na konci podjazdu pod Hodžovým námestím naďalej stojí uviaznutý autobus č. 80.

Odporúčané
Ivana je parkovacia asistentka: Niektorí ľudia mi za oranžovú nálepku vynadajú. Pokutu však nemusíš dostať vždy (Rozhovor) Ivana je parkovacia asistentka: Niektorí ľudia mi za oranžovú nálepku vynadajú. Pokutu však nemusíš dostať vždy (Rozhovor) 3. marca 2024, 9:30

19:16 – Vicepremiérka a líderka strany Za ľudí Veronika Remišová odsúdila protesty končiace sa útokmi na políciu, novinárov, vulgárnym správaním a ničením verejného majetku. Poznamenala, že v demokratickej a slušnej spoločnosti sa dá protestovať ohľaduplne, bez obmedzovania spoluobčanov a narúšania verejného poriadku.

Podpredseda Za ľudí Juraj Šeliga sa ohradil proti šíreniu dezinformácií na protestoch. Demonštrantov vyzval, aby sa presunuli na námestia, splnili si oznamovaciu povinnosť o verejnom zhromaždení a uvoľnili cesty. Od policajného prezidenta Petra Kovaříka očakáva vysvetlenie, čo robí od rána polícia, keď hlavný ťah je v meste blokovaný.

19:06 – Dav ešte stále z času na čas blokuje premávku v okolí prezidentského paláca, ľudí však už výrazne ubudlo. Skalní protestanti tvrdia, že zostanú, kým vláda Eduarda Hegera nepodá demisiu. 

18:37 – Predseda vlády SR Eduard Heger je znepokojený dianím pred prezidentským palácom v Bratislave. „Každý má právo vyjadriť svoj názor, no mal by to urobiť slušne a bez toho, aby obmedzoval slobodu druhých,“ povedal v reakcii na štvrtkový protest odporcov očkovania, ktorí zablokovali dopravu v okolí Hodžovho námestia.


Heger, ktorý je na pracovnej ceste v regióne hornej Nitry, zároveň prostredníctvom videa na sociálnej sieti upozornil, že Slovensko je v súčasnosti na prahu tretej vlny pandémie. „V hre sú zdravie a životy našich blízkych. Ochránime ich jedine tak, že sa budeme správať zodpovedne,“ zdôraznil.

18:10 – Demonštranti aj podvečer pokračujú v násilnom ničení majetku ľudí, ktorí len prechádzajú na autách v ich okolí. Polícia sa na tlačovej konferencii vyjadrila, že protesty nie sú násilné a jeden izolovaný prípad útoku na vodiča auta okamžite riešila.

Odporúčané
Bývalý erotický salón v Bratislave pretvorili na moderné bistro. Chystajú unikátny koncept pod holým nebom Bývalý erotický salón v Bratislave pretvorili na moderné bistro. Chystajú unikátny koncept pod holým nebom 1. marca 2024, 9:30

17:25 – Protestujúci v okolí prezidentského paláca v Bratislave naďalej odmietajú uvoľniť zablokovaný autobus v podchode na Hodžovom námestí tak, aby mohol pokračovať v ceste. Informuje o tom Dopravný podnik Bratislava v reakcii na fotky, ktoré kolujú na sociálnych sieťach.


„DPB touto cestou zdôrazňuje, že do demonštrácie sa nezapája a od tohto protestu sa dištancuje,“ uviedol hovorca dopravcu Martin Chlebovec.


Na popoludňajšej tlačovej besede predstavitelia polície informovali, že priebeh zhromaždenia monitorujú. Zabrániť zhromaždeniu nebolo podľa ich slov možné. Argumentovali, že i napriek faktu, že nešlo o oznámené zhromaždenie, nie je zákonný dôvod zhromaždenie rozpustiť.

16:40 – Polícia tvrdí, že nedokáže zastaviť demonštrantov, pretože ich nevie odlíšiť od turistov. „Je turistická sezóna,“ vysvetlili s tým, že podobným presunom nedokážu zabrániť ani v budúcnosti. A ani v prípade, keby prišli tisícky ľudí. 

Počas protestov v centre hlavného mesta nezaznamenala polícia žiadne vážne porušenie verejného poriadku. Nedošlo k žiadnym útokom na osoby. Poškodené bolo jedno auto, páchateľ bol na mieste zadržaný. Uviedol to počas tlačovej konferencie Róbert Bozalka, viceprezident Policajného zboru.

16:35 – V centre Bratislavy dav demonštrantov zablokoval autobus MHD, ktorý sa pravdepodobne snažil vycúvať späť do mesta. Dopravný podnik Bratislava vylúčil, že by protestujúcim pomáhal blokovať mesto.  

„Autobus je zablokovaný omylom, snažíme sa ho odtiaľ odstrániť,“ komentovali policajti s tým, že demonštranti túto náhodu využili. 

 

15:55 – Podľa Martina Klusa zo strany SaS platí, že ak sú výsledkom protestov v hlavnom meste zablokované cesty a strach občanov z agresivity, Ministerstvo vnútra (MV) SR by malo situáciu vysvetliť.

Odporúčané
Parov Stelar: Ľudia na Spotify poznajú skladbu, ale nie interpreta. Slováci sa vedia baviť, ale Francúzi sú šialení (Rozhovor) Parov Stelar: Ľudia na Spotify poznajú skladbu, ale nie interpreta. Slováci sa vedia baviť, ale Francúzi sú šialení (Rozhovor) 25. februára 2024, 16:30

Hnutie OĽaNO si uvedomuje, že nepovolená akcia znepríjemnila život obyvateľov Bratislavy. Príčinu vidí v nezodpovednom správaní opozície. Jej predstaviteľov hnutie vyzvalo, aby prestalo s rozoštvávaním verejnosti.

15:19 – Bezpečnostné zložky o proteste dopredu vedeli, aj keď nebol ohlásený, tvrdí bratislavská mestská časť Staré Mesto.

„Bezpečnostné zložky o ňom vedeli a pripravili opatrenia vrátane napríklad dočasného zatvorenia blízkej Grassalkovichovej záhrady. Predpokladáme, že aj počas protestu konala polícia tak, aby protest prebehol čo najpokojnejšie, bez násilností a potýčok,“ uviedol hovorca Starého Mesta Matej Števove.


Problémom takýchto neohlásených a nepovolených zhromaždení je podľa jeho slov chýbajúci, respektíve úradom neznámy organizátor a nekontrolovaný dav sa nespráva štandardne. „To môže bezpečnostným zložkám skomplikovať ich prácu,“ poznamenal hovorca. Poukázal pritom na to, že podľa zákona o zhromažďovacom práve je za pokojný a bezpečný priebeh verejného zhromaždenia zodpovedný organizátor.

14:50 – V centre Bratislavy to miestami vyzerá, akoby sa policajti vzdali a odovzdali mesto do rúk protestujúcim. Demonštranti sú rozptýlení v širokom okolí Hodžovho námestia a vlastnými telami blokujú dopravu. Pri cúvaní sa pod mostom zasekol autobus, DPB sa však ohradil proti spolupráci s protestujúcimi.

14:45 Robert Fico a extrémisti, ktorí odišli od Mariana Kotlebu, budú spolupracovať na protestoch proti očkovaniu. 

Mimoparlamentné hnutie Republika, do ktorého odišli viacerí poslanci Národnej rady (NR) SR z ĽSNS, bude spolupracovať so Smerom-SD na avizovanom proteste 1. septembra v Košiciach. O dohode informoval predseda hnutia Milan Uhrík. Predstavitelia koalície dohodu kritizujú. Pripomínajú Smeru-SD, že chcel budovať hrádzu proti extrémizmu.


Uhrík verí, že k spolupráci sa pridajú aj „ostatné relevantné opozičné strany“. Na sociálnej sieti skonštatoval, že protestovať pred prezidentským palácom či úradom vlády už nemá zmysel. Ústavný súd (ÚS) SR v Košiciach podľa neho ako jediný môže túto vládu zastaviť.

Odporúčané
Einpark Offices ide proti prúdu: Kým iní stoja v zápche, naši zamestnanci už pijú prvú kávu Einpark Offices ide proti prúdu: Kým iní stoja v zápche, naši zamestnanci už pijú prvú kávu 20. februára 2024, 10:30

14:30 – Predseda vlády Eduard Heger pokračuje v prízvukovaní, že vakcinácia je dlhodobo jediným riešením, ktoré má Slovensko k dispozícii. „Očkovanie je naozaj jediný efektívny nástroj v boji s pandémiou. Tá nás, žiaľ, bude trápiť dovtedy, kým nedosiahneme väčšinu zaočkovanej populácie,“ povedal Eduard Heger v reakcii na správu Inštitútu pre stratégie a analýzy, ktorá potvrdzuje príchod tretej vlny pandémie na Slovensku. 

Premiér podľa svojich ďalších slov rozumie, že ľudia majú otázky, a to je podľa neho legitímne, ale dnes máme i odpovede. „Ľudia môžu navštíviť vakcinačné centrá, kde im radi poskytnú odpovede. Máme všeobecných lekárov, každý sa môže obrátiť na svojho všeobecného lekára, ktorý ho najlepšie pozná. Lekári sú kvalifikovaní na to, aby poskytli odpovede na otázky, ktoré ľudia majú,“ ozrejmil s tým, že je to o diskusii prijať odpovede.

„Verím v to, že každý racionálny človek sa potom pre vakcínu rozhodne, lebo je to momentálne jediné a najefektívnejšie riešenie, ktoré máme,“ dodal Heger.

13:45 – S poriadkom pomáha aj mestská polícia, ktorá vyzýva demonštrantov, aby sa správali pokojne. Očakáva sa, že s pribúdajúcim časom bude účasť na protestoch vyššia, vyvrcholiť môže vo večerných hodinách. 

Demonštranti sú proti očkovaniu, testovaniu a opatreniam. 

13:20 – Demonštrantov od rána pribudlo, kým o ôsmej ráno začínali len desiatky, v súčasnosti ich protestuje už niekoľko stoviek. Medzičasom sa rozdelili na skupinky, časť z nich blokuje križovatku pri Suchom mýte, ďalší naďalej blokujú cestu pred Hodžovým námestím. 

Odporúčané
Wagyu burger, hľuzovkové nebo aj talianske tiramisu. Boli sme v novej stredomorskej reštaurácii Narbon, obsluhovali nás majitelia Wagyu burger, hľuzovkové nebo aj talianske tiramisu. Boli sme v novej stredomorskej reštaurácii Narbon, obsluhovali nás majitelia 13. februára 2024, 14:30

Polícia deklaruje, že pre štvrtkové neoznámené verejné zhromaždenie prijala adekvátne opatrenia, situáciu monitoruje a priebežne vyhodnocuje. Na mieste aktuálne vidieť aj ťažkoodencov.

Udalosti, ktoré sa udiali pred 13:00 h, sme mapovali nižšie:  

Pred prezidentským palácom v Bratislave sa zišli stovky ľudí na pokojnom proteste. Vyhlásili „generálny štrajk“ a hovoria, že bojujú proti obmedzovaniu ľudských práv a proti genocíde slovenského národa.

Na mieste hliadkujú aj desiatky policajtov. „V prípade, že by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na vykonanie nápravy a obnovenie verejného poriadku,“ povedal pre TASR hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff.

Účastníci protestného zhromaždenia proti opatreniam vlády SR v súvislosti s pandémiou ochorenia covid-19 pred prezidentským palácom 29. júla 2021 v Bratislave.
Účastníci protestného zhromaždenia proti opatreniam vlády SR v súvislosti s pandémiou ochorenia covid-19 pred prezidentským palácom 29. júla 2021 v Bratislave. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

„Rúška dole, hlavy hore“

Protesty sa začali už minulý piatok pred parlamentom, teraz sa ľudia zhromaždili pred prezidentským palácom. Žiadajú prezidentku Zuzanu Čaputovú, predsedu parlamentu Borisa Kollára a premiéra Eduarda Hegera „o návrat k dodržiavaniu ústavných práv a slobôd občana, ako aj k dodržiavaniu ľudských práv vyplývajúcich z Charty OSN“. Kritizujú vládu aj parlament a negatívne poznámky padajú aj na adresu médií.

Účastníci protestného zhromaždenia proti opatreniam vlády SR v súvislosti s pandémiou ochorenia covid-19 pred prezidentským palácom 29. júla 2021 v Bratislave.
Účastníci protestného zhromaždenia proti opatreniam vlády SR v súvislosti s pandémiou ochorenia covid-19 pred prezidentským palácom 29. júla 2021 v Bratislave. Zdroj: TASR/Martina Kriková

Protestujú proti opatreniam, odmietajú očkovanie aj testovanie. Hovoria o genocíde národa a pandémiu označujú za podvod. Skandujú „Rúška dole, hlavy hore“ s vlajkami v rukách. Na niektorých transparentoch svietia slová o vraždiacich vakcínach či apartheide. 

Odmietajú novelu, podľa ktorej by sa malo pri tvorbe opatrení prihliadať na digitálny covid preukaz.

Pre protest je z bezpečnostných dôvodov uzatvorená vo štvrtok a v piatok (30. júla) Grassalkovichova (prezidentská) záhrada v centre Bratislavy. Protestujúci dav sa po 11. hodine presunul z Hodžovho námestia a zablokoval cestu. Na mieste začínajú vznikať kolóny, keďže pri Hodžovom námestí sa nachádza dôležitá spojnica ciest.

Blokujú autá, ale aj MHD – Dopravný podnik Bratislava už oficiálne hlási prerušenú dopravu liniek 83, 84, 93, 147, 203, 207 a 212.

Domov
Zdieľať
Diskusia