Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. júla 2021, 10:44
Čas čítania 0:48
Ema Stanovská

SpaceX poletí k mesiacu Jupitera. Elon Musk podpísal kontrakt s NASA za 178 miliónov dolárov

SpaceX poletí k mesiacu Jupitera. Elon Musk podpísal kontrakt s NASA za 178 miliónov dolárov
Zdroj: Getty Images/Pascal Le Segretain
NEWS VESMÍR
Uložiť Uložené

Podľa NASA bude misia skúmať, či môže byť na ľadovcovom mesiaci Európa život.

NASA oznámila, že podpísala kontrakt so spoločnosťou miliardára Elona Muska vo výške 178 miliónov dolárov, informuje portál Bussines Insider. SpaceX vyšle do vesmíru nosnú raketu Falcon Heavy, ktorá by mala pristáť na Európe – najmenšom zo štyroch veľkých mesiacov Jupitera.

Misia s názvom Europa Clipper sa vydá na cestu už v októbri 2024 z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride. Jej cieľom je podľa NASA preskúmať možné znaky vodného mimozemského života v rozsiahlom podzemnom oceáne Európy. Sonda by mala preniknúť do ľadovej vrstvy mesiaca a vykonať jeho podrobný prieskum.

SpaceX
Zdroj: Pixabay.com

„Cieľom je vytvoriť snímky povrchu Európy vo vysokom rozlíšení, definovať zloženie jej povrchu, nájsť znaky geologickej aktivity, zmerať hrúbky jej ľadového plášťa a určiť hĺbku a slanosť jej oceánu," oznámila NASA.

Boj o vesmír

Raketa Falcon Heavy je najvýkonnejšou raketou súčasnosti. Vo februári 2019 zvládla vôbec prvý komerčný vesmírny let v histórii, čím odštartovala novú éru dobývania vesmíru. Rok predtým vyniesla do vesmíru Muskov elektromobil Tesla Roadster.

Domov
Zdieľať
Diskusia