Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. júla 2021, 6:21
Čas čítania 0:46
Adam Novosad TASR

Vakcína sama osebe pandémiu nevyrieši, znie z Izraela. Majú tam tisíc nových prípadov aj napriek vysokej zaočkovanosti

NEWS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Vakcína musí fungovať v kombinácii s opatreniami, inak pandémia neskončí, tvrdí izraelská vláda.

Izrael patrí medzi najzaočkovanejšie krajiny, ale napriek tomu v štáte na Blízkom východe pribúdajú veľkou rýchlosťou nové prípady koronavírusu. Za posledné štyri mesiace ani raz nepresiahol počet nových prípadov viac ako tisíc, čo sa zmenilo až teraz. Izraelské ministerstvo zdravotníctvo oznámilo, že testy ukázali 1 118 nových infekcií, a tak sa čoraz viac diskutuje o novej stratégii.

Izraelský premiér Naftali Bennett preto oznámil, že vakcíny podľa všetkého nie sú samy osebe jediným riešením pandémie, a tak bude musieť tamojšia vláda porozmýšľať nad novými opatreniami proti šíreniu nákazlivejšieho variantu.

Izrael.
Izrael. Zdroj: TASR/AP/Maya Alleruzzo

„Účinnosť existujúcich vakcín proti variantu delta je slabšia, ako sme dúfali,“ skonštatoval Bennett. Uznal, že sa tento variant rýchlo šíri aj v krajinách s vysokou zaočkovanosťou ako Spojené kráľovstvo, Spojené štáty americké aj Izrael, a tak hoci vláda predtým zrušila povinné nosenie rúšok v interiéroch či obmedzenia počtu ľudí, zrejme sa tieto opatrenia vrátia späť.

Odporúčané
Na jeseň zrejme budeme do reštaurácií púšťať len očkovaných a testovaných. Podľa Hegera nejde o trest, ale o pomoc prevádzkam Na jeseň zrejme budeme do reštaurácií púšťať len očkovaných a testovaných. Podľa Hegera nejde o trest, ale o pomoc prevádzkam 19. júla 2021, 15:21

Izrael plánuje od budúcej stredy opäť obmedziť hromadné podujatia v interiéroch, ktoré patria v súvislosti s rýchlym šírením variantu delta medzi tie najrizikovejšie, ak sa na týchto zhromaždeniach zúčastní viac ako 100 ľudí.

V interiéroch sa budú znovu povinne nosiť rúška. Vstup na interiérové podujatia pritom štát povolí len pre zaočkovaných, negatívne testovaných alebo ľuďom po prekonaní koronavírusu, takže v praxi zavedie rovnaký princíp ako využíva európsky covid pas.

Domov
Zdieľať
Diskusia