Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. júla 2021, 10:50
Čas čítania 1:07
Viktor Kniš

Novinári vystopovali 116 miliónov eur tečúcich cez slovensko-čínske práčky. Úplatky vraj nosili vo veľkých taškách aj Lučanskému

NEWS FINANCIE
Uložiť Uložené

Podnikateľ Michal Suchoba, ktorý s políciou spolupracuje v rámci akcie Mýtnik, porozprával polícii o tom, ako Číňania a európske krajiny perú stovky miliónov eur.

Aktuality.sk, Investigace.cz a Investigatívne centrum Jána Kuciaka v spolupráci s medzinárodnou organizáciou investigatívnych novinárov vypátrali podvodné schémy, cez ktoré putovali v bezhotovostných platbách zo Slovenska do Číny milióny eur. Pranie peňazí cez fiktívne firmy podľa zistení novinárov funguje v celej Európe, len na Slovensku vystopovali minimálne 116 miliónov eur, ktoré odtiekli zo Slovenska cez práčky do Ázie. Dohromady môže ísť o miliardy. 

Schémy prania peňazí polícii opísali podľa Aktualít a ICJK spolupracujúci obvinení podnikateľ v IT sektore Michal Suchoba a bývalý príslušník SIS František Böhm. Druhý menovaný nedávno spáchal po prepustení z väzby samovraždu. 

„Podľa mojich vedomostí a skúseností sa najväčšie podvody s daňami robia na čínskych trhoch, kde Číňania dovezú tovar, preclia ho za minimálne peniaze a skoro všetok ho predajú na trhoch za hotovosť. To značí, že Číňania v celej Európe inkasujú miliardy eur v hotovosti, ktoré potrebujú bezhotovostne previesť naspäť do Číny, aby tam nakúpili ďalší tovar,“ povedal v rámci svojej výpovede Michal Suchoba. 

Domov
Zdieľať
Diskusia