Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júla 2021, 17:19
Čas čítania 0:40
Tímea Krauszová

Aktualizované: Britský miliardár Richard Branson doletel až k hranici vesmíru. Svojho soka Jeffa Bezosa predbehol len o pár dní

Aktualizované: Britský miliardár Richard Branson doletel až k hranici vesmíru. Svojho soka Jeffa Bezosa predbehol len o pár dní
Zdroj: ČTK/ABACA/ABACA
TECH VESMÍR
Uložiť Uložené

Bransonovi sa teda podarilo splniť plán a predbehnúť len o niekoľko dní svojho rivala miliardára Jeffa Bezosa.

Britský miliardár Richard Branson spolu s päťčlennou posádkou dnes poobede odletel k hranici vesmíru na palube raketoplánu spoločnosti Virgin Galactic. Bransonovi sa tak podarilo splniť plán a predbehnúť len o niekoľko dní svojho rivala miliardára Jeffa Bezosa. Ten do vesmíru poputuje 20. júla na palube lode Blue Origin.

Raketoplán VSS Unity odletel z Nového Mexika v útrobách lietadla, teda štart bol zo vzduchu. Raketa letela kolmo hore až k hranici vesmíru. Je to bod, v ktorom už obloha stmavne a horizont Zeme sa stratí z očí. Pre britského podnikateľa s titulom sir ide o splnenie celoživotného sna, teraz je už na ceste späť na Zem. Spoločnosť Virgin Galactic ešte nepotvrdila výšku, ktorú raketa dosiahla, no podľa BBC by to malo byť zhruba 90 km.

Šlo o testovací let, po jeho úspešnom dokončení plánuje Branson takéto výlety predávať od budúceho roka. Zhruba 600 záujemcov už zaplatilo depozit za možnosť vidieť hranicu vesmíru. Cena lístkov sa podľa predpokladov vyšplhá až na 250-tisíc dolárov.

Celý let, ako aj prehliadku rakety si môžeš naživo pozrieť na webe spoločnosti Virgin Galactic.

Domov
Zdieľať
Diskusia