Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
12. júla 2021, 9:30
Čas čítania 6:47
Daniel Mikolášik

Doja Cat: raperka, ktorá pochopila, že nahota plus talent rovná sa úspech

Doja Cat: raperka, ktorá pochopila, že nahota plus talent rovná sa úspech
Zdroj: Timothy Norris/Getty Images
HUDBA DOJA CAT PROFILY RAPEROV RAP
Uložiť Uložené

Začínala ako náboženská speváčka v hinduistickom chráme, dnes ju svet pozná viac nahú ako oblečenú.

„Bola som extrémne závislá od marihuany, takže keď som začala rapovať, napadlo mi slovo doja (druh marihuany – pozn. red.) a uvedomila som si, že to znie ako dievčenské meno,“ tvrdí 25-ročná raperka Amala Ratna Zandile Dlamini, známa skôr ako Doja Cat.

Ak si ešte nepočul o nástupkyni Nicki Minaj, niekde musela nastať chyba. Posledné roky doslova valcuje sociálne siete, a to nielen svojím špecifickým zmyslom pre humor, ale predovšetkým chytľavými skladbami, ktoré buď miluješ, alebo nenávidíš. Spoznaj Dojinu cestu na pomyselný ženský rapový trón plnú kontroverzie, nahoty, ale hlavne jedinečného talentu.

V tomto článku si prečítaš:
  • Kto je jej otec a čím sa preslávil ešte predtým, ako sa Doja Cat vôbec narodila.
  • V akom chráme prežila 4 roky svojho života a čo tam robila.
  • Ako jej kariéru poznačila závislosť od marihuany.
  • Čo znamená Doja Cat.
  • Ktorých dvoch známych raperov nazvala „buze**ntmi“, za čo sa neskôr ospravedlnila.
  • Akými skladbami sa preslávila na Tiktoku.
Odporúčané
The Kid LAROI: z bezdomovca až na vrchol sveta alebo ako 17-ročný raper prepísal históriu The Kid LAROI: z bezdomovca až na vrchol sveta alebo ako 17-ročný raper prepísal históriu 5. apríla 2021, 9:30

Začínala ako náboženská speváčka v hinduistickom chráme

Amala sa narodila 21. októbra 1995 v Los Angeles do umeleckej rodiny. Na rozdiel od väčšiny známych amerických raperov nemala ťažké detstvo, nevyrastala v chudobe, na ulici ani v žiadnom gangu. Jej matka Deborah Elizabeth Sawyer je židovsko-americká maliarka a otec Dumisani Dlamini je známy juhoafrický herec a filmový producent, píšu Los Angeles Times.

Preslávil sa predovšetkým vďaka účinkovaniu v muzikáli Sarafina! z roku 1992. Doja Cat tvrdí, že s otcom sa nikdy nestretla, zatiaľ čo jej otec toto tvrdenie v médiách niekoľkokrát poprel a uviedol, že so svojou dcérou majú veľmi „zdravý“ vzťah. Ich spoločnú fotografiu by si však na internete hľadal len márne.

Doja Cat
Zdroj: Instagram/Doja Cat

Doja ovplyvnená umeleckým prostredím mala už od detstva ambície preraziť v podobnom odvetví. Už ako 5-ročná navštevovala hodiny baletu, stepu a jazzu. Jej teta, ktorá sa živila ako speváčka, jej pomáhala, aby sa dostala na školu múzických umení. V 11 rokoch sa aj s rodinou presťahovala do ášramu v Agoura Hills a štyri roky praktizovali hinduistický štýl života.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš REFRESHNI si playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš 12. apríla 2024, 10:30

Tento pobyt ju ešte viac rozvíjal práve v hudobných smeroch, venovala sa najmä spevu nábožných piesní s duchovnou tematikou, známych ako bhadžan, ktoré spievala v chráme. V tom čase si okrem spevu zamilovala aj tanec; venovala sa predovšetkým indickému klasickému štýlu bharatanatyam, píše Billboard.

Podľa vlastných slov sa však nerada vracia k tomuto životnému obdobiu. Po odchode z ášramu v tanci pokračovala, no v tom čase už prešla na breakdance, v rámci ktorého chodila počas štúdia na strednej škole súťažiť v dance battloch po celom Los Angeles.

Odporúčané
Ruská verzia Lil Pumpa, ale ešte šialenejšia. Kto je Morgenshtern a ako sa z youtubera stal najpočúvanejší raper? Ruská verzia Lil Pumpa, ale ešte šialenejšia. Kto je Morgenshtern a ako sa z youtubera stal najpočúvanejší raper? 1. mája 2021, 10:57

Kariéru jej poznačila závislosť od marihuany 

Po skončení strednej školy začali vznikať jej prvé skladby. Čoraz viac totiž inklinovala práve k spevu a rapu. Vtedajší život však bol podľa jej slov veľmi chaotický. Celé dni a noci prezerala internet a hľadala beaty na Youtube, do ktorých by mohla nahrať svoju prvú hudbu.

Podľa Billboardu sa sama naučila pracovať v hudobnom softvéri Garageband, v ktorom následne nahrávala skladby a ako takmer každý súčasný americký raper ich zverejňovala práve na Soundcloude.

Veľký vplyv na jej hudobnú tvorbu mala Rihanna a náladový vibe D'Angela. Okrem popu a rapu ju totiž v tom čase výrazne ovplyvňoval žáner známy ako neo soul. Neskôr prešla k Erykah Badu a Nicki Minaj, čo sa do veľkej miery podpísalo na jej sebapresadzujúcej, drzej a sexuálne prezentovanej osobnosti. Okrem toho ju vraj na začiatku kariéry dosť ovplyvňovala japonská kultúra.

Doja Cat
Zdroj: RCA Records

Jej hudobné začiatky boli pomerne divoké. Počas nich bola totiž závislá od fajčenia trávy. To sa podpísalo dokonca aj na výbere jej umeleckého mena. Doja Cat totiž odkazuje nielen na jedného z jej domácich miláčikov – mačku menom Doja –, ale aj na jej obľúbenú odrodu marihuany.

Odporúčané
TOP hudobné novinky týždňa: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho  TOP hudobné novinky týždňa: Singel od Imagine Dragons či perfektná živá verzia FE!N od Travisa Scotta a Playboia Cartiho 5. apríla 2024, 13:30

„Bola som extrémne závislá od trávy a celkovo marihuanovej kultúry, takže keď som začala rapovať, napadlo mi slovo doja (druh marihuany – pozn. red.) a uvedomila som si, že to znie ako dievčenské meno,“ povedala raperka v roku 2018 v rozhovore pre britský magazín Dazed. V priebehu jej marihuanového obdobia uzrel svetlo sveta aj jej prvý hit s príznačným názvom So High.

V tom čase ako 17-ročná natoľko zaujala hudobného producenta známeho pod pseudonymom Dr. Luke, že jej zaistil podpis zmluvy s vydavateľstvom RCA Records. Krátko nato vydala svoje prvé EP Purrr! a čoraz viac o nej bolo počuť nielen medzi rapovými fanúšikmi, ale silnú konkurenciu vnímali už aj samotní raperi, predovšetkým ženské osadenstvo.

Rok po vydaní debutového projektu ju podpísali pod label OGG rapera OG Maca, s ktorým neskôr aj spolupracovala. V roku 2017 sa objavila na jeho mixtape Children of The Rage, konkrétne v duete Monster. Medzi mainstreamovou komunitou však bola stále pomerne neznáma a braná skôr ako nováčik.

Doja Cat
Zdroj: Instagram/Doja Cat

To sa začalo postupne meniť od roku 2018, ktorý bol pre Doju v mnohých ohľadoch prelomový. V tom čase už tvrdo pracovala na debutovom albume s názvom Amala. Svetlo sveta vtedy uzreli skladby ako Roll with Us, Go to Town či Candy. Tretia menovaná sa značne podpísala na ďalšom väčšom preslávení mena Doja Cat v mainstreame, a to aj vďaka tanečnej výzve na Tiktoku virálnej v roku 2019.

Raperka priznala, že väčšinu albumu tvorila pod vplyvom marihuany. Podľa jej slov ide o „manifest mladej ženy, ktorá sa snaží prevziať vlastníctvo svojho remesla, imidžu a sexuality, v ktorom sa miešajú žánre ako dancehall, trap, house a R&B so zdravou dávkou drzosti a humoru“.

Odporúčané
Americký raper s imidžom zlodeja v samoobsluhe. Ako sa $not dostal zo svetových rebríčkov až na Facebook slovenskej polície? Americký raper s imidžom zlodeja v samoobsluhe. Ako sa $not dostal zo svetových rebríčkov až na Facebook slovenskej polície? 15. marca 2021, 9:30

Nahota plus talent rovná sa úspech

Doja skrátka vedela, ako prepojiť svoje bizarné vystupovanie, odhalené telo a jedinečný talent na to, aby svoje skladby urobila virálnymi. Podobne ako Nicki Minaj, Cardi B či Megan Thee Stallion sa vôbec nebojí ukazovať svoje nahé telo, čo je pre mužskú časť rapového publika značným pozitívom. Navyše do toho ukazuje svoje sebavedomé vystupovanie a precíznosť v tvorbe, čo ju ešte viac vykresľuje ako prakticky dokonalú umelkyňu.

Práve tieto aspekty sú totiž dobrým predpokladom akejkoľvek súčasnej interpretky – predovšetkým v americkom šoubiznise. Podobným virálom sa stala aj jej skladba Mooo!, v ktorej – v zdanlivo amatérskom videoklipe s nekvalitným zeleným pozadím – rapuje o tom, že je krava v čierno-bielom fľakatom kravskom outfite. Z videoklipu sa okamžite stalo meme, ktoré je nielen vtipné, ale aj dobre znie. 

V roku 2018 však začali prichádzať aj prvé kontroverzie spájané s jej osobou. V tomto roku sa totiž na verejnosť dostal jej status na Twitteri z roku 2015, v ktorom sa o známych raperoch Tylerovi, the Creatorovi a Earlovi Sweatshirtovi verejne vyjadrovala ako o buze**ntoch. Za svoje dávne vyjadrenia sa síce verejne ospravedlnila aj ich následne vymazala, obhajovala sa však pomerne zvláštnym spôsobom.

Odporúčané
TOP hudobné novinky týždňa: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP TOP hudobné novinky týždňa: Drake dostal diss od Kendricka Lamara, Beyoncé vydala country album a Luca Brassi10x teasuje LP 29. marca 2024, 11:00

„Keď som v roku 2015 chodila na strednú školu, nazvala som pár ľudí buze**ntmi. Znamená to, že si nezaslúžim podporu? Hovorila som slovo buze**nt zhruba 15 000 ráz v živote. Keď to hovorím, znamená to, že nenávidím homosexuálov? Nemyslím si, že by som neznášala homosexuálov. Byť gayom je v poriadku,“ povedala v tom čase na svoju obranu.

Doja Cat
Zdroj: RCA Records

Po úspechu prvého albumu vydala aj jeho de luxe verziu, ktorá obsahovala tri nové skladby vrátane Juicy, ku ktorej v auguste 2019 vydala remix, na ktorom sa objavil aj Tyga. Skladba sa dostala do trendov na sociálnych sieťach, ale zaznamenala ňou aj svoje vôbec prvé umiestnenie v prestížnom rebríčku Billboard Hot 100, kde sa umiestnila na 41. mieste.

Neskôr prišiel v jej kariére zlom, keď sa rozhodla skoncovať s drogami. „Myslela som si, že je super byť ten, kto fajčí toľko trávy. Že je to jediná možnosť, ako si získať rešpekt. Ale potom som si uvedomila, že môžem byť jednoducho sama sebou. A teraz robím oveľa viac hudby než predtým,“ povedala v rozhovore pre Los Angeles Times

Odporúčané
Ako dnes žijú zabudnuté legendy slovenského rapu ako David zo Senca, Bacil či MC Erik? Ako dnes žijú zabudnuté legendy slovenského rapu ako David zo Senca, Bacil či MC Erik? 9. júna 2020, 12:30

Čo skladba, to virál na Tiktoku

Doja sa tak mohla sústrediť na svoj ďalší štúdiový album Hot Pink, s ktorým zbierala chválu a kredit od etablovanejších mien zámorskej hudobnej scény a pozornosť od mien ako Chance The Rapper, Katy Perry alebo Chris Brown. Album sa dokonca dostal až na 9. priečku v prestížnom rebríčku Billboard 200. Čoraz viac Dojiných skladieb sa objavovalo aj na Tiktoku, čo jej zabezpečilo ešte väčšiu pozornosť a rozšírenie mainstreamového publika.

Jednou z najpočúvanejších z albumu sa stala skladba Say So – ak si ju ešte nikdy nepočul, znamená to, že buď nemáš Instagram či Tiktok, alebo si v rokoch 2019 a 2020 nezapol žiadne mainstreamové rádio.

Vo februári 2020 ju naživo zaspievala aj v známej večernej šou The Tonight Show u Jimmyho Fallona a v rebríčku Hot 100 sa umiestnila na 5. mieste. Išlo o Dojinu najúspešnejšiu skladbu v kariére, ktorá sa v roku 2020 stala aj najstreamovanejšou skladbou ženskej interpretky v Spojených štátoch.

V roku 2020 už nikto nemohol pochybovať o jej kvalitách, hudobnom nadaní a najmä talente tvoriť úspešné hity. To, samozrejme, rýchlo využili aj hviezdne stálice amerického hudobného priemyslu, a preto sme od minulého roka svedkami Doje spolupracujúcej s menami ako Ariana Grande, Megan Thee Stallion, SZA, Bebe Rexha, Young Thug či The Weeknd.

Odporúčané
Kto bol DMX a ako sa stal legendou? Kto bol DMX a ako sa stal legendou? 9. apríla 2021, 22:09

Počas pandemického roka sa s Dojou opäť spájala istá kontroverzia a kritika jej osoby, keď v marci 2020 na Instagrame verejne označila koronavírus za obyčajnú chrípku a vyhlásila, že sa ho vôbec nebojí. V lete sa covidom sama nakazila, informoval Capital Xtra. Očividne sa však nepoučila, keďže v októbri toho roka ju verejnosť kritizovala za to, že sa počas lockdownu zúčastnila na halloweenskej párty a oslave narodenín Kendall Jenner.

Aj napriek značnej vlne kritiky patril tento rok podľa očakávaní práve jej. Okrem množstva ocenení či nominácií na prestížnych hudobných cenách, ako Grammy, MTV Europe Music Awards, BET Awards, Billboard Music Awards či American Music Awards, ju prestížny magazín Forbes označil za jednu z najväčších vychádzajúcich hviezd roka a zaradil do prestížneho rebríčku 30 pod 30.

Doja Cat
Zdroj: Instagram/Doja Cat

Rovnako je prvá polovica Dojinho roka 2021 bohatá na spolupráce s veľkými menami; za zmienku stojí napríklad skladba 34 + 35 s Arianou Grande a Megan Thee Stallion, ktoré spievajú, že chcú 69, ale bez Tekashiho, a vo videoklipe sa zabávajú v hoteli v spodnej bielizni.

Pred pár dňami dokonca vyšiel jej v poradí tretí štúdiový album s názvom Planet Her. Na projekte nájdeš 19 skladieb, fresh zvuk a spolupráce so zvučnými menami ako Gunna, Young Thug, Ariana Grande, the Weeknd, JID či SZA.

Do konca roka zostáva ešte presná polovica a my sme už teraz presvedčení, že Doja Cat nás dovtedy stihne niečím prekvapiť. A keby sa dalo staviť na to, že sa do konca roka ešte nejaká jej skladba stane virálom na Tiktoku, podali by sme si už teraz.

Domov
Zdieľať
Diskusia