Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. marca 2021, 9:30
Čas čítania 5:49
Daniel Mikolášik

Americký raper s imidžom zlodeja v samoobsluhe. Ako sa $not dostal zo svetových rebríčkov až na Facebook slovenskej polície?

Americký raper s imidžom zlodeja v samoobsluhe. Ako sa $not dostal zo svetových rebríčkov až na Facebook slovenskej polície?
Zdroj: YouTube (Lyrical Lemonade)
HUDBA PROFILY RAPEROV RAP RAPOVÁ SCÉNA
Uložiť Uložené

Považujú ho za prvého ASMR rapera na svete. $nota pre BMW s kradnutými značkami riešila aj slovenská polícia. V akom štádiu je vyšetrovanie po viac ako roku?

Podľa jeho manažéra Jaka Markowa je stelesnením novej vlny tzv. soundcloudových raperov. Aj napriek tomu, že je obľúbeným raperom mnohých svetových interpretov, fanúšikom imponuje práve tým, že zostal pokorný a „neuletel si“. 

Namiesto upozorňovania na seba a predvádzania sa v klipoch či na Instagrame ukazuje svoj jednoduchý štýl a na prvý pohľad nonšalantný prejav. Dvadsaťtriročný floridský raper s civilným menom Edy Edouard má na konte miliónové skladby, dva úspešné štúdiové albumy a spolupráce s veľkými hviezdami rapovej scény.

Rapera s imidžom zlodeja v samoobsluhe v minulosti riešila aj slovenská polícia. Od krajského riaditeľstva v Trnave sme zisťovali, v akom štádiu je aktuálne vyšetrovanie. Zoznám sa so $notom, ktorý na svetovú rapovú scénu priniesol nový rozmer zvuku.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo je považovaný za prvého ASMR rapera.
  • V akom štádiu je vyšetrovanie trnavskej polície v prípade kradnutých značiek $notovho BMW.
  • Ako sa dozvedel o tom, že ho počúva Billie Eilish.
  • Čo stojí za jeho úspechom.
  • Prečo má jednu z najlojálnejších fanúšikovských základní.
Odporúčané
Pooh Shiesty: Najhorúcejší raper so samopalom v ruke Pooh Shiesty: Najhorúcejší raper so samopalom v ruke 15. februára 2021, 14:30

Prvý ASMR raper na svete

Narodil sa 16. decembra 1997 v New Yorku. Keď mal sedem rokov, presťahovali sa na slnečnú Floridu do mesta West Palm Beach. K hudbe inklinoval odmala, prvé skladby začal nahrávať na strednej škole spoločne s kamarátmi cez lacný USB mikrofón zapojený do laptopu. Neskôr si cez bratranca jedného z nich vypožičali profesionálnejšiu techniku.

$notove prvé nahrávky uzreli svetlo sveta ešte v roku 2016 počas štúdia na strednej škole. Jeho doménou, ktorá ho charakterizuje doteraz, bol prevažne melancholický rap s temnými textami a odhaľovaním emócií od introspektívnych až po rozzúrené. Jeho veľkou inšpiráciou boli mená s podobne ladenými skladbami, ako XXXTentacion, Yung Lean, Raider Klan, Night Lovell či Denzel Curry.

$not
Zdroj: Instagram/@snot

Neskôr ho objavil Jake Markow, ktorý sa už predtým po doštudovaní Univerzity v Houstone živil organizovaním koncertných turné pre umelcov či dokonca tvorbou beatov a hudobných blogov, a cez Instagram mu napísal, či sa môže stať jeho manažérom. „Budeš si myslieť, že som sa zbláznil, ale chcem byť tvojím manažérom. Myslím si, že to budeš potrebovať,“ napísal mu v správe Markow.

Odporúčané
Skončí Whoopty raper CJ ako Tekashi69 alebo Pop Smoke? Skončí Whoopty raper CJ ako Tekashi69 alebo Pop Smoke? 22. februára 2021, 9:30

Po tom, čo $ ponuku prijal, využil Markow svoje kontakty v známom vydavateľstve 300 Entertainment, v ktorom počas štúdia stážoval. Pomohol tak $notovi k tomu, aby sa pod neho label podpísal. Aktuálnymi členmi sú okrem neho aj známe rapové mená, ako napríklad Young Thug, Megan Thee Stallion, Gunna, YNW Melly či Fetty Wap.

Podľa Markowa je $not stelesnením novej vlny tzv. soundcloudových raperov. Prvé väčšie čísla $ zaznamenal predovšetkým po vydaní skladby GOSHA v septembri 2018. Práve po tomto hudobnom počine sa mu totiž prvý raz podarilo osloviť aj mainstreamových poslucháčov.

Producent Marvy Ayy, ktorý stál za trackom MEGAN z debutového albumu – TRAGEDY +, ho pre Los Angeles Times označil za „prvého ASMR rapera na svete“. Prostredníctvom vokálov, ktoré sú možno až príliš „in the face“, nepočuť iba jeho hlas, ale dôraz dáva aj na dych, akoby chcel do hudby vložiť svoju dušu.

„Je to skutočne prvý ASMR raper na svete. Nik nie je ako on a práve to ho zapíše do učebníc,“ povedal Marvy Ayy. K tomu celému dopomáhajú aj hudobné podklady niekedy s gospelovým, inokedy zas napríklad s lo-fi zvukom, ktorý mu vydržal od úplných počiatkov. 

Imidž zlodeja v samoobsluhe si fanúšikovia zamilovali

„Keď v telocvični hrám basketbal s ľuďmi, ktorých nepoznám, koho zaujíma, že som nejaká celebrita? Driblujeme a sme si rovní. Samozrejme, raz za čas si niektorí uvedomia, kto som, a požiadajú ma o autogram. Potom si musím hľadať novú telocvičňu (smiech),“ povedal $ v rozhovore pre magazín KAZI.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94573 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Čo nám o prípade, v ktorom $not figuroval, prezradila hovorkyňa trnavskej polície.
  • V čom sa líši oproti ostatným raperom s virálnymi tiktokovými hitmi.
  • Ktorí svetoví raperi sú jeho fanúšikmi.
  • V soundtracku ktorého známeho seriálu sa objavila jeho skladba.
  • Čo si myslí o svojom rýchlom a nečakanom úspechu.
Domov
Zdieľať
Diskusia