Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
22. februára 2021, 9:30
Čas čítania 4:12
Peter Hlavička

Skončí Whoopty raper CJ ako Tekashi69 alebo Pop Smoke?

Skončí Whoopty raper CJ ako Tekashi69 alebo Pop Smoke?
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://it.wikipedia.org/wiki/File:CJ_-_Whoopty.png" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">wikipedia.org</a>
HUDBA
Uložiť Uložené

Singel Whoopty ovládol rok 2020, no kariéra CJ-a by po kauze kradnutých textov mohla veľmi rýchlo skončiť.

O hnutí chicagských raperov, ktoré vo svojom meste zapríčinilo prudký nárast trestnej činnosti a na celosvetovej úrovni spôsobilo hudobnú revolúciu, sa začalo písať ešte v roku 2012. Drill, hudobný žáner založený na násilí, tučných 808-kách a priamočiarych textoch sa vďaka raperom zo Chiraqu dostal na výslnie a ako to v podobných prípadoch býva zvykom, postupne bol vytlačený novými hudobnými trendmi. 

Dnes sa však píše rok 2021 a za uplynulú dobu sa toho veľa zmenilo. Skôr než Chief Keef sa totiž v spojitosti s drillom skloňuje meno Pop Smoke a z rodného Chicaga sa tento žáner presťahoval na územie Britských ostrovov.

Po obsahovej stránke síce zostal drill takmer bez zmeny, no jeho zvuk prešiel zásadným vývojom. Stačí počuť temnú pomalú melódiu, po ktorej nasleduje ikonický 808 bass slide a musí ti byť jasné, že počúvaš novodobý drill a nie jeho chicagského predchodcu. 

Britský drill už je dávno etablovanou záležitosťou, ktorá nepotrebuje predstavovať, no jedným z najdôležitejších momentov uplynulého roku bol najmä jeho vzostup na východnom pobreží USA. Newyorský Brooklyn sa totiž stal základňou pre tzv. BK drill raperov ako Sheff G, Fivio Foreign, Sleepy Hallow alebo 22Gz, medzi ktorými však z ničoho nič vystrelilo meno CJ

V tomto článku sa dozvieš:
  • Kto je CJ a ako vznikol jeho singel Whoopty
  • Aký vplyv má na jeho tvorbu vlna britského drillu
  • Či sa CJ stane nástupcom Pop Smokea alebo skončí ako Tekashi69

Bollywood

24-ročný interpret zo Staten Islandu, vlastným menom Christopher Daniel Soriano, začal s rapom v šestnástich a svoje prvé tracky uploadoval na Soundcloud a YouTube už od roku 2016. Za jeden zo svojich najväčších vzorov označil v rozhovore pre magazín XXL 50 Centa, no jeho jemná a melodická hudba založená na Auto-Tune bola na míle vzdialená Fiftymu a už vôbec nemala nič spoločné s britským drillom (všetky staršie single s výnimkou jedného CJ medzičasom vymazal).

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by CJ (@realcj_)

Jeho prelomový singel Whoopty, vďaka ktorému sa dnes o ňom vôbec bavíme, totiž vznikol úplnou náhodou. CJ, rovnako ako zvyšok sveta, strávil väčšinu roka 2020 v karanténe a práve tá ho dokopala k tomu, aby sa začal viac venovať hudbe. Keď sa ho v januári 2021 spýtala redakcia magazínu Complex na to, ako vznikol singel Whoopty, jeho odpoveď bola celkom jednoduchá: 

Sedel som doma, prechádzal som beaty na YouTube a natrafil som na jeden, ktorý produkoval Pxcoyo. Zaujal ma na ňom hlavne sample, ktorý pochádzal z bollywoodskeho filmu. Púšťal som si ho z reproduktorov a začal som sa pohupovať do rytmu. Nahrávacie štúdiá boli kvôli pandémii zatvorené, ale môjmu zvukovému inžinierovi sa, našťastie, podarilo rezervovať termín na nahrávanie, čo bolo dosť popi*i. A to je všetko. Zvyšok som už vymyslel za pochodu.

CJ-ova raketová cesta ku hviezdam sa odohrala v priebehu pár týždňov od publikovania tracku a jednou z príčin bol TikTok. Chytľavý refrén a tučný beat sa totiž stali perfektným základom pre virálne videá a keďže dĺžka songu ledva prekračuje 2 minúty, väčšina poslucháčov si ho pustí hneď niekoľkokrát za sebou. Práve vďaka tomu už nazbieral ku dnešnému dňu na Youtube 180 miliónov, na Spotify 258 miliónov a na Soundcloude 29 miliónov počutí. 

Odporúčané
Pooh Shiesty: Najhorúcejší raper so samopalom v ruke Pooh Shiesty: Najhorúcejší raper so samopalom v ruke 15. februára 2021, 14:30

Špinavá rošáda

So zmluvou za CJ-om okamžite prišlo niekoľko hudobných labelov a ako prvý mu diamantovú retiazku na krk zavesil veterán French Montana. Ako sa však neskôr ukázalo, CJ zmluvu s jeho labelom Coke Boys nepodpísal a French mu chcel len ako hrdý Newyorčan vyjadriť podporu.

CJ je tým pádom súčasťou Coke Boys, ale oficiálne podpísal vlastnú zmluvu s vydavateľstvom  Warner Chappell, resp. sesterskou spoločnosťou Warner Records. French sa však zaviazal k tomu, že bude výkonným producentom jeho debutového EP.

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by CJ (@realcj_)

Ešte predtým, než sa mu podarilo publikovať svoj debut, sa však na jeho meno vzniesla ostrá kritika zo strany BK drill raperov. CJ má byť podľa slov hudobných žurnalistov nástupcom Pop Smokea, ale pre viacerých newyorských raperov je skôr nástupcom Tekashiho69. Odhliadnuc od toho, že 69 a CJ majú korene v Portoriku a usilujú sa o korunu „kráľa New Yorku“, existujú pochybnosti aj o ich hudobných začiatkoch. 

Skončí Whoopty raper CJ ako Tekashi69 alebo Pop Smoke?
Zdroj: @youwatchincj/Twitter
Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 94841 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako znie pôvodný sample z tracku Whoopty
  • Texty ktorého rapera údajne vykradol CJ
  • Kto stojí za jeho raketovým vzostupom
Domov
Zdieľať
Diskusia