Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
15. februára 2021, 14:30
Čas čítania 5:18
Peter Hlavička

Pooh Shiesty: Najhorúcejší raper so samopalom v ruke

Pooh Shiesty: Najhorúcejší raper so samopalom v ruke
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.thenew1017records.com/?frontpage=true#" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">thenew1017records.com</a>
HUDBA
Uložiť Uložené

Pooh Shiesty je zástupcom najmladšej vlny amerických raperov, za ktorých sa zaručil samotný Gucci Mane.

Ak ti jedného dňa z ničoho nič príde na Instagrame správa od Gucci Manea s textom „Wassup my homie“, môžeš si byť istý, že ťa čakajú veľmi dobré časy. Praotec trapu a popredná osobnosť atlantskej modernej hudobnej scény už totiž počas svojej vyše 15 rokov trvajúcej kariéry stihol pomôcť na ceste k výslniu mnohým, dnes už renomovaným interpretom ako Waka Flocka Flame, Future, Young Thug, Migos alebo Chief Keef.

Keď Gucci v januári 2020 publikoval tweet, v ktorom hľadal najtvrdších interpretov bez zmluvy a ponúkal im milión dolárov, nikto nemohol tušiť, že výsledkom bude nová generácia jeho hudobného labelu 1017 Records.

Za necelých 6 mesiacov sa mu podarilo nahrať 80 minút trvajúcu kompiláciu pod názvom Gucci Mane Presents: So Icy Summer, z ktorej sa o pár mesiacov neskôr vyformovala crew So Icy Gang. Ich debutový album nazbieral k dnešnému dňu na Spotify takmer 30 miliónov streamov, no okrem trackov so samotným Guccim majú najväčšie čísla najmä tie od interpreta menom Pooh Shiesty

V tomto článku sa dozvieš:
  • Čo znamená meno Pooh Shiesty
  • Aké rapové kvality tento interpret ponúka
  • Prečo je jedným z aktuálne najhorúcejších nováčikov
  • Čo stojí za jeho úspechom

Medvedík Pú

Vlastným menom Lontrell Denell Williams Jr., narodený 8. novembra 1999 v americkom Memphise, sa aktívne hudbe venuje len zhruba tri roky. Talent však pravdepodobne zdedil  po otcovi, ktorý svojho času založil miestne vydavateľstvo MobTie Records a zároveň rapoval pod menom Mob Boss. Práve vďaka tomu mal Pooh prístup k nahrávaciemu štúdiu a už od detstva si trénoval svoj wordplay, štýl a techniku. 

Jeho prvé verejne publikované verše nájdeme ako featuring u raperky K Carbon, ktorá remixovala track od legendárneho zoskupenia Three 6 Mafia - Weak Azz Bitch. Aj keď v druhej polovici svojej šestnástky sa Pooh nechal skôr unášať flowom, za 47 sekúnd dokázal zaujať ľudí natoľko, že z jeho časti songu sa stal lokálny virál.

Nasledujúci song s názvom Breaking News, na ktorom hosťuje po boku svojej pravej ruky, rapera menom Big30, mu priniesol oveľa väčší buzz a zároveň pomohol definovať vlastný štýl. Ten je vo veľkej miere inšpirovaný jeho idolmi ako Chief Keef, Kodak Black a Lil Wayne, čo je cítiť aj zo samotného videoklipu ku spomínanej skladbe. 

Kvôli silnému memphiskému akcentu môže Pooh na prvé počutie znieť ako čistý mumble raper, ale v porovnaní s najznámejšími zástupcami tohto subžánru sú jeho texty lyricky oveľa plnšie. Za jeho hlavnú výhodu sa však považujú najmä hladké flowy postavené na melódiách, ktoré ho držia aj keď miestami (celkom často) stratí prehľad o dobe a takte. 

Príbeh o tom, ako sa dostal ku svojmu umeleckému menu, síce nie je až taký zaujímavý, ale pochvalu si zaslúži aspoň za to, že sa vyhol prívlastku Lil, z ktorého sa v uplynulej dekáde stala hotová choroba.

Ako vysvetlil v rozhovore pre Breakfast Club na rádiu Power 105.1 FM, prezývka Pooh sa tiahne celou jeho rodinou a do určitej miery je ovplyvnená aj rozprávkou o Medvedíkovi Pú (ang. Winnie the Pooh). Výraz „shiesty“ na druhú stranu označuje bezohľadné, chamtivé správanie. Mnohým ľuďom sa jeho hudba na začiatku kariéry údajne nepáčila, a tak mu prisúdili meno Shiesty, pretože ho považovali za naničhodníka. 

Pooh Shiesty: Najhorúcejší raper so samopalom v ruke
Zdroj: Gucci Mane/YouTube

Choppa Gang Ent.

V posledných rokoch sme už zažili desiatky prípadov, kedy sa neznámy raper z Atlanty dostal na popredné priečky hudobných rebríčkov. Atlanta je tým pádom považovaná za mekku novodobého rapu a hudba tu doslova kvitne zo všetkých strán. Situácia v ostatných mestách USA je úplne odlišná. Memphis je podľa Pooh Shiestyho miestom, v ktorom sú ľudia hamižní a namiesto toho, aby si pomáhali, radšej bojujú proti sebe. 

Pooh má síce len 21 rokov, ale po prvýkrát bol zatknutý už keď mal 12, za čo ho následne vyhodili zo školy a skončil v nápravno-výchovnom zariadení pre mladistvých. Hudba preňho síce nebola prioritou, ale veľmi rýchlo si uvedomil, že je to jediná cesta, ako sa dostať z ulice. 

Odporúčané
F-tapes: Ako Travis Scott zožral celý rok 2020 F-tapes: Ako Travis Scott zožral celý rok 2020 15. januára 2021, 10:43

V rámci Memphisu sa mohol pokúsiť zaujať pozornosť interpretov ako Young Dolph alebo Yo Gotti, ktorí sú najväčšími hviezdami tamojšej scény, ale on si namiesto toho zvolil nezávislú cestu. Spolu so svojím otcom, ktorý je zároveň jeho manažérom, a partiou kamošov tak dali dokopy hudobný label Choppa Gang Ent., vďaka ktorému mohol publikovať svoje prvé sólo tracky a nadobudnúť tak rešpekt v rámci scény. 

Pooh Shiesty: Najhorúcejší raper so samopalom v ruke
Zdroj: @pooh_shiesty/Twitter

Za jeho počiatočným úspechom tým pádom nestojí žiadne medzinárodné hudobné vydavateľstvo ani umelo vybudovaný clout. Svoju hudbu publikoval na streamovacie platformy tak ako každý iný začínajúci raper, videoklipy točil za vlastné peniaze a jediná vec, ku ktorej sa verejne priznal je, že si okolo roku 2019 kúpil kanál na YouTube s 20-tisíc odberateľmi, na ktorý pridával vlastné klipy. 

Do basy kvôli teniskám Air Jordan

Domov
Zdieľať
Diskusia