Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
5. apríla 2021, 9:30
Čas čítania 5:23
Daniel Mikolášik

The Kid LAROI: z bezdomovca až na vrchol sveta alebo ako 17-ročný raper prepísal históriu

The Kid LAROI: z bezdomovca až na vrchol sveta alebo ako 17-ročný raper prepísal históriu
Zdroj: The Kid LAROI Twitter
HUDBA PROFILY RAPEROV RAP RAPOVÁ SCÉNA THE KID LAROI
Uložiť Uložené

Prirovnávajú ho k trapovému Justinovi Bieberovi. Kto je The Kid LAROI a prečo šušle aj bez toho, aby mal na zuboch grillz?

V začiatkoch ho mentoroval sám Juice WRLD. Hudbu začal tvoriť v 13 rokoch, no už vtedy sa snažil o precíznosť a hladké flowy postavené na melódiách. Aj napriek tomu, že dnes 17-ročný The Kid LAROI, vlastným menom Charlton Kenneth Jeffrey Howard, žil dlhé roky v chudobe a chvíľu dokonca aj na ulici, nikdy nerapoval o gangoch, zbraniach či zabíjaní ľudí.

„Nebudem predsa rapovať o zabíjaní ľudí, keď ich nezabíjam,“ hovorí LAROI. Hoci začal už vo veľmi mladom veku, takmer od samého začiatku sa môže pýšiť pomerne vyvinutým hlasom, s ktorým dokáže pracovať lepšie ako mnohé popové hviezdy. Kategorizuje sa ako raper, no často ho môžeš počuť aj v rockovo, popovo či R'n'b ladených skladbách.

V niektorých linkách môže na prvé počutie znieť dokonca ako mumble raper s grillz v ústach, no pravdou je, že šušle aj bez nich. A práve to robí jeho hudbu výnimočnou. Zoznám sa s jedným z najmladších, no zato najúspešnejším austrálskym raperom.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa stal Juice WRLD jeho mentorom.
  • Čo znamená The Kid LAROI.
  • Prečo ho prirovnávajú k Justinovi Bieberovi.
  • V čom prepísal históriu.
  • Ako sa stal bezdomovcom.
Odporúčané
Americký raper s imidžom zlodeja v samoobsluhe. Ako sa $not dostal zo svetových rebríčkov až na Facebook slovenskej polície? Americký raper s imidžom zlodeja v samoobsluhe. Ako sa $not dostal zo svetových rebríčkov až na Facebook slovenskej polície? 15. marca 2021, 9:30

Z bezdomovca až na vrchol

Charlton sa narodil 17. augusta 2003 na predmestí Sydney vo štvrti Waterloo. O závideniahodnom detstve sa však v jeho prípade hovoriť nedá. Jeho rodina nemala veľa peňazí, otec od nich odišiel a s matkou sa musel vzhľadom na finančné problémy často sťahovať po austrálskom štáte Nový Južný Wales.

Nejaký čas žil aj so svojimi starými rodičmi a od siedmich rokov sa oňho starala matka a jeho strýko. Toho však zavraždili, keď mal Charlton 11 rokov, a z Broken Hillu na opačnej strane štátu sa presťahovali naspäť do Sydney. Ako jeden z mála raperov bol dokonca aj bezdomovcom, keď sa spoločne s matkou ocitol na ulici. S otcom, ktorý je pôvodom Francúz, mal napäté vzťahy, no dnes už sú podľa jeho slov napravené.

The Kid LAROI
Zdroj: Billboard

Pseudonym The Kid LAROI pochádza z názvu jedného zo štyroch najväčších austrálskych domorodých národov Kamilaroi (známy aj ako Gamilaraay), ktorý žije prevažne na území od Nového Južného Walesu až po južný Queensland. Práve Charltonov prapradedo patril medzi týchto domorodcov, čím si chcel raper uctiť jeho pamiatku.

Hudba ho sprevádzala už od narodenia. Austrálsku hudbu však počúval len sporadicky aj vzhľadom na to, že veľa mainstreamových austrálskych raperov prakticky neexistuje. Odmala mu imponoval predovšetkým americký hip-hop. Jeho obľúbenými interpretmi boli napríklad Fugees, Erykah Badu či Tupac.

Odporúčané
Ako dnes žijú zabudnuté legendy slovenského rapu ako David zo Senca, Bacil či MC Erik? Ako dnes žijú zabudnuté legendy slovenského rapu ako David zo Senca, Bacil či MC Erik? 9. júna 2020, 12:30

„Hudbou som bol obklopený odmala, moja matka zvykla púšťať hudbu na celý dom. Ja som sa do toho často snažil freestylovať. A nejaké veci som si potom nahral v provizórnom štúdiu v garáži na mikrofón,“ povedal pre HotNewHipHop o období, keď mal približne 13 rokov a začal sa venovať hudbe.

Prvú hudbu začal pridávať na SoundCloud, podobne ako mnohí zámorskí začínajúci raperi. V roku 2018, keď mal 14 rokov, vydal svoje debutové EP s názvom 14 With A Dream, plné trapových beatov a melodických liniek. Jeho hlas a flowy by mu pritom aj napriek mladému veku mohli už v tom čase závidieť mnohí zabehnutí kolegovia na scéne.

Aj napriek tomu, že dlhé roky žil v chudobnom a sociálne nezabezpečenom prostredí, nikdy nerapoval o gangoch, zbraniach či zabíjaní ľudí, ako to je u mnohých amerických raperoch. „Nebudem predsa rapovať o zabíjaní ľudí, keď ich nezabíjam,“ povedal LAROI youtuberovi Adamovi Grandmaisonovi (známemu pod pseudonymom Adam22) v reportáži pre No Jumper.

Rap bral v začiatkoch ako únik z každodenných rodinných problémov. Postupne sa začal dostávať do povedomia aj na americkej scéne a mnohé skladby sa objavovali v tamojších hitparádach. Prvý väčší úspech zaznamenal po skladbe Let Her Go, ktorú vydal už pod taktovkou známeho režiséra Cola Bennetta a jeho prestížnej multimediálnej spoločnosti a vydavateľstva Lyrical Lemonade.

Pozornosť si získal aj po tom, čo sa v súťaži známej austrálskej rozhlasovej stanice Triple J Unearthed dostal až do finále. Podľa vlastných slov berie hudbu veľmi vážne a pozerá sa na ňu ako na umenie. Od začiatku bol veľmi cieľavedomý a mal jasnú víziu – dostať sa až na vrchol.

Odporúčané
Pooh Shiesty: Najhorúcejší raper so samopalom v ruke Pooh Shiesty: Najhorúcejší raper so samopalom v ruke 15. februára 2021, 14:30

Mentoroval ho Juice WRLD

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 96425 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Prečo ho prirovnávajú k Justinovi Bieberovi a ako s ním trávi čas.
  • Aké boli jeho začiatky s Juiceom WRLD a prečo ho považuje za svojho veľkého brata.
  • S akými veľkými menami spolupracoval a kedy vydá svoj prvý album.
  • Aký austrálsky rekord prekonal.
Domov
Zdieľať
Diskusia