Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
1. mája 2021, 10:57
Čas čítania 5:20
Daniel Mikolášik

Ruská verzia Lil Pumpa, ale ešte šialenejšia. Kto je Morgenshtern a ako sa z youtubera stal najpočúvanejší raper?

Ruská verzia Lil Pumpa, ale ešte šialenejšia. Kto je Morgenshtern a ako sa z youtubera stal najpočúvanejší raper?
Zdroj: Youtube/Morgenshtern
HUDBA PROFILY RAPEROV RAP
Uložiť Uložené

Vyhodili ho z vysokej školy, pretože natočil vlog, v ktorom školáčke navrhol sex na toaletách. Aká bola cesta youtubera až na vrchol rapovej scény?

Vieš si predstaviť Lil Pumpa, keby sa narodil v Rusku? Podľa všetkého by spĺňal veľmi podobné charakteristické črty a atribúty, ako 23-ročný raper Morgenshtern, vlastným menom Alisher Tagirovich Morgenshtern.

Začínal ako youtuber, no dnes patrí medzi najznámejších a najúspešnejších ruských interpretov na hudobnej scéne. Vo svojich kontroverzných klipoch rád ukazuje luxus, peniaze, drahé autá, domy, šperky, ale aj odpaľovanie bomby. „Nepovažujem peniaze za niečo dôležité. Je to iba papier, ktorý môžete vymeniť za emócie,“ tvrdí raper.

Odporúčané
Kto bol DMX a ako sa stal legendou? Kto bol DMX a ako sa stal legendou? 9. apríla 2021, 22:09

Pre zmenu sme sa vydali na druhú stranu zemegule, a to po stopách rapera s tetovaním satanistického symbolu 666 nad okom, ktorého skladby sa dostali nielen do svetových hitparád, ale už aj medzi mainstreamových používateľov TikToku. Zoznám sa s Morgenshternom a jeho cestou za úspechom.

V tomto článku si prečítaš:
  • Prečo ho prezývajú ruský Lil Pump.
  • Ako vyzerala jeho prvá skladba, ktorú nahral, keď mal 12 rokov.
  • Pre aké video ho rektor vyhodil z univerzity.
  • Ktorým raperom, čo spolupracoval so slovenským vydavateľstvom FC*K THEM, pohŕdal.
  • Kto je jediný známy americký raper, ktorý sa objavil u Morgenshterna na featuringu.
  • Ktorá jeho skladba sa stala virálnou na TikToku.
  • Prečo si dal na tvár vytetovať satanistický symbol 666.
Morgensternraper
Zdroj: Wikimedia/Okras

Z youtubera až na vrchol rapovej scény

Alisher sa narodil 17. februára 1998 v ruskom meste Ufa v centre Baškirska. Hudba mu imponovala odmala a jeho matka, ktorá živila rodinu podnikaním v oblasti obchodu s kvetmi, ho v koníčku plne podporovala. Otec bol úspešný biznismen, no rodinu ešte pred synovým narodením opustil.

Morgenshtern sa s otcom pred jeho smrťou videl len párkrát. Keď mal dvanásť rokov, matka mu zo služobnej cesty priniesla pokročilejší štúdiový mikrofón, na ktorý v roku 2010 pod pseudonymom DeeneS MC nahral svoju historicky prvú skladbu.

Odporúčané
The Kid LAROI: z bezdomovca až na vrchol sveta alebo ako 17-ročný raper prepísal históriu The Kid LAROI: z bezdomovca až na vrchol sveta alebo ako 17-ročný raper prepísal históriu 5. apríla 2021, 9:30

K debutu s názvom Мы выше облаков (Sme nad oblakmi), na ktorom mu sekunduje jeho kamarát Sasha s umeleckým menom Biely Ap, vznikol aj sprievodný videoklip. V ňom obaja rapujú na rôznych miestach v Ufe – v parku, na detskom ihrisku či v uliciach –, a hoci kvalita zodpovedá ich veku a takmer nulovým skúsenostiam, už v tomto počine cítiť počiatok budúceho potenciálu.

Mikrofón od matky používal Morgenshtern symbolicky ako poctu ešte donedávna. Keďže nepochádzal z najbohatšej rodiny, snažil sa popri strednej škole zarábať si rôznymi spôsobmi. Nejaký čas brigádoval ako kuriér či umývač áut. Popritom sa venoval hre na akustickej gitare. Hraním na nej si v podchodoch v rodnom meste takisto privyrábal nejaké peniaze.

Morgenshternraper
Zdroj: Instagram/Morgenshtern

Počas štúdia na strednej škole vydal aj zopár melodickejšie ladených skladieb, na ktorých sa sám sprevádzal práve hrou na gitare. Išlo však prevažne o satirické skladby s vulgárnymi textami. Pre malé zárobky sa na brigády napokon vykašľal. Rozhodol sa ísť s kožou na trh a skúsiť si zarábať pod vlastnou značkou.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš REFRESHNI si playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš 12. apríla 2024, 10:30

V roku 2013 si preto založil kanál na Youtube, na ktorom publikoval spočiatku najmä vlogy. Pre svoju kontroverznú osobnosť si našiel nemalé publikum a jeho videá boli čoraz sledovanejšie. Preslávil sa najmä sériou videí s názvom #EasyRap, v ktorej ukazoval, aké jednoduché je v dnešnej dobe vytvoriť rapový hit. Na jednom z nich spolupracoval aj so známym ruským raperom Faceom.

Pre nemravné vlogy ho vyhodili z univerzity

V tínedžerskom veku zažíval pomerne rušné obdobie. Zmenil si úradné priezvisko z Valejev na umelecké Morgenshtern. Hoci sa mu podarilo úspešne dostať na vysokú školu, konkrétne na pedagogickú fakultu, dlho sa na nej neohrial.

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97647 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Akú študoval vysokú školu a prečo ho z nej vyhodili.
  • Aký rekord dosiahol na známej ruskej platforme VKontakte po vydaní posledného albumu.
  • Prečo bol rok pandémie pre neho prelomový.
  • Koľko rubľov daroval na pomoc sirotám a prečo ide o satanistickú symboliku.
  • Prečo podľa vlastných slov nemá čas na vážny vzťah.
Späť
Zdieľať
Diskusia