Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
9. apríla 2021, 22:09
Čas čítania 3:23
Daniel Mikolášik

Kto bol DMX a ako sa stal legendou?

Kto bol DMX a ako sa stal legendou?
Zdroj: Shahar Azran/WireImage
HUDBA DMX PROFILY RAPEROV RAP
Uložiť Uložené

Kráľ hardcore rapu, ale aj gospelový kazateľ o Bohu. Fanúšikovia si ho však budú pamätať najmä pre striktný rap a nesmrteľné hity.

Rapový svet dnes prišiel o veľkú legendu. Vo veku 50 rokov zomrel raper DMX, vlastným menom Earl Simmons. Začiatkom apríla ho hospitalizovali v nemocnici s infarktom po tom, čo sa mal predávkovať drogami.

Problémy s drogami však boli s jeho životom späté už dávno predtým. K závislosti sa verejne sám priznal a dokonca sa dobrovoľne prihlásil do centra pre drogovo závislých, kde strávil niekoľko mesiacov. Nejaký čas si odsedel aj vo väzení, no fanúšikovia si ho budú pamätať najmä pre striktný rap a nesmrteľné hity. Kto bol DMX?

V tomto článku si prečítaš:
  • Aký rekord drží ako jediný raper na svete
  • Ako sa zoznámil s Jay-Z-m ešte predtým, než sa obaja stali známymi
  • Ako sa prejavovala jeho posadnutosť psami
  • Koľko mal detí a prečo kvôli nim vyhlásil bankrot
  • Ktorý album sa stal jeho najúspešnejším a prečo
  • Ako ho závislosť od heroínu sprevádzala celý život

Kráľ hardcore rapu

Earl Simmons, známy tiež ako DMX, Dark Man X, Dog Man X či Divine Master of the Unknown, sa narodil v Mount Vernone v štáte New York. Rap začal tvoriť ešte v 90. rokoch. Po smrti dvoch najväčších mien Tupaca Shakura a The Notorious B.I.G.-ho prišiel ako nový predstaviteľ hardcore rapu.

Odporúčané
The Kid LAROI: z bezdomovca až na vrchol sveta alebo ako 17-ročný raper prepísal históriu The Kid LAROI: z bezdomovca až na vrchol sveta alebo ako 17-ročný raper prepísal históriu 5. apríla 2021, 9:30

Začiatkom deväťdesiatok sa snažil preraziť s beatboxom a presadiť svoje meno v pouličných rapových battloch, v ktorých sa raz dokonca stretol aj s Jay-Z-m ešte predtým, ako sa obaja stali známymi. Nebolo to však také jednoduché, ako si spočiatku myslel.

Na snímke z 8. decembra 1999 si DMX prevzal v žánri R&B cenu v kategórii album počas udeľovania hudobných cien Billboard Music Awards (BBMA) v Las Vegas.
Na snímke z 8. decembra 1999 si DMX prevzal v žánri R&B cenu v kategórii album počas udeľovania hudobných cien Billboard Music Awards (BBMA) v Las Vegas. Zdroj: TASR/AP

DMX bol typickým raperom z ulice, ktorý však vďaka svojmu talentu, jedinečnému hlasu a nekompromisnému prejavu dokázal rýchlo uspieť aj v mainstreamových sférach. Jeho debutový album uzrel svetlo sveta 12. mája 1998. Volal sa It's Dark and Hell is Hot a produkoval ho známy Swizz Beatz, s ktorým tvorili pod taktovkou ich vydavateľstva Ruff Ryder.

Album s kvalitnou hudbou, so striktným rapom a surovými textami o jeho neľahkom detstve a dospievaní v detských domovoch sa rýchlo uchytil a odštartoval tak veľkú kariéru. DMX sa navyše môže pochváliť unikátnym prvenstvom. Stal sa totiž jediným raperom, ktorému sa podarilo 5-krát po sebe s každým vydaným albumom umiestniť na prvom mieste v prestížnom hudobnom rebríčku Billboard 200.

Na snímke z 1. októbra 2011 DMX vystupuje počas udeľovania cien BET Hip Hop Awards v Atlante.
Na snímke z 1. októbra 2011 DMX vystupuje počas udeľovania cien BET Hip Hop Awards v Atlante. Zdroj: TASR/AP

Posadnutý psami

Keď sa povie DMX, mnohí si automatický predstavia rozzúreného psa a štekot. Aj v jeho ad-liboch sa často objavoval jeho hlas napodobňujúci psa. Bol totiž posadnutý kynológiou. Neraz sa aj sám vyjadril, že psy, a predovšetkým pitbuly, sú jeho jedinými a ozajstnými priateľmi.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Perfektné disstracky vydali Kanye West, Gucci Mane aj Quavo. Každý útočí na iného interpreta REFRESHNI si playlist: Perfektné disstracky vydali Kanye West, Gucci Mane aj Quavo. Každý útočí na iného interpreta 26. apríla 2024, 11:00

Okrem rapových liniek s refrénmi pripomínajúcimi štekanie svorky psov sa často objavovali aj v jeho videoklipoch. Jeho láska k zvieratám však postupne chladla a začala v ňom rozkvitať láska k drogám. V roku 2002 mu súd nariadil verejnoprospešné práce za týranie zvierat, výtržníctvo a prechovávanie drog. 

Približne o 5 rokov neskôr počas domovej prehliadky našla polícia v jeho dome 12 zanedbaných psov v neprimeraných podmienkach, množstvo zbraní a drogy. Pitbuly nikto nekŕmil a strážnici dokonca našli telá troch už mŕtvych zvierat. 

„Jediné, čo sa stalo, je, že sme si najali človeka, ktorý sa mal o nich starať, no nestaral sa. Psov zbožňuje. Sú mu prakticky ako rodina,“ povedal v tom čase jeho právnik Murray Richman. 

Jeho piaty štúdiový album s názvom Grand Champ bol jedným z najúspešnejších vôbec. Okrem toho, že sa opäť dostal na prvú priečku v rebríčku Billboard 200, znovu potvrdil, že jeho miesto na scéne je skutočne zaslúžené. Nechýbal ani cover s pitbulom na titulke či mnohé známe hity ako Where the Hood At, The Rain, A'Yo Kato či Dogs Out, ktorý produkoval Kanye West.

Závislosť od heroínu ho sprevádzala celý život

Problémy s drogami sa postupne začali nabaľovať. Začiatkom roku 2009 ho za prechovávanie drog poslali za mreže na 9 mesiacov.  Po tom, čo ho prepustili, ohlásil seriál, ktorý mal dokumentovať jeho proces liečenia. Napokon sa však do televízie nedostal ani len prvý diel, keďže DMX už tri týždne po návrate z väzenia opäť prepadol heroínu.

Odporúčané
REFRESHNI si playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš   REFRESHNI si playlist: Rapová nálož od Ektora, neohlásené EP v podaní Yzomandiasa či album Nerieš 12. apríla 2024, 10:30

V tom istom roku to však vyzeralo, že jeho život začína naberať konečne nový a lepší smer. Začal študovať Bibliu a verejne kázať o Bohu. Hovoril o sebe ako o hlboko veriacom človeku. Hoci bol známy svojou gangsterskou minulosťou, počas jeho kariéry vyšli aj gospelovo ladené skladby, ako napríklad Lord Give Me a Sign z roku 2006 alebo Jesus Loves Me z roku 2008.

Dlho mu to však nevydržalo. Medzi rokmi 2008 až 2015 ho zatkli až 14-krát, pričom poväčšine išlo o nelegálne držanie drog. Naposledy ho prepustili z väzenia v januári 2019. Odsedel si necelých 12 mesiacov za daňové podvody. Po prepustení sa opäť dobrovoľne prihlásil do centra pre drogovo závislých, kde strávil niekoľko mesiacov.

DMX na snímke kráča do súdnej siene pre vynesenie rozsudku 30. januára 2009 v Phoenixe.
DMX na snímke kráča do súdnej siene pre vynesenie rozsudku 30. januára 2009 v Phoenixe. Zdroj: TASR/AP

Počas svojho života stihol splodiť 12 detí s rôznymi ženami a pre obrovské alimenty v kombinácii s platením niekoľkých kaucií musel v roku 2013 vyhlásiť bankrot. Mimo hudby bol však známy aj ako profesionálny herec.

V minulosti si zahral napríklad vo filme Belly z roku 1998, v ktorom mu po boku stáli aj Nas a Method Man. Taktiež sa objavil vo filmoch ako Never Die Alone, Last Hour alebo Cradle 2 the Grave, v ktorých mal takisto hlavnú úlohu. Medzi ostatnými však určite vyniká segalovka Exit Wounds, pre ktorú dokonca zložil aj titulnú pieseň – No Sunshine.

Domov
Zdieľať
Diskusia