Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
14. októbra 2014, 18:24
Čas čítania 0:00
Martin Mičuda

Žijúca legenda, Mercedes-Benz triedy G, oslavuje 35. výročie špeciálnou verziou Edition 35!

TECH MERCEDES-BENZ TRIEDA G
Uložiť Uložené

Nesmrteľná trieda G od nemeckej automobilky Mercedes-Benz oslavuje tento rok už 35. výročie!

Nesmrteľná trieda G od nemeckej automobilky Mercedes-Benz je v dnešnej dobe naozajstným fenoménom, dokonca mi isto dáte za pravdu, že ide o žijúcu legendu! Veľa z vás možno ani nevie, ale trieda G je na trhu už od roku 1979! Mercedes-Benz vtedy predstavil túto terénnu triedu, ktorej skratka G pochádza z nemeckého slova “Gälendewagen“, teda terénne vozidlo. Odvtedy sa G-čko dočkalo niekoľkých modernizácii a faceliftov, z ktorých najviditeľnejší a najrozsiahlejší je ten posledný z roku 2012. Pravdou však je, že až doteraz sa predáva v pôvodnej generácií, čo je vo svete automobilizmu nevídaný fakt, keďže sa stále bavíme o 35-ročnej koncepcii! Práve pri tejto príležitosti sme sa približne pred mesiacom dočkali špeciálnej verzie nesúcej dodatok Edition 35, ktorá vznikla na oslavu tejto ikony. Tú nám však automobilka oficiálne predstavuje až teraz, keďže do sveta vypúšťa oficiálne fotografie a špecifikácie vrátanie cien.

Ešte predtým, než prejdem k samotnej novinke, treba spomenú i starší exemplár, nachádzajúci sa na fotkách pred domácim múzeom v Stuttgarte. Pochopiteľne, ide o triedu G, konkrétne G 300 GD z roku 1988, ktoré si kúpil istý Nemec. Na tom by možno nebolo nič netradičné, i keď aj v tých rokoch tento off-road predstavoval vysoký štandard, no zaujímavosťou je, že doteraz s ním majiteľ najazdil až necelých 900-tisíc kilometrov a zároveň s ním navštívil 215 krajín. Okrem toho, väčšinu kilometrov najazdil majiteľ na nespevnenom povrchu a približne štvrtinu z toho v naozaj ťažkých podmienkach. A práve pri príležitosti 35. výročia G-čkového medveďa sa daný exemplár, momentálne už 76-ročného pána, stretol s jeho najnovším vyhotovením, verziou Edition 35. Pri pohľade na spoločnú fotografiu môže každý vidieť, do akej miery sa vozidlo zmenilo, respektíve nezmenilo, za ostatných 26 rokov.

Žijúca legenda, Mercedes-Benz triedy G, oslavuje 35. výročie špeciálnou verziou Edition 35!
 

Pôvodná verzia triedy G bola určená výhradné do ťažkého terénu, čomu zodpovedala aj výbava. Zabudnite preto na luxus, aký nájdeme v terajších verziách. Postupne sa model modernizoval, dostával modernejší vzhľad, novšie výkonnejšie motory, vrátane ostrej verzie G 55 AMG. Tú potom nahradila verzia G 63 AMG, ktorá obsahovala modernejší a výkonnejší motor. V roku 2012, kedy už každý čakal druhú generáciu, nakoľko si nikto nedokázal predstaviť, čo by sa dalo ešte zlepšiť, sa trieda G dočkala ďalšej, zatiaľ poslednej modernizácie, ktorá bola asi najrozsiahlejšia. Najväčie zmeny sa odohrali v interiéri, ktorý po novom vyzerá podstatne modernejšie a luxusnejšie. Exteriér dostal opäť o čosi modernejší a hlavne civilnejší vzhľad, vďaka ktorým ho ľudia zaraďujú už skôr do kategórie SUV než terénnych off-roadov.

Skutočnosť je však taká, že v teréne má i v dnešnej dobe len málo premožiteľov. Zároveň, keď zoberieme do úvahy najbrutálnejšiu verziu G 65 AMG s obrovským 612-koňovým dvanásťvalcom pod kapotou a cenovkou od cca 235-tisíc €, ide o vozidlo, ktoré nemá na trhu konkurenciu! A samozrejme, nemôžme zabudnúť na momentálny hit zbohatlíkov, šesť-kolesové G 63 AMG 6x6 za približne 450-tisíc €. Práve tieto vozidlá (vrátane G 63-ky) zabezpečili v posledných rokoch až neuveriteľný predajný úspech, čo je naozaj pozoruhodné, najmä ak spomeniem fakt, že pred posledným faceliftom už G-čku nedávali veľké nádeje. A veci sa majú presne opačne, dokonca, troj-nápravové G-čko nestíhali istý čas vyrábať a momentálne už navýšili aj jeho obmedzený, predpokladaný počet kusov, ktoré mali byť vyrobené.

Najnovšiu Edition 35 je možné si zaobstarať v troch farebných vyhotoveniach - biela Designo Mystic White Bright, strieborná Palladium Silver alebo čierna Obsidian Black. 35-kovú edíciu rozoznáme však vďaka do čierna lakovaným nárazníkom, bočným prahom a lištám, vonkajším spätných zrkadlám a celej strechy. Obutá je navyše do čiernych 18'' diskov. V interiéri dominuje čierne čalúnenie s kontrastným červeným prešívaním a lakované čierne dekóry. Štandardne bude G-čko vybavené AMG volantom, stropom potiahnutým špeciálnym povrchom Designo, či kožou v rámci paketu Exkclusive, ktorú nájdeme aj na palubnej doske. Edition 35 bude možné kúpiť len vo verziách G 350 BlueTec alebo G 500. V oboch prípadoch bude súčasťou i paket Sport so športovými výfukmi. Prvý spomenutú motorizáciu je možné kúpiť za necelých 85-tisíc €, zatiaľ čo druhú za necelých 95-tisíc €

Budúcnosť súčasnej, teda stále jedinej generácie, je momentálne trochu otázna, nakoľko na internete sa objavujú informácie o tom, že budúci rok sa dočkáme opäť ďalšieho, ešte rozsiahlejšieho faceliftu než tomu bolo v roku 2012. Zároveň sa ale hovorí aj o úplne novej generácii, pričom obe možnosti sa poslednú dobu navzájom striedajú. Do pozornosti dávam i našu stránku s exkluzívnymi automobilmi z našich ciest, kde môžete vidieť, že špičkovým AMG modelom sa darí naozaj dobre aj u nás.

Žijúca legenda, Mercedes-Benz triedy G, oslavuje 35. výročie špeciálnou verziou Edition 35!

Žijúca legenda, Mercedes-Benz triedy G, oslavuje 35. výročie špeciálnou verziou Edition 35!

Žijúca legenda, Mercedes-Benz triedy G, oslavuje 35. výročie špeciálnou verziou Edition 35!

Žijúca legenda, Mercedes-Benz triedy G, oslavuje 35. výročie špeciálnou verziou Edition 35!

Žijúca legenda, Mercedes-Benz triedy G, oslavuje 35. výročie špeciálnou verziou Edition 35!
Späť
Zdieľať
Diskusia