Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Orange.
1. júla 2021, 11:00
Čas čítania 2:26
Sponzorovaný obsah

Pravidlá cestnej premávky, ktoré by cyklisti a kolobežkári nemali ignorovať

Pravidlá cestnej premávky, ktoré by cyklisti a kolobežkári nemali ignorovať
Zdroj: Unsplash/Micheile Henderson
ZAUJÍMAVOSTI UDRŽATEĽNOSŤ
Uložiť Uložené

Jazdi šetrne kvôli planéte, ale aj svojmu zdraviu.

V mestách sa objavuje čoraz viac cyklistov a kolobežkárov. Hneď v Bratislave môžeš namiesto MHD využiť viacero zdieľaných bicyklov či elektrických kolobežiek. S týmito možnosťami prepravy môžeš ušetriť nielen peniaze, ale aj životné prostredie. Treba však šetriť aj svoje zdravie, a preto ti prinášame tipy, na čo by si si mal dávať pozor. 

kolobežka, elektrická kolobežka
Zdroj: Unsplash/Okai Vehicles

Na kolobežke po chodníku? 

Môžeš jazdiť na kolobežke po chodníku alebo nie? Novela cestného zákona ešte z roku 2019 definuje pravidlá pre jazdcov na kolobežkách. Rozdeľuje jazdcov na elektrickej kolobežke a jazdcov na manuálnej kolobežke. Ak teda jazdíš na elektrokolobežke, si považovaný za vodiča nemotorového vozidla, a tak pre teba platia pravidlá cestnej premávky ako pre cyklistu.

Ak sa na kolobežke odrážaš a nemá motorček, si považovaný za chodca a máš jazdiť po chodníku. Po chodníku však môžeš jazdiť aj v prípade, že máš elektrickú kolobežku, ale to len rýchlosťou chôdze, teda cca 5 km/h

Počas jazdy na elektrokolobežke by si si mal dávať pozor aj na alkohol. Povolené je iba 0,5 promile, a to len počas jazdy v obci/meste alebo na ceste vyhradenej pre cyklistov. Dôležitým pravidlom, ktorého by si sa mal držať kvôli bezpečnosti, je, že by si mal na kolobežke jazdiť sám.

kolobežka, elektrická kolobežka
Zdroj: Unsplash/Martin Katler

Bezpečne na bicykli aj kolobežke 

Existuje viacero pravidiel, ktoré sú rovnaké ako pre cyklistov, tak aj pre kolobežkárov. A to napríklad, že treba jazdiť jednotlivo za sebou a na okraji cesty. Pri sebe môžete jazdiť iba v prípade, že ste na cyklistickom chodníčku, ale nemôžete obmedzovať ostatných. 

Pri zníženej viditeľnosti v oboch prípadoch platí, že treba mať na sebe reflexné prvky, ideálne reflexnú vestu. Zdanlivo triviálny reflexný prvok ti môže v noci doslova zachrániť život. Nie je síce zákonom stanovené, že by si musel v meste pri jazde kolobežkou či bicyklom nosiť prilbu, no v rámci bezpečnosti ti ju odporúčame nosiť.


Či už na bicykli, alebo na kolobežke, kašli na šaškovanie. Zákonom je stanovené, že pri ich riadení treba držať kormidlo oboma rukami; môžeš sa pustiť jednou rukou iba v prípade, že potrebuješ ukázať smer jazdy. Čo sa týka alkoholu, pre cyklistov platia rovnaké pravidlá ako pri jazdení na kolobežke, ako sme spomínali vyššie. 

bicykel, cyklista
Zdroj: Unsplash/Murillo de Paula

Jazdi po meste a ušetri planétu 

Okrem toho, že pri jazde na bicykli či kolobežke mestom môžeš ušetriť peniaze aj svoj čas, šetríš hlavne planétu. Vedel si, že takmer polovica emisií z transportu (45,1 %) pochádza práve z dopravy osôb, teda z prepravy autami, taxíkmi a autobusmi? Tým, že zvolíš na cestu mestom napríklad elektrickú kolobežku alebo bicykel, môžeš svoju uhlíkovú stopu výrazne znížiť.

Jazdou na elektrickej kolobežke šetríš planétu vďaka tomu, že počas jazdy na nej nevznikajú žiadne emisie. Ako na svojom webe uvádza Európska cyklistická federácia, jazdou na bicykli tvoríš približne 21 gramov uhlíkovej stopy na kilometer, čo je približne desaťkrát menej ako pri jazde autom. Keďže bicykel vyžaduje iba tvoj pohon, rozhodne v rámci ekologickej dopravy nad elektrickými kolobežkami víťazí. Navyše, skvelou odmenou za jazdu na bicykli je aj lepšia kondička

ekológia, udržateľnosť, príroda
Zdroj: Unsplash/rafael albornoz

Zober Slovnaft BAjk a získaj 1 GB dát mesačne 

Odmenu za jazdu na bicykli môžeš dostať aj od Orangeu. Má totiž pre všetkých milovníkov ekologickej dopravy výhodnú ponuku. V prípade, že máš aktívny program Ročný študent Slovnaft BAjk, s paušálom Go Yoxo automaticky získavaš každý mesiac 1 GB dát navyše. Orange takto odmeňuje všetkých svojich mladých zákazníkov, ktorí myslia na šetrenie planéty pri svojej preprave Bratislavou. 

Paušál pre mladých Go Yoxo od Orangeu ti okrem 16 GB za jazdu na Slovnaft BAjku a nekonečného dátovania na sociálnych sieťach vrátane Tiktoku ponúka aj možnosť výhodne nakupovať a predávať voľné dáta v jedinečnom Yoxo Markete. Zároveň ponúka možnosť surfovať dva dni do mesiaca bez obmedzení a akýchkoľvek poplatkov navyše. Ak máš od 15 do 26 rokov a si držiteľom preukazu ISIC, ITIC alebo Euro<26, paušál Go Yoxo je pre teba ako stvorený a objednať si ho môžeš aj cez internet. 

Domov
Zdieľať
Diskusia