Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
16. júna 2021, 7:02
Čas čítania 0:54
Kamila Šebestová

V Hongkongu zaznamenali únik z jadrovej elektrárne, čínska vláda problém nerieši

V Hongkongu zaznamenali únik z jadrovej elektrárne, čínska vláda problém nerieši
Zdroj: Unsplash/Árpád Kiss/volně k užití
NEWS ČÍNA
Uložiť Uložené

Únik a nahromadenie vzácnych plynov potvrdila aj francúzska spoločnosť, ktorá je väčšinový vlastník firmy.

Politická hra, alebo reálne nebezpečenstvo? Vládni predstavitelia Hongkongu tvrdia, že došlo k únikom z čínskej jadrovej elektrárne v provincii Guangdong. Čínska vláda únik popiera, hovorí, že v pondelok nenamerala zvýšený level radiácie v okolí elektrárne. 

Únik však potvrdila aj francúzska spoločnosť EDF, ktorá pomáha firme Taishan Nuclear Power Joint Venture Co manažovať elektráreň. Podľa nej došlo v chladiacom systéme jedného z reaktorov k nahromadeniu vzácnych plynov, konkrétne xenónu a kryptónu. Problém je, že prevádzkovatelia elektrárne tieto plyny vypustili do atmosféry. 

Informácie o úniku vzácnych plynov z elektrárne na juhu Číny včera zverejnila americká televízna stanica CNN, ktorá údajne dostala podnet priamo od francúzskej spoločnosti EDF. Podľa nemenovaného hovorcu firmy došlo k úniku plynov po tom, čo sa opotreboval ochranný nános na niektorých palivových tyčiach. 

Prevádzkovatelia elektrárne v meste Tchaj-šan v provincii Kuang-tung plyny pred vypustením najprv ošetrili a tým ich zbavili rádioaktivity,“ vysvetlil hovorca EDF. Zdôraznil, že tu nehrozí roztavenie jadra, ku ktorému prišlo napríklad pri historickom výbuchu v ukrajinskom Černobyli. 

Odporúčané
Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul Vlaky tu jazdia cez budovy, autá tankujú na strechách. Čunking je najväčšie mesto sveta, o ktorom si možno nepočul 17. apríla 2024, 9:30

Firma vo svojom vyhlásení uviedla, že elektráreň napriek „problémom vo výkonnosti“ naďalej funguje „v rámci bezpečnostných parametrov". Zvolali mimoriadne zasadnutie s vedením elektrárne, aby situáciu riešili. 

Podľa CNN ich EDF kontaktovala už pred týždňom, keď firma informovala americké ministerstvo energetiky o tom, že ide o bezprostrednú hrozbu. 

Zároveň obvinili čínsky regulačný orgán zo zvyšovania prijateľnej hladiny radiácie, aby elektráreň nemuseli odstaviť. Podľa Američanov stav tohto zariadenia nie je na krízovej úrovni, elektráreň však budú sledovať.

Odporúčané
Muž z Popradu údajne dobodal svoju matku. Policajtom otvoril so zakrvavenými rukami Muž z Popradu údajne dobodal svoju matku. Policajtom otvoril so zakrvavenými rukami 15. júna 2021, 20:20
Domov
Zdieľať
Diskusia