Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
11. júna 2021, 10:30
Čas čítania 4:26
Adam Novosad

PREHĽAD: Začína sa futbalové EURO 2020. Podľa Ladislava Borbélyho môže Slovensko len prekvapiť

ŠPORT EURO 2020 FUTBAL
Uložiť Uložené
Články o športe ti prináša Fortuna. Zaregistruj sa a vyber si svoj bonus!chcem bonus

Slovensko sa prebojovalo na záverečný turnaj EURO 2020, ale cesta zo skupiny do vyraďovacích bojov nebude jednoduchá. Kto sa nám postaví do cesty, kedy hráme a kto je favoritom na celkové víťazstvo?

Majstrovstvá Európy vo futbale sa nezadržateľne blížia. Už dnes o deviatej večer odpáli šampionát úvodný zápas Turecka s Talianskom, pričom od polovice júna do polovice júla sa fanúšikovia futbalu môžu tešiť na nádielku dvoch či troch zápasov denne. Mágia sa na trávnikoch bude odohrávať od 11. júna do 11. júla.

Šampionát si ponechal svoj pôvodný názov EURO 2020 napriek tomu, že organizátorov prinútila pandémia koronavírusu presunúť ho o rok neskôr. Najbližšie leto sa preto bude niesť v znamení európskeho futbalu, zatiaľ čo už to budúce sa pozornosť fanúšikov presunie do Kataru, kde sa budú konať majstrovstvá sveta.

Odporúčané
Reprezentant Liška: Ramsay z lavičky na rozhodcu nenadáva, keď niečo povie, má to obrovskú váhu (Rozhovor) Reprezentant Liška: Ramsay z lavičky na rozhodcu nenadáva, keď niečo povie, má to obrovskú váhu (Rozhovor) 7. júna 2021, 12:30

Európsky šampionát však nie je výnimočný len tým, že sa koná o rok neskôr, ako sa pôvodne plánovalo. Ani pandémia koronavírusu napokon neprekazila plány organizátorov z UEFA, ktorí si už pred rokmi predstavovali EURO 2020 ako skutočne európsku záležitosť.

Jednotlivé zápasy sa preto budú konať v mestách po celom starom kontinente, namiesto toho, aby všetky súboje hostila jedna krajina ako v prípade predchádzajúceho šampionátu z roku 2016, ktorý sa uskutočnil vo Francúzsku.

Kto postupuje zo základných skupín?

Na základe kvalifikačných súbojov postúpilo na záverečný turnaj 24 tímov, ktoré budú o postup do vyraďovacích bojov súperiť v šiestich skupinách. Ak sa mužstvo nechce po skupinovej fáze zbaliť a odísť domov, bude sa musieť umiestniť na prvých dvoch priečkach v tabuľke svojej skupiny.

Mužstvo môže skončiť prinajhoršom na tretej priečke a veriť, že sa mu podarí dostať medzi štyri najlepšie tímy na tretích miestach. Do osemfinále postupujú všetci na prvých dvoch priečkach a štyri mužstvá z tretích priečok, takže v prvom kole vyraďovacích bojov zostane z pôvodných 24 mužstiev len 16 reprezentácií.

EURO 2020
Zdroj: TASR/AP

Ako sme avizovali v úvode, namiesto jednej hostiteľskej krajiny sa bude hrať až v 11 mestách po celom kontinente. Najprestížnejšia pozícia sa ušla legendárnemu štadiónu Wembley v Anglicku, kde sa odohrajú semifinálové zápasy aj samotné finále, ale aj dve kolá osemfinále a tri súboje základnej skupiny.

Odporúčané
KVÍZ: Červení diabli či Pusinky. Poznáš prezývky známych futbalových klubov? KVÍZ: Červení diabli či Pusinky. Poznáš prezývky známych futbalových klubov? 17. marca 2024, 11:00

Okrem štadióna Wembley v kolíske futbalu sa na výraznú porciu zápasov môže tešiť ruský Petrohrad, ale aj azerbajdžanské Baku, nemecký Mníchov a taliansky Rím. Zápasy sa však budú hrať aj v blízkosti slovenských hraníc, pričom Budapešť bude hostiť jednu z najatraktívnejších skupín s výbermi Portugalska, Francúzska, Nemecka a Maďarska. Hrať sa bude aj v Amsterdame, Bukurešti, Kodani, Glasgowe a Seville.

Zloženie skupín na EURO 2020

Skupina A:
Turecko
Taliansko
Wales
Švajčiarsko

Skupina B:
Dánsko
Fínsko
Belgicko
Rusko

Skupina C:
Holandsko
Ukrajina
Rakúsko
Severné Macedónsko

Skupina D:
Anglicko
Chorvátsko
Česko
Škótsko

Skupina E:
Španielsko
Švédsko
Poľsko
Slovensko

Skupina F:
Portugalsko
Francúzsko
Nemecko
Maďarsko

Aspoň sme neschytali skupinu ako Maďari

Domov
Zdieľať
Diskusia