Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
30. mája 2021, 8:42
Čas čítania 1:06
Tímea Krauszová

Za USB so zakázanými filmami a hudbou ho zabili. V Severnej Kórei popravili muža za „protisocialistické zločiny“

Za USB so zakázanými filmami a hudbou ho zabili. V Severnej Kórei popravili muža za „protisocialistické zločiny“
Zdroj: Korea Summit Press Pool/Getty Images
NEWS SEVERNÁ KÓREA
Uložiť Uložené

Doživotie či trest smrti hrozí nielen predajcom, ale aj tým, ktorí si pašované videá či hudbu pustia.

Predavača nelegálneho obsahu v apríli verejne popravili za zločin vlastizrady (zrady socializmu) v Severnej Kórei. Muža známeho len pod priezviskom Lee zastrelili pred očami jeho manželky, dcéry a ďalších rodinných príslušníkov. Podľa Daily NK podobný trest čaká teraz každého, koho prichytia pri predaji pašovaného tovaru.

V prípade Leeho šlo o filmy, videá a hudbu z Južnej Kórey. USB kľúče a cédečká predával za 5 alebo 12 dolárov.

Za USB s pesničkami trest smrti

Podľa Daily NK úrady oficiálne zverejnili stanovisko, v ktorom upozorňujú na trest za porušenie zákona o protisocialistických činoch. Ide o zločiny, ktoré sú v silnom rozpore s terajším režimom v krajine. Medzi tie patrí aj pašovanie a distribúcia nelegálneho obsahu. Predajcu Leeho zabili verejne pred očami asi 500 ľudí vrátane jeho rodiny či susedov. Jeho najbližšiu rodinu potom doslova ako batožinu naložili do auta so zamrežovanými oknami a odviedli preč.

„Bolo by obrovskou chybou veriť, že dostanete ľahký trest. Protisocialistické správanie pomáha ľuďom, ktorí sa usilujú o zničenie nášho socializmu. Nedovolíme im žiť v našej spoločnosti bez strachu,“ cituje oficiálne stanovisko jeden z mála severokórejských zdrojov, ktoré informujú o dianí v krajine. V provincii Kangwon, odkiaľ predavač pochádzal, ide o prvú takúto popravu.

Odporúčané
Pokúsili sme sa dostať k hraniciam Severnej Kórey. Cesta viedla cez zabudnutý región na konci sveta Pokúsili sme sa dostať k hraniciam Severnej Kórey. Cesta viedla cez zabudnutý región na konci sveta 10. novembra 2019, 10:16

Po vyhlásení verdiktu o vine predavača zaznelo 12 výstrelov. Rodina sa zrútila na zem v slzách, susedia si pevne stískali pery a snažili sa nevzlykať nahlas, informuje ďalej Daily NK. Za prejav súcitu s niekým, kto porušil zákon, by im totiž tiež hrozil prísny trest. Medzičasom zatkli asi dvadsať ďalších predavačov.

Trest smrti alebo minimálne doživotie za mrežami hrozí dokonca aj tým, ktorí nelegálny obsah pozerajú či počúvajú. Iba za to, že niekoho takého nenahlásiš, ti v Severnej Kórei hrozí 7-ročný trest. „Celá spoločnosť sa trasie od strachu.“

Domov
Zdieľať
Diskusia