Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
28. mája 2021, 16:25
Čas čítania 1:09
Daniel Mikolášik

Kollár zvažuje parlamentnú stráž. Tá by mohla vyhodiť poslancov, ktorí robia neporiadok či blokujú rečnícky pult

POLITIKA NÁRODNÁ RADA SR
Uložiť Uložené

Keď sa poslanec nevie správať, nemôžeme ho chytiť poza ruky a s podpredsedami ho vytlačiť zo sály, tvrdí Boris Kollár. Chce preto zaviesť parlamentnú stráž.

Predseda parlamentu Boris Kollár priznal, že uvažujú o vytvorení parlamentnej stráže. Tá by v prípade rôznych incidentov mohla vyviesť zo sály poslancov, ak by boli vykázaní a odmietali odísť alebo ak by blokovali či narúšali poriadok.

Odporúčané
VIDEO: Suja oblial Matoviča v parlamente vodou. „Ste človek, ktorý vedie organizovanú zločineckú skupinu,“ kričal na neho VIDEO: Suja oblial Matoviča v parlamente vodou. „Ste človek, ktorý vedie organizovanú zločineckú skupinu,“ kričal na neho 27. mája 2021, 17:43

„Veľmi vážne uvažujeme nad parlamentnou strážou, ako to majú v Českej republike. My dnes nemôžeme poslanca fyzicky vykázať. Môžeme ho len upozorniť a povedať, že je vykázaný. Pokiaľ neodíde, nemôžeme ho chytiť poza ruky a s podpredsedami ho vytlačiť zo sály,“ skonštatoval. Dodal, že poslanci svojím správaním dávajú jasný signál voličom o tom, čo sú zač.


Hoci sa podľa vlastných slov snaží udržiavať určitú kultúru v pléne, občas sa nejaký incident stane. Príkladom je štvrtkové (27. 5.) rokovanie, keď poslanec Miroslav Suja (nezaradený, exposlanec ĽSNS) po slovnej roztržke oblial ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) pohárom vody. Suja napriek tomu, že ho zo sály vykázali, neodišiel.

Kollár
Zdroj: TASR

Kollár potvrdil, že sa voči nemu začne konanie vo výbore pre nezlučiteľnosť funkcií a hrozí mu pokuta až 2 000 eur. Šéf parlamentu zároveň poznamenal, že provokovať poslancov by nemal ani Matovič. „Poprosil som predsedu poslaneckého klubu, aby ho požiadal, nech sa zdrží posunkov či provokácií,“ dodal.


O parlamentnej stráži v NR SR sa uvažovalo aj v predchádzajúcich volebných obdobiach. Pri novelizácii rokovacieho poriadku v minulom volebnom období ju vtedajší šéf parlamentu Andrej Danko (SNS) do legislatívy napokon nezaradil. O jej potrebe sa hovorilo pri viacerých blokovaniach schôdze.

Napríklad keď poslanci okolo Miroslava Beblavého a Martina Poliačika obsadili rečnícky pult počas mimoriadnej schôdze pred voľbami vo februári 2020. Odmietli vtedy pult opustiť, odísť zo sály a dokonca v nej nocovali.

Odporúčané
Pýtali sme sa Slovákov, čo hovoria na kauzu Kollár vs. Richterová. Aký majú pohľad na domáce násilie? Pýtali sme sa Slovákov, čo hovoria na kauzu Kollár vs. Richterová. Aký majú pohľad na domáce násilie? 28. júna 2023, 10:40

Šéf parlamentu sa vyjadril aj k rozhodnutiu Ústavného súdu SR o protiústavnosti 50-dňového moratória. Považuje to za správne. Myslí si, že by stačilo mať volebné moratórium týždeň pred voľbami, prípadne len „od stredy do soboty“.

Domov
Zdieľať
Diskusia