Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
24. mája 2021 o 15:06
Čas čítania 0:45
Daniel Mikolášik

Zaočkovaní už môžu požiadať o certifikát na cestovanie, takto vyzerá. Netrvalo dlho a Slováci už hlásia problémy

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

O dvojjazyčný certifikát o očkovaní už môžeš požiadať. Napokon však na inej stránke, ako avizoval minister zdravotníctva.

Aktualizácia 16:40 – Krátko po tom, čo v pondelok pred 14. hodinou Národné centrum zdravotníckych informácií (NCZI) spustilo možnosť požiadať o očkovací certifikát, začali Slováci hlásiť prvé technické problémy. 

Mnohým totiž nedorazil overovací kód, iným zas žiadosť odmieta zaevidovať rodné číslo. „Je nám veľmi ľúto, ale nastala neočakávaná chyba. Naši technici už pracujú na jej odstránení,“ vypisuje systém zaočkovaným žiadateľom.


Záujemcovia o očkovací certifikát môžu od pondelka poobede požiadať o jeho zaslanie. Možnosť spustilo Národné centrum zdravotníckych informácií pred 14. hodinou. Žiadosť však napokon treba vyplniť cez stránku vakcinacia.nczisk.sk, nie cez korona.gov.sk, ako avizoval minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský. 

Odporúčané
PREHĽAD + MAPA: Od pondelka otvoria interiéry reštaurácií, menia sa pravidlá nosenia rúšok PREHĽAD + MAPA: Od pondelka otvoria interiéry reštaurácií, menia sa pravidlá nosenia rúšok 23. mája 2021 o 20:38

Dočasné certifikáty majú byť platné do 11. augusta, potom ich majú nahradiť tzv. zelené pasy. O krajinách, ktoré budú dočasné certifikáty akceptovať, by mal informovať rezort zahraničia. Dokumentom sa budeš môcť preukázať na hraniciach. Susedné štáty však ešte musia schváliť slovenský certifikát.

Žiadosť treba vyplniť cez stránku vakcinacia.nczisk.sk. Informovali o tom riaditeľ Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) Pavol Capek a generálny tajomník služobného úradu Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR Peter Ferjančík. Vo finálnom certifikáte o očkovaní konečne opravili chyby (v anglickom preklade bolo predtým nesprávne napísané priezvisko či druh vírusu s označením, ktoré neexistuje). Doplnili tiež interaktívny QR kód.

Finálna podoba dvojjazyčného certifikátu o očkovaní

certifikát
Zdroj: refresher.sk
Domov
Zdieľať
Diskusia