Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
23. mája 2021, 20:38
Čas čítania 3:41
Viktor Kniš

PREHĽAD + MAPA: Od pondelka otvoria interiéry reštaurácií, menia sa pravidlá nosenia rúšok

NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Od pondelka sa v niektorých okresoch opäť mierne uvoľnia opatrenia. Nezabudni sledovať, v akej farbe covid automatu sa nachádza tvoj okres.

Od pondelka sa v niektorých okresoch opäť mierne uvoľnia opatrenia na základe covid automatu 2.0, ktorý schválila vláda. Týkajú sa prevádzok, ale aj wellnesscentier, hotelov, nosenia rúšok a kultúrnych udalostí. 

V rôznych okresoch platia aktuálne rôzne pravidlá, keďže Slovensko sa neriadi celoplošným automatom. 

Od pondelka (24. 5.) budú v III. stupni varovania (bordová farba) okresy: Myjava a Sobrance.

V II. stupni varovania (červená farba) budú okresy: Banská Štiavnica, Bardejov, Brezno, Krupina, Kysucké Nové Mesto, Prešov, Revúca, Ružomberok, Sabinov, Skalica, Turčianske Teplice.

V I. stupni varovania (ružová farba) budú okresy: Bánovce nad Bebravou, Banská Bystrica, Bytča, Čadca, Detva, Dolný Kubín, Galanta, Gelnica, Humenné, Ilava, Kežmarok, Komárno, Košice I – IV, Košice-okolie, Levice, Levoča, Lučenec, Malacky, Martin, Medzilaborce, Michalovce, Námestovo, Nové Mesto nad Váhom, Pezinok, Piešťany, Poltár, Poprad, Považská Bystrica, Púchov, Rimavská Sobota, Senica, Snina, Spišská Nová Ves, Stará Ľubovňa, Stropkov, Svidník, Trebišov, Trenčín, Trnava, Tvrdošín, Veľký Krtíš, Vranov nad Topľou, Žilina, Zvolen.

V II. stupni ostražitosti (oranžová farba) budú: Bratislava I – V, Dunajská Streda, Liptovský Mikuláš, Nitra, Nové Zámky, Partizánske, Prievidza, Rožňava, Šaľa, Senec, Žarnovica, Žiar nad Hronom, Zlaté Moravce.

V I. stupni ostražitosti (žltá farba) budú: Hlohovec a Topoľčany.
V tomto článku si prečítaš:
  • V ktorých okresoch môžeme vymeniť respirátor za rúško.
  • Aké pravidlá platia pre okresy, v ktorých je možné navštíviť interiér reštaurácie.
  • Pre koho sa otvárajú wellnesscentrá a akvaparky.
  • Aké pravidlá platia vo fitnescentrách.
  • V ktorých okresoch si môžeš zorganizovať svadbu.
Mapa
Zdroj: MZ SR

V oranžových okresoch otvárajú interiéry reštaurácií

V bordových okresoch (III. stupeň varovania) nebude možné jesť a piť vnútri prevádzok. Povolené sú však letné terasy, kde sa bude môcť jesť len posediačky a mimo konzumácie jedla bude nutné mať nasadené rúško alebo respirátor.

V červených (II. stupeň varovania) aj ružových okresoch (I. stupeň varovania) budú podmienky rovnaké ako v tých bordových.

V oranžových okresoch (II. stupeň ostražitosti) už bude povolené interiérové sedenie a konzumácia jedla a nápojov. Pri jednom stole budú môcť sedieť maximálne štyria ľudia alebo osoby z jednej domácnosti. Mimo konzumácie jedla bude nutné mať nasadené rúško alebo respirátor. V žltých okresoch (I. stupeň ostražitosti) bude môcť pri jednom stole sedieť najviac šesť osôb.

Odporúčané
PREHĽAD: Máme nový covid automat, prinesie voľnejšie opatrenia v ťažkých časoch a menej plošného testovania PREHĽAD: Máme nový covid automat, prinesie voľnejšie opatrenia v ťažkých časoch a menej plošného testovania 13. mája 2021, 7:19

Konečne viac kultúry

V okresoch s ružovou farbou budú povolené svadobné hostiny, kary, oslavy, večierky a podobné podujatia. Akcie sa však nebudú môcť uskutočniť v interiéri reštaurácií, keďže tie sú v ružových okresoch zatvorené, upozorňuje Ministerstvo zdravotníctva SR. V ružových okresoch bude povolených 25 osôb v interiéri, ale v iných prevádzkach ako v reštauráciách. V exteriéri to bude 50.

V oranžových okresoch bude môcť byť 50 ľudí vnútri a vonku do 100. Žlté okresy majú pre svadby aj kary povolené 100 ľudí pre interiér a pre exteriér 250 ľudí, vysvetľuje rezort zdravotníctva.

Pripomína, že v bordových a červených okresoch sú svadobné hostiny, kary, oslavy či večierky zakázané. 

Podmienkou pri vstupe na takéto podujatia bude negatívny výsledok PCR/LAMP testu nie starší ako 72 hodín alebo antigénového testu nie starší ako 24 hodín. Osoby môžu mať aj doklad o prekonaní ochorenia covid-19, ktorý však nebude môcť byť starší ako 180 dní. Platiť bude aj doklad o očkovaní, konkrétne 14 dní po druhej dávke mRNA vakcíny, štyri týždne po prvej dávke vektorovej vakcíny alebo 14 dní po prvej dávke vakcíny ktoréhokoľvek typu, ak osoba prekonala za posledných 180 dní ochorenie covid-19, priblížilo ministerstvo.

Premiér Igor Matovič v čase pandémie na svadbe predsedu klubu OĽaNO Michala Šipoša so 150 hosťami bez rúška.
Premiér Igor Matovič v čase pandémie na svadbe predsedu klubu OĽaNO Michala Šipoša so 150 hosťami bez rúška. Zdroj: Facebook/U HRICKA Restaurant

Pravidlá nosenia rúšok

V žltých a oranžových okresoch bude v interiéroch povolené nosiť namiesto respirátora rúško. Okrem rúška budú môcť ľudia použiť šál alebo šatku. „V ostatných okresoch je v interiéri povinný respirátor,“ dodala Zuzana Eliášová, hovorkyňa rezortu zdravotníctva.

Domov
Zdieľať
Diskusia