Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. mája 2021, 12:20
Čas čítania 0:39
Adam Novosad

Certifikát o vakcinácii dostaneš od soboty. Minister Lengvarský ukázal tlačivo v očkovacom centre

NEWS KORONAVÍRUS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Medzinárodné potvrdenia o vakcinácii dostanú jednotnú formu v slovenčine aj angličtine.

Ministerstvo zdravotníctva začne od soboty vydávať jednotné potvrdenia o zaočkovaní vo všetkých vakcinačných centrách.

Od pondelka spustí ministerstvo prostredníctvom portálu korona.gov.sk aj e-mailovú adresu, kde budú môcť ľudia požiadať o vydanie elektronického medzinárodného očkovacieho certifikátu v dvojjazyčnom vyhotovení, aby mohli do spustenia európskeho systému digitálnych pasov cestovať slobodnejšie a jednoduchšie.

certifikát, očkovanie
Zdroj: TASR

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský navštívil vo štvrtok veľkokapacitné očkovacie centrum na Národnom futbalovom štadióne v Bratislave, kde poznamenal, že z technického hľadiska by mali byť všetky záležitosti pripravené na spustenie systému.

Verejnosti ukázal vzhľad jednotného formulára, ktorý odteraz dostane logo ministerstva zdravotníctva, základné údaje o lekárovi a všetky potrebné informácie o samotnej zaočkovanej osobe.

Odporúčané
Virálne video ukazuje, aký rozdielny je teraz život v Gaze a Izraeli. Jedna strana ráta mŕtvych a sutiny, druhá žije bežný život Virálne video ukazuje, aký rozdielny je teraz život v Gaze a Izraeli. Jedna strana ráta mŕtvych a sutiny, druhá žije bežný život 20. mája 2021, 11:32

Celý formulár je dvojjazyčný – v slovenskom aj anglickom jazyku –, a tak by s ním nemali mať problém krajiny V4, Nemecko ani Rakúsko, ktoré si medzitým začali potvrdenia vzájomne uznávať.

Riaditeľ odboru zdravotníctva Úradu BSK Tomáš Szalay ľuďom pripomenul, aby zatiaľ nechodili do očkovacích centier s cieľom dať si potvrdiť očkovanie v medzinárodnom vakcinačnom preukaze. „Nemáme na to časovú kapacitu. Je to všetko rozrátané na sekundy. Potvrdzovanie preukazov trvá minútu-dve a to si jednoducho nemôžeme dovoliť,“ vysvetlil Szalay.

Domov
Zdieľať
Diskusia