Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
20. mája 2021, 7:02
Čas čítania 1:09
Adam Novosad

Klus: Očkovanie Sputnikom mnoho európskych krajín neuzná, budú žiadať test

NEWS CESTOVANIE OČKOVANIE SPUTNIK V
Uložiť Uložené

Viaceré štáty EÚ ohlásili, že Sputnik V nebudú uznávať, a tak sa ľudia, ktorí by chceli cestovať, budú musieť dať testovať napriek očkovaniu.

Štátny tajomník ministerstva zahraničných vecí Martin Klus očakáva uvoľnenejšie leto, ktoré bude priať zodpovedným cestovateľom. Postup vakcinácie aj digitálne certifikáty by podľa neho mali znamenať plynulejší pohyb naprieč hranicami, aj keď obyvatelia Slovenska možno narazia na zopár výrazných problémov, uviedol v rozhovore so Zuzanou Kovačič Hanzelovou pre SME.

Komplikácie spôsobí aj Sputnik V. Viaceré štáty EÚ ohlásili, že ho nebudú uznávať, a tak sa ľudia napriek očkovaniu budú musieť dať naďalej testovať. „Bohužiaľ, áno, takáto je realita,“ skonštatoval Klus. 

Dnes stále nie je jasné, kedy a či vôbec sa na Slovensku bude očkovať Sputnikom, no ak by k takej situácii prišlo, ľudia, ktorí sa dajú očkovať touto neregistrovanou vakcínou, môžu mať pri ceste po EÚ problémy a niektoré krajiny budú žiadať dodatočný čerstvý test. 

„Viaceré krajiny avizovali, že v úvodnej fáze budú akceptovať len očkovacie látky registrované Európskou liekovou agentúrou,“ narážal Klus napríklad na Rakúsko, ktoré už oznámilo, že Sputnik minimálne nateraz akceptovať nebude.

Domov
Zdieľať
Diskusia