Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je PR správa spoločnosti Makeup.sk
17. mája 2021, 11:08
Čas čítania 1:41
Sponzorovaný obsah

Vývoj gélového laku

MÓDA
Uložiť Uložené

Vedela si, že prvý gélový lak na nechty prišiel v roku 2010?

Gélový lak je spásou pre moderné ženy, ktoré si časovo nemôžu dovoliť manikúru každý druhý deň. A hoci sa tento materiál objavil na trhu pomerne nedávno, teraz sme si plne vedomí toho, ako veľmi nám chýbal. Dnes existujú celé rady odolných lakov, množstvo značiek, tisíce farieb a stovky efektov.

Gél lak
Zdroj: Pexels.com

História vzniku Shellacu

Nie je žiadnym tajomstvom, že taký materiál ako gélový lak vytvorila spoločnosť CND, ale len málokto vie, že to nebol prvý pokus o takýto vývoj. Faktom je, že na konci 90. rokov slávne americké spoločnosti OPI a NSI pracovali na vytvorení gélového laku a takmer dosiahli úspech. Ale vzhľadom na to, že v tom čase bolo predĺženie nechtov na vrchole popularity, pokusy o vytvorenie niečoho nového boli zastavené a nikdy nevznikli dlhotrvajúce farebné povlaky. Uplynulo asi 10 rokov a zubný chemik Stuart Nordstrom, zakladateľ CND, dokončil prácu, ktorú začali jeho kolegovia. Bol to rok 2010, nechtový priemysel nevyhnutne potreboval novšie technológie a dostal ich v podobe exkluzívneho povlaku Shellac, ktorý kombinuje modelovacie gélové laky na zdobenie nechtov.

Gel lak
Zdroj: Pexels.com

Kvalita materiálu sa odvtedy neustále mení. Výrobcovia sa snažili svoje nátery priviesť k ideálu vylepšením ich zloženia. Našli sa aj takí, ktorí vydávali falošné výrobky za originálne a predávali ich za nízku cenu. Aj v súčasnosti existujú falzifikáty, preto ti odporúčame komunikovať iba s dôveryhodnými spoločnosťami (všetky produkty na makeup.sk sú originálne a certifikované).

Druhy gélových lakov

Vývoj nových povlakov na nechty na báze gélového laku na seba nenechal dlho čakať. Gélový lak má cenné vlastnosti, ako je trvanlivosť v priemere 3 týždne, farebný jas, spevnenie nechtovej platničky, rýchle schnutie (na rozdiel od bežného laku) a ďalšie. Ale sú tu aj nevýhody, ktorých sa treba zbaviť, napríklad vysoké náklady na nátery alebo čas potrebný na dokončenie postupu nanášania.

V snahe o dokonalosť prišli výrobcovia k ďalším typom gélového laku, pričom v súčasnosti ide už o 3 typy:

  • Trojfázový  klasický gélový lak, ktorého nanášanie prebieha v 3 etapách: základný lak, samotný gélový lak, vrchný lak. Každá vrstva je polymerizovaná v UV alebo LED lampe. Táto technológia poskytuje trvanlivú manikúru, ktorá si zachováva svoj pôvodný vzhľad najmenej 2 týždne. Takýto proces si však vyžaduje veľa času.

  • Dvojfázový  gélový lak, ktorý je používaný menej často ako iné. Dva nátery namiesto troch skracujú čas a znižujú náklady na postup. Trvanlivosť manikúry je okolo 10 dní.

  • Jednofázový alebo „3 v 1“  predpokladá iba jeden náter a jednu fázu nanášania, pretože kombinuje základ, farbu a vrchnú časť. Najekonomickejší v každom zmysle: postup vyžaduje veľmi málo času a ceny sú dosť nízke. Ale pokiaľ ide o trvanlivosť a možnosť vytvorenia nechtového dizajnu, jednofázové sú, samozrejme, horšie ako trojfázové. Mnoho spoločností má v sortimente nátery „3 v 1“.

Domov
Zdieľať
Diskusia