Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
17. mája 2021, 9:35
Čas čítania 5:32
Adam Novosad

Budeš môcť po prvej dávke Astrazenecy cestovať bez obmedzení? Zisťovali sme, aké budú pravidlá pre ľudí s touto vakcínou

ZAUJÍMAVOSTI KORONAVÍRUS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Vakcínou Astrazeneca sa dali zaočkovať desiatky tisíc mladších aj starších ľudí, ale druhá dávka príde až po desiatich či dvanástich týždňoch. Budú môcť medzitým využívať výhody a výnimky na cestovanie?

Mladá generácia obyvateľov Slovenska dostala posledný aprílový týždeň nádej, že sa k očkovaniu dostane oveľa skôr, než sa pôvodne očakávalo. Štát otvoril čakáreň pre všetky vekové kategórie od 16 rokov, lenže pre tieto kategórie uvoľnil výlučne vakcínu Astrazeneca. 

Otázka dnes znie jasne: Veľká časť mladých ľudí chcela vakcináciu absolvovať čo najrýchlejšie, aby mohla prežiť prichádzajúce leto o trochu slobodnejšie než to minulé. Bude však môcť vycestovať bez obmedzení už aj po prvej dávke? 

Vakcíny budú zabezpečovať výnimky z testovania či predkladania negatívnych výsledkov najmä v prípade zahraničných výletov, a tak nás zaujímalo, ako budú Astrazenecu vnímať ostatné európske krajiny, či a aké potvrdenia bude človek potrebovať, a navyše sme zisťovali, nakoľko vážne sú riziká vzniku krvných zrazenín.

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako sa pár tisícok mladých ľudí okolo 20 rokov dostalo k vakcíne už v máji.
  • Či vakcína Astrazeneca funguje proti britskej mutácii koronavírusu.
  • Akú účinnosť má Astrazeneca už pár týždňov po prvej dávke.
  • Koľko prípadov krvných zrazenín sa objavilo v Spojenom kráľovstve.
  • Či budeš môcť po prvej dávke Astrazenecy cestovať bez testu po Európe.
  • Akú úlohu zohrá v uznávaní Astrazenecy po prvej dávke Johnson & Johnson.
  • Kde ti môžu vydať medzinárodný očkovací preukaz na cestovanie.
astrazeneca
Zdroj: TASR/AP

Mladí a Astrazeneca 

Desiatky tisíc mladých ľudí sa okamžite, ako to bolo možné, zaregistrovali do čakárne, aby sa k svojmu termínu dostali čo najskôr. Radosť však trvala menej ako dva týždne.

Odporúčané
Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? Vakcína proti detskej obrne oslavuje 70 rokov. Ako je na tom Slovensko s povinným očkovaním? 26. marca 2023, 8:33

Astrazeneca sa postupne míňala, štát ju musel medzitým šetriť aj na druhé dávky pre učiteľov. Dnes je očkovanie prvými dávkami Astrazenecy pozastavené úplne.


Šťastie sa však medzitým usmialo na zopár stoviek či tisícok mladých ľudí, ktorí bývajú v regiónoch, kde záujem o vakcíny nie je príliš vysoký, alebo si v registrácii zaznačili viacero okresov, kam by mohli vycestovať po svoju dávku vakcíny.

Odporúčané
Sú Marek Krajčí a Eduard Heger v extrémistickom náboženskom spoločenstve? Zisťovali sme, či je nebezpečné pre demokraciu Sú Marek Krajčí a Eduard Heger v extrémistickom náboženskom spoločenstve? Zisťovali sme, či je nebezpečné pre demokraciu 14. mája 2021, 9:30

Vakcína chráni pred britskou mutáciou 

Najskôr dobré správy. Keď sa začiatkom roka 2021 objavila britská mutácia koronavírusu, prvotné správy nezneli povzbudivo. Nový variant je oveľa nákazlivejší a s vysokou pravdepodobnosťou výrazne smrteľnejší ako pôvodný kmeň vírusu z čínskeho Wu-chanu, a tak nebolo jasné, či si s ním vakcíny poradia.

Revolučné mRNA vakcíny od Pfizeru a Moderny napokon britský variant porážajú bez problémov, ale ani Astrazeneca sa nenechala zahanbiť. V mnohých európskych krajinách britský variant prevláda, pričom v samotnom Spojenom kráľovstve dominuje takmer vo všetkých regiónoch. Krajina pritom očkovala prevažne Astrazenecou a krivku nových prípadov zlomila už dávno.

Dnes sú dokonca dni, keď Spojené kráľovstvo neeviduje žiadne nové úmrtia, čo je na krajinu s viac ako 66 miliónmi obyvateľov úctyhodný výsledok v porovnaní so Slovenskom, kde úrady denne stále hlásia niekoľko desiatok úmrtí napriek pokračujúcej vakcinácii.

Lekár Anil Mehta dáva vakcínu proti ochoreniu covid-19 od spoločnosti Astrazeneca počas očkovania bezdomovcov vo vakcinačnom centre v Londýne.
Lekár Anil Mehta dáva vakcínu proti ochoreniu covid-19 od spoločnosti Astrazeneca počas očkovania bezdomovcov vo vakcinačnom centre v Londýne. Zdroj: TASR/AP

Vyše 20 miliónov zaočkovaných v Británii 

Na začiatku mája bolo vakcínou Astrazeneca v Spojenom kráľovstve zaočkovaných viac ako 22,6 milióna obyvateľov prvou dávkou a 5,9 milióna ľudí druhou dávkou.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

Vakcinológ Roman Chlíbek konštatuje, že účinnosť Astrazenecy proti závažnému priebehu ochorenia a úmrtiu je pri britskej mutácii takmer stopercentná. „Jej účinnosť celkovo proti covidu medzi prvou a druhou dávkou je 78 percent a po aplikovaní aj druhej dávky je to 81 percent,“ vysvetľuje pre Blesk Chlíbek.

Tieto čísla potvrdzujú, že Astrazeneca poskytuje vysokoúčinnú ochranu proti ochoreniu, a tak nemá zmysel čakať špecificky na Pfizer, ak človek dostane šancu dať sa zaočkovať vektorovou očkovacou látkou.

Odporúčané
Martin Klus: Horúci vojnový konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom by mohol vyvolať vážnu migračnú vlnu (Videorozhovor) Martin Klus: Horúci vojnový konflikt medzi Ukrajinou a Ruskom by mohol vyvolať vážnu migračnú vlnu (Videorozhovor) 13. apríla 2021, 18:06

Žiadna karanténa po úzkom kontakte vďaka Astrazenece 

Z uvedenej účinnosti vakcíny Astrazeneca už po prvej dávke vychádzal v nedávno publikovanej vyhláške aj úrad verejného zdravotníctva na čele s hlavným hygienikom Jánom Mikasom. Vektorová vakcína začína fungovať už po pár týždňoch od prvej dávky, a tak v novej vyhláške platnej od 10. mája existuje výnimka aj pre osoby zaočkované Astrazenecou.

„Karanténa po úzkom kontakte s pozitívnym sa nevzťahuje na zaočkovanú osobu bez príznakov, ak vie preukázať, že bola zaočkovaná prvou dávkou vektorovej vakcíny proti ochoreniu covid-19 a od tejto udalosti uplynuli viac ako štyri týždne,“ uvádza sa vo vyhláške.

V praxi to znamená, že ak sa dáš zaočkovať Astrazenecou a po štyroch týždňoch od prvej dávky sa nechtiac dostaneš do blízkeho kontaktu s nakazenou osobou, potom v prípade, že sa u teba neprejavia príznaky, môžeš veselo pokračovať v normálnom živote bez potreby domácej izolácie.

Ako je to s krvnými zrazeninami? 

Vyskúšaj predplatné REFRESHER+
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 98361 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Akú účinnosť má Astrazeneca už pár týždňov po prvej dávke.
  • Koľko prípadov krvných zrazenín sa objavilo v Spojenom kráľovstve.
  • Či budeš môcť po prvej dávke Astrazenecy cestovať bez testu po Európe.
  • Akú úlohu zohrá v uznávaní Astrazenecy po prvej dávke Johnson & Johnson.
Domov
Zdieľať
Diskusia