Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
12. mája 2021, 21:44
Čas čítania 1:19
Adam Novosad

Kryptomiliardár Vitalik Buterin potopil mémové mince shiba inu aj akita inu, ktoré imitovali dogecoin. Milióny poslal na charitu

Kryptomiliardár Vitalik Buterin potopil mémové mince shiba inu aj akita inu, ktoré imitovali dogecoin. Milióny poslal na charitu
Zdroj: John Phillips/Wikimedia Commons/volně k užití
NEWS KRYPTOMENY
Uložiť Uložené

Zakladateľ projektu ethereum Vitalik Buterin svoje mince od tvorcov popredal.

Najmladší kryptomiliardár sveta Vitalik Buterin prekvapil celý trh s digitálnymi mincami. Na vlne popularity mince dogecoin sa v posledných týždňoch viezli rôzne nové mince, ktoré si ako svoj názov zvolili najrôznejšie rasy psov ako inšpiráciu či imitáciu najslávnejšej mince dogecoin. 

Odporúčané
Toto je najmladší kryptomiliardár sveta. Vitalik Buterin má svoje mince na verejnej adrese, zanechal školu a pochádza z Ruska Toto je najmladší kryptomiliardár sveta. Vitalik Buterin má svoje mince na verejnej adrese, zanechal školu a pochádza z Ruska 12. mája 2021, 9:39

Takto vznikli mince ako shiba inu, akita inu či dogelon, ktoré, samozrejme, nemajú žiadne skutočné využitie, ale ak do nich začne investovať dostatočné množstvo ľudí, počiatoční investori môžu skutočne zarobiť rozprávkové peniaze.

Vitalik Buterin, kryptomeny
Zdroj: Twitter/Vitalik Buterin

Tvorcovia týchto kryptomien si však povedali, že na podporu svojej legitimity vezmú 50 percent všetkých kusov mincí, ktoré vytvorili, a tieto mince pošlú zakladateľovi druhej najväčšej kryptomeny ethereum Vitalikovi Buterinovi. Ten v roku 2018 zverejnil svoju adresu, a tak je dostupná každému, kto sa chce na virtuálnu peňaženku pozrieť.

 

Nápad odoslať 50 percent všetkých mincí Buterinovi znel dobre. Namiesto toho, aby mince navždy zničili, zverili tvorcovia svoju dôveru do rúk legendárneho kryptovizionára a verili, že Vitalik by svoje mince nikdy nepohol. Opak sa však stal pravdou. 

Odporúčané
Slovák ako zamestnanec banky vytiahol z cudzích účtov 295-tisíc eur Slovák ako zamestnanec banky vytiahol z cudzích účtov 295-tisíc eur 12. mája 2021, 19:32

Rastúca popularita mémových kryptomien nazvaných po psoch či mačkách zrejme Buterina nahnevala, pretože spôsobila obrovský nápor na sieť ethereum, ako aj zvyšovanie poplatkov za transakcie, a tak Buterin vzal mince, ktoré mu tvorcovia naposielali, a buď odstránil likviditu z búrz, alebo mince jednoducho predal.

Buterin spravil transakcie za desiatky miliónov dolárov, keď začal vyťahovať likviditu z mince shiba inu a postupne spôsobil pri jednotlivých menách prepad o 30 až 90 percent. Z mince shiba inu vytiahol likviditu v hodnote 40 miliónov dolárov. Ľudia sa zľakli, začali predávať tiež a cena sa prepadávala smerom nadol. Zakladateľ projektu ethereum si však peniaze získané predajom mémových mincí nenechal. 

Odporúčané
Vláda akoby ľuďom odkázala, nech kradnú, hnevá sa Fico Vláda akoby ľuďom odkázala, nech kradnú, hnevá sa Fico 12. mája 2021, 21:14

Zopár miliónov poslal na viaceré charitatívne účely. Viac ako 2 milióny dolárov v mene ethereum poslal ako dar indickému fondu na boj s koronavírusom India Covid-Crypto Relief Fund, nadácii Methuselah Foundation poslal viac ako 4 milióny dolárov a organizácii GiveWell neuveriteľných 53 miliónov dolárov.

Tieto dary boli poslané v mene ethereum, ale indický fond okrem toho dostal 5 percent všetkých mincí shiba inu v hodnote viac ako 1 miliarda dolárov – za 1 miliardu dolárov sa však mince nikdy nepodarí predať –, zatiaľ čo organizácia na podporu softvérového vývoja na ethereum Gitcoin získala viac ako 500 miliónov dolárov v minciach akita inu.

Domov
Zdieľať
Diskusia