Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Obsah vznikol v spolupráci so spoločnosťou Linka News  
10. mája 2021, 19:01
Čas čítania 1:00
Richard Balog

Symetrická kompozícia, átrium, bazén aj výhľad na Pálavu. Vychutnaj si dokonalú prácu českých architektov

Symetrická kompozícia, átrium, bazén aj výhľad na Pálavu. Vychutnaj si dokonalú prácu českých architektov
Zdroj: Alex Shoots Buildings
KULTÚRA ARCHITEKTÚRA ZO SLOVENSKEJ A Z ČESKEJ REPUBLIKY
Uložiť Uložené

Rodinný dom, po akom túžime všetci.

Domáca architektúra na svetovej úrovni. Približne takto by sme charakterizovali realizáciu rodinného domu z obce Podluží, za ktorým stojí ateliér SENAA architekti z Brna. 

Investori kúpili relatívne malý pozemok (570 metrov štvorcových) vo svahu s výhľadom na Pálavu a zadanie pre architektov bolo stručné: „Rodinný dom, ak sa na pozemku vôbec dá niečo postaviť.“ 

Odporúčané
Chorvátsko nie je len o letných sídlach s výhľadom na more a tento 4-izbový apartmán v centre Záhrebu je toho dôkazom   Chorvátsko nie je len o letných sídlach s výhľadom na more a tento 4-izbový apartmán v centre Záhrebu je toho dôkazom 2. mája 2021, 11:00

Dom je súčasťou novej ulice na okraji malej moravskej obce. Architekti preto čelili výzve navrhnúť nadčasové moderné bývanie na dedine v susedstve prevažne katalógových nehnuteľností. 

Návrh reaguje na morfológiu terénu. Vďaka polozapustenému átriu umožňuje pohodlný výstup z prízemia aj podkrovia do záhradnej časti domu. Celkové riešenie je založené na maximálnom využití každej časti pozemku

Záhrada je premysleným rozšírením interiéru. Nechýba oddychová zóna so sedením, letná vonkajšia kuchyňa ani jedáleň. Jednotný celok interiéru a exteriéru poskytuje príjemné bývanie s nadštandardným technickým zázemím aj úložnými priestormi. Bonusom je bazén s podsvietením. 

Celková kompozícia domu je symetrická. Hlavný vstup je umiestnený v strede. Na prízemí sa nachádza súkromná zóna s detskými, respektíve hosťovskými izbami orientovanými smerom do ulice, so spálňou s výstupom do átria a zázemie – kúpeľne, sauna, technická miestnosť. Najdominantnejším prvkom v dome je bez pochýb masívne betónové schodisko, ktoré vedie zo vstupnej haly do hornej časti. 

Odporúčané
FOTO: Takto premenili český rodinný dom z 19. storočia do modernej podoby. Prerábka stála vyše 400-tisíc eur FOTO: Takto premenili český rodinný dom z 19. storočia do modernej podoby. Prerábka stála vyše 400-tisíc eur 15. marca 2024, 11:00

Celé horné podlažie je jednotným prepojeným priestorom otvoreným do hrebeňa strechy. Majitelia v ňom našli dokonalý priestor pre domácu pracovňu, knižnicu, špajzu, toaletu a krb. 

Ako uvidíš na záberoch od Alex Shoots Buildings, na nedostatok priestoru sa nemôže sťažovať žiaden člen domácnosti. Na záver len dodáme, že presne takto si predstavujeme rodinný dom, ktorý bude zrieť spoločne so svojimi obyvateľmi.

Alex Shoots BuildingsAlex Shoots BuildingsAlex Shoots BuildingsAlex Shoots Buildings
Zobraziť galériu
(17)
Domov
Zdieľať
Diskusia