Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. mája 2021, 17:09
Čas čítania 0:54
Tímea Krauszová

Desiatky nemeckých kňazov sa vzopreli pápežovi a žehnajú LGBTI párom: Rešpektujeme a vážime si vašu lásku, odkazujú im

Desiatky nemeckých kňazov sa vzopreli pápežovi a žehnajú LGBTI párom: Rešpektujeme a vážime si vašu lásku, odkazujú im
Zdroj: Unsplash/Daniel James/volně k užití
NEWS LGBT+
Uložiť Uložené

Katolícki kňazi nemôžu požehnávať homosexuálne zväzky.

Pápež František nedávno vyhlásil, že katolícki kňazi nemôžu žehnať LGBTI párom, pretože Boh nežehná hriechu. Tento postoj ostro kritizovali nielen členovia LGBTI komunity, ale aj zástancovia ich práv. V Nemecku sa na odpor postavili desiatky kňazov, ktorí verejne vyhlásili, že týmto párom budú aj naďalej žehnať. Ich heslo je: Láska zvíťazí.

Rešpektujeme ich lásku

„Aj naďalej budeme sprevádzať ľudí, ktorí vstupujú do záväzného vzťahu, a budeme žehnať ich vzťahom. Neodmietneme požehnanie. Robíme to vo svetle našej pastorskej zodpovednosti,“ znie oficiálne stanovisko. Spolu s ním zverejnili aj online petíciu, ktorú podpísalo už viac ako 11-tisíc ľudí. 

„Rešpektujeme a vážime si ich lásku a veríme, že ich Boh požehnáva,“ pokračujú s tým, že podľa nich je informovanosť o teologických argumentoch dostatočná. Odmietajú starobylý postoj k sexuálnej morálke, ktorý núti ľudí správať sa podľa zastaraných pravidiel a podľa kňazov dokonca podkopáva ich pastoračnú prácu.

Odporúčané
Na Pride chodíme aj s deťmi, naša rodina je možno iná, ale riešime rovnaké problémy ako bežné páry (Rozhovor) Na Pride chodíme aj s deťmi, naša rodina je možno iná, ale riešime rovnaké problémy ako bežné páry (Rozhovor) 7. februára 2021, 12:36

Zozbierané podpisy v septembri odovzdajú biskupovi. Na webe projektu je aj zoznam kostolov, v ktorých kňazi verejne žehnajú LGBTI párom. Mnohé z podujatí budú vysielať aj online. Cieľom kampane je navyše zdôrazniť, že žehnať chcú každej láske: partnerstvám aj priateľstvám. Všetky vzťahy podľa nich odzrkadľujú farebnosť Božej lásky v ich životoch.

Voči vatikánskemu vyhláseniu vystúpili aj stovky kňazov v Rakúsku. Členovia liberálnej platformy Pfarrer-Initiative vyhlásili, že v požehnávaní homosexuálnych zväzkov budú pokračovať. Táto iniciatíva v minulosti vyzvala pápeža Benedikta XVI., aby uznal zodpovednosť za prípady sexuálneho zneužívania v cirkvi. 

Domov
Zdieľať
Diskusia