Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. mája 2021, 12:08
Čas čítania 0:42
Tímea Krauszová

Svetová zdravotnícka organizácia dala zelenú čínskej vakcíne Sinopharm. Zatiaľ platí len na núdzové použitie

Svetová zdravotnícka organizácia dala zelenú čínskej vakcíne Sinopharm. Zatiaľ platí len na núdzové použitie
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
NEWS KORONAVÍRUS OČKOVANIE
Uložiť Uložené

Využívať ju budú v chudobných krajinách, kde je nedostatok očkovacích látok.

Svetová zdravotnícka organizácia schválila čínsku vakcínu Sinopharm na núdzové použitie. Ide o prvú vakcínu proti koronavírusu, ktorá nie je zo západných krajín a WHO jej dala zelenú. V Číne aj inde ňou už zaočkovali milióny ľudí, informuje BBC.

Len na núdzové použitie

Sinopharm schválili na použitie v krajinách, ktoré majú nedostatok vakcín. Najmä africké, latinskoamerické a ázijské krajiny však už mali od svojich národných agentúr či štátnych ústavov povolenie na núdzové použitie Sinopharmu. Očkujú ním aj v susednom Maďarsku ako v jedinej krajine EÚ.

Odporúčané
Žena, ktorá zomrela pár dní po očkovaní Astrazenecou, mala genetickú poruchu Žena, ktorá zomrela pár dní po očkovaní Astrazenecou, mala genetickú poruchu 7. mája 2021, 10:45

Účinnosť vakcíny je podľa WHO 79 % pri symptomatických a hospitalizovaných prípadoch. Je bezpečná pre ľudí vo veku 18 – 59 rokov aj pre starších, no WHO upozorňuje, že v štúdiách bolo zahrnutých málo ľudí nad 60 rokov. Účinnosť teda nie je zmeraná, no odborníci si nemyslia, že je dôvod, pre ktorý by sa vakcína mala v prípade starších ľudí správať inak.

Ide o šiestu vakcínu, ktorej použitie schválila WHO. Ďalšími sú vakcíny od spoločností Pfizer-Biontech, Johnson & Johnson, Moderna, Astrazeneca a verzia Astrazenecy, ktorú vyrábajú v Indii. WHO bude rozhodovať aj o ďalšej čínskej vakcíne Sinovac, momentálne analyzujú aj ruský Sputnik.

Domov
Zdieľať
Diskusia