Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. mája 2021, 21:31
Čas čítania 0:51
Tímea Krauszová

Japonské mesto si z pandemickej finančnej pomoci dalo postaviť obrovskú sochu chobotnice

Japonské mesto si z pandemickej finančnej pomoci dalo postaviť obrovskú sochu chobotnice
Zdroj: Flickr / Steve Jurvetson / volně k užití
NEWS
Uložiť Uložené

Bola to dobrá investícia?

Prímorské japonské mesto Noto sa dostalo na titulku viacerých médií vrátane BBC. Môže za to ich bizarné zaobchádzanie s verejnými peniazmi: za finančný balík, ktorý bežne mestá čerpajú na pomoc v časoch pandémie, si totiž dali postaviť sochu morského hlavonožca. Konkrétne ide o japonského lietajúceho kalamára (odborne nazývaného Todarodes pacificus), ktorý bežne plachtí nad vodou.

Odporúčané
Doctor Strange sa mal objaviť vo finále WandaVision. Šéfovia štúdia Marvel však nechceli, aby situáciu zase zachraňoval beloch Doctor Strange sa mal objaviť vo finále WandaVision. Šéfovia štúdia Marvel však nechceli, aby situáciu zase zachraňoval beloch 4. mája 2021, 15:41

Ružová socha ako pomoc v pandémii?

Socha, ktorú postavili v mestskom prístave, meria 13 metrov a podľa BBC stála 25 miliónov jenov (v prepočte asi 190-tisíc eur). Podľa miestnych úradníkov je socha súčasťou dlhodobého plánu prilákať do mesta viac turistov po skončení pandémie.

hlavonožec, kalamár, japonsko, noto
Zdroj: reprofoto Youtube/TheTonarinopoti

V Japonsku momentálne zúri ďalšia vlna nákazy, v Tokiu dokonca platí núdzový stav. Rybárske mesto Noto na stredozápadnom pobreží má však veľmi nízke počty nových prípadov.

Najviac trpí značným poklesom záujmu zo strany turistov. Na pomoc tak dostali dotáciu vo výške zhruba 600-tisíc eur. Peniaze podľa Yahoo Japan pochádzajú z národných grantov a sú súčasťou núdzového balíčka peňazí na podporu regiónov zasiahnutých pandémiou.

Peniaze však mestá a obce nemusia minúť priamo na zápasenie s covidom. Napriek tomu čelí vedenie Nota kritike, pretože minuli značnú časť peňazí na obrovského hlavonožca a pandémia sa ešte stále neskončila. Podľa miestnych médií síce socha môže byť z dlhodobého hľadiska dobrou investíciou, ale peniaze mohli radšej použiť na akútnejšie problémy, napríklad na podporu zdravotníckych zariadení a ich zamestnancov.

Domov
Zdieľať
Diskusia