Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
4. mája 2021, 17:26
Čas čítania 1:39
Tímea Krauszová

Covid sa medzi tínedžermi šíri trikrát rýchlejšie než medzi deťmi do 9 rokov. Pre tie je návrat do školy bezpečnejší

Covid sa medzi tínedžermi šíri trikrát rýchlejšie než medzi deťmi do 9 rokov. Pre tie je návrat do školy bezpečnejší
Zdroj: TASR - Roman Hanc
NEWS KORONAVÍRUS
Uložiť Uložené

Deti vo veku do 9 rokov medzi sebou skoro vôbec nešíria covid.

Nová štúdia z Izraela preukázala, že deti vo veku do 9 rokov medzi sebou takmer vôbec nerozširujú covid. Podľa vedcov to znamená, že znovuotvorenie škôl či dokonca organizovanie letných táborov je bezpečné. Informuje o tom portál Healthline.

Školy sú pre deti bezpečné

Podľa novej štúdie z vedeckého časopisu Journal of American Medical Association deti vo veku do deväť rokov nezohrávajú takmer žiadnu rolu v šírení covidu. Vedci skúmali dve skupiny žiakov: viac ako 47-tisíc detí vo veku 0 – 9 rokov a viac ako 101-tisíc starších detí vo veku 10 – 19 rokov.

V Izraeli znovuotvorili školy v septembri 2020, ale len nakrátko. Krajinu zasiahla ďalšia vlna nákazy a deti sa opäť museli učiť z domu. Do lavíc zasadli v novembri minulého roka. Vedci analyzovali dáta o nákaze od augusta až do decembra 2020. Cieľom bolo zistiť, či znovuotvorenie škôl malo na tempo a rozsah šírenia koronavírusu nejaký vplyv. 

škola, covid, koronavírus, žiaci
Zdroj: TASR/Roman Hanc

Lekár Theodore Strange zo Staten Island University Hospital v New Yorku, ktorý nepracoval na štúdii priamo, pre Healthline povedal, že táto štúdia spolu s ďalšími pozorovaniami dokazuje, že mladšie deti medzi sebou covid takmer vôbec nešíria.

Odporúčané
V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? V Číne sa koronavírusom nakazilo 250 miliónov ľudí za prvých 20 dní decembra, tvrdia hrozivé uniknuté dokumenty. Ako je to možné? 25. decembra 2022, 12:00

V čase, keď bola prezenčná výučba povolená, mali práve deti vo veku 0 – 9 rokov najnižší výskyt ochorenia covid-19. „Tieto analýzy naznačujú, že deti v tejto vekovej skupine sa v podstatnej miere nenakazili covidom v čase prezenčnej výučby. Potvrdzujú ich aj predtým zozbierané dáta, podľa ktorých mala táto veková skupina nižšiu mieru nákazlivosti a nižší potenciál rozširovania nákazy,“ píšu autori štúdie.

Domov
Zdieľať
Diskusia