Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
8. mája 2021, 14:30
Čas čítania 3:55
Peter Hlavička

Sú custom šiltovky New Era najhorúcejším trendom tohto leta?

Sú custom šiltovky New Era najhorúcejším trendom tohto leta?
Zdroj: Kith
MÓDA STREETSTYLOVÁ MÓDA
Uložiť Uložené

Stará dobrá klasika od New Ery sa opäť dostáva do popredia, no tentoraz za jej popularitu môžu najmä customizátori.

Spoločnosť New Era vlani oslávila svoje sté výročie a k tomu si nemohla priať nič lepšie než to, že sa medzi najväčšie aktuálne trendy opäť vrátia jej ikonické šiltovky 59FIFTY s rovným šiltom. Situácia v posledných rokoch totiž nasvedčovala skôr tomu, že tzv. dad caps nahradia v rámci popularity trucker šiltovky, ktoré majú prednú polovicu vyrobenú z penového materiálu a zadnú polovicu tvorí plastová sieťovina. Notoricky známe „kýble“ od New Ery sa však na scénu dovalili ako blesk z jasného neba a už teraz je jasné, že zažívajú nové zlaté časy. 

Tradičné šiltovky New Ery sa nikdy z módy nevytratili kompletne. Za posledných štyridsať rokov sa z nich totiž stal jeden zo základných stavebných prvkov streetwearu, a aj keď, pochopiteľne, zažívali výkyvy popularity, do pouličnej módy patrili a aj budú patriť bez ohľadu na aktuálne trendy. 

Odporúčané
Stanú sa z tenisiek Adidas Samba nové Superstary či Stan Smithy? Stanú sa z tenisiek Adidas Samba nové Superstary či Stan Smithy? 26. marca 2021, 14:20

To, čo sa však okolo nich deje v posledných mesiacoch, sa dá jednoznačne označiť za nadštandard. Okrem desiatok celebrít, ktoré sa k tomuto druhu šiltoviek vrátili zo dňa na deň, sa totiž roztrhlo vrece aj s nezávislými značkami, ktoré model 59FIFTY ponúkajú v zaujímavých verziách.  

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by LORDFUBU (@lordfubu)

V tomto článku sa dozvieš:
  • Čo znamená názov 59FIFTY.
  • Aké sú počiatky trendu customizácie šiltoviek značky New Era.
  • Ktoré celebrity a značky už naskočili na vlnu tohto trendu.
  • Prečo internet neprávom hejtuje Virgila Abloha za jeho šiltovku New Era. 

59FIFTY

Pod pôvodným názvom E. Koch Cap Company ju v roku 1920 v meste Buffalo založil Ehrhardt Koch. Prvá zákazka na výroku šiltoviek pre profesionálny bejzbalový klub MLB Cleveland Indians prišla v roku 1934. 

Hráči MLB nosili pokrývky hlavy už od založenia ligy v roku 1903, no zo začiatku išlo skôr o čiapky pripomínajúce baretky s krátkym šiltom. Ehrhardtov syn Harold návrhom šiltovky pre klub Cleveland Indians z roku 1934 priniesol do MLB menšiu revolúciu. Jeho pôvodný dizajn je na prvý pohľad takmer totožný s tým, čo si v súčasnosti predstavujeme pod pojmom šiltovka. 

Sú custom šiltovky New Era najhorúcejším trendom tohto leta?
Zdroj: Twitter/@threeroads
Odporúčané
Ako Travis Scott, Quavo a ASAP Nast spravili z mohérových svetrov Marni nový trend Ako Travis Scott, Quavo a ASAP Nast spravili z mohérových svetrov Marni nový trend 20. marca 2021, 14:30

Ikonická šiltovka prešla od svojho vzniku desiatkami menších vylepšení. Jedno z najzásadnejších sa datuje do roku 1954, keď spolu s menším redizajnom prišla najmä modernizácia materiálov. Na vnútornú stranu vlnených čelných panelov sa začala pridávať vrstva bieleho bavlneného plátna, vďaka ktorej si šiltovka držala svoj tvar a po nasiaknutí potom sa nezačala krčiť. Tento moment bol pre históriu firmy z technologického hľadiska taký dôležitý, že šiltovka dostala nový názov 59FIFTY. Jeho pôvod je však oveľa prozaickejší, než by si človek myslel. Látka, z ktorej šiltovky vyrábali, sa totiž v tom čase označovala číslicami 59-50 a majiteľom jednoducho tento názov utkvel v pamäti. 

Základy customizácie

To, že šiltovky 59FIFTY sa dajú kúpiť u stoviek predajcov vo všetkých farebných kombináciách, sa nám dnes zdá ako bežná vec. Pre širokú verejnosť sú pritom dostupné len od roku 1978 a do roku 1996 mala New Era od MLB povolené vyrábať ich len v oficiálnych farbách jednotlivých klubov. 

Základný stavebný kameň pre všetkých novodobých customizátorov položil legendárny režisér a postava známa z archívnych reklám na tenisky Nike Air Jordan Spike Lee. Ten totiž patrí medzi zarytých športových fanúšikov. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 97777 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Domov
Zdieľať
Diskusia