Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2021, 14:20
Čas čítania 4:29
Peter Hlavička

Stanú sa z tenisiek Adidas Samba nové Superstary či Stan Smithy?

Stanú sa z tenisiek Adidas Samba nové Superstary či Stan Smithy?
Zdroj: adidas
MÓDA ADIDAS ASAP ROCKY BELLA HADID
Uložiť Uložené

72 rokov stará silueta zažíva comeback a vyzerá to tak, že Adidas s ňou má veľké plány.

Pri najväčšom konkurentovi značky Adidas sme si zvykli, že siluety Air Max, Air Force alebo Air Jordan jednoducho nemiznú. V troch pruhoch sa však k najpopulárnejším modelom z ich archívu pristupuje takmer náhodným spôsobom, a keď si ľudia určitú menej frekventovanú siluetu vyžiadajú, dostanú ju v plnej paráde. 

Pred šiestimi rokmi sa doslova roztrhlo vrece s farebnými verziami tenisiek Superstar, za ktorými stál Pharrell Williams a jeho divízia Human Race. V rovnakom čase sa zároveň vrátila tenisová klasika zo 60. rokov s názvom Stan Smith, ktorú vo vodách high fashion a následne v rámci celej módnej komunity preslávila vtedajšia návrhárka značky Céline Phoebe Philo.

O pár rokov neskôr sa vďaka Kanyeho návštevám archívov Adidasu v nemeckom Herzogenaurachu spustila vlna tzv. dad shoes na čele so siluetami ako Yung-1 a Yung-96, po ktorej nasledovalo prechodné obdobie.

V Adidase totiž v rámci mainstreamu otočili svoju pozornosť späť k technológii boost, ktorá ešte stále nedosiahla úplný potenciál, Kanyeho divízii Yeezy postupne rozšírili pole pôsobnosti a okrem toho udržiavali už etablované vzťahy. Vo svete tenisiek, kde je hype tým najdôležitejším faktorom, sa však tvorcovia nemôžu spoľahnúť len na zaužívané chodníčky a od Adidasu teda všetci čakali „niečo nové“.

V tomto článku sa dozvieš:
  • Prečo sa vracajú tenisky Adidas Samba opäť na vrchol popularity.
  • Ktoré známe tváre ich už nosia.
  • Aká je ich história.
  • Čo všetko má s nimi značka Adidas v pláne.

Prvou veľkou správou bol minuloročný letný release dlho ohlasovanej spolupráce so Seanom Wotherspoonom, ktorá by mala na seba nadviazať pokračovaním už 14. apríla 2021. Rovnako dôležité však bolo aj potvrdenie dlhodobého angažmánu Jerryho Lorenza zo značky Fear of God na pozícii kreatívneho riaditeľa basketbalovej divízie Adidasu, po ktorom to už začalo vyzerať tak, že Adidas opäť naberá dych a snaží sa zaútočiť na najvyššie priečky v rámci popularity. 

Odporúčané
Ako Travis Scott, Quavo a ASAP Nast spravili z mohérových svetrov Marni nový trend Ako Travis Scott, Quavo a ASAP Nast spravili z mohérových svetrov Marni nový trend 20. marca 2021, 14:30

Šťastie však praje najmä pripraveným, a zatiaľ čo široká verejnosť sledovala hlavné kroky troch pruhov, v pozadí sveta módy sa začal predierať model tenisiek, ktorého comeback čakal len málokto. Na scéne sa tenisky Adidas Samba síce držia už takmer 72 rokov, čo z nich robí najdlhšie sériovo vyrábaný model značky, no v poslednej dekáde si veľa pozornosti nezískali. 

 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 

A post shared by Top Shotta. (@badmon._)

Samba je, čo sa týka retro ponuky Adidasu, jedným z neutrálnych modelov, ktorý si bežný človek ľahko pomýli s teniskami Spezial, Campus, Gazelle alebo Busenitz. Keďže väčšina z nich bola vyvinutá primárne pre futbalistov, niet sa čomu čudovať.

Tenisky Samba teda majú vo svojej pôvodnej forme po vzore kopačiek predĺžený ohnuteľný jazyk, ktorý chráni uzol na šnúrkach pred rozviazaním. Rovnako dôležitá mala byť pre futbalistov aj podrážka s kruhovými jamkami v prednej časti. Tie mali totiž slúžiť ako prísavky pri pohybe na parketách v telocvični alebo na hladkom zľadovatenom povrchu. 

Stanú sa z tenisiek adidas Samba nové Superstary či Stan Smithy?
Zdroj: adidas

Berlínsky múr

Počas 70 rokov svojej existencie, pochopiteľne, prešli tieto tenisky viacerými dizajnovými úpravami. Ako býva v prípade Adidasu zvykom, väčšina vlajkových modelov má svoje varianty prispôsobené podľa individuálnych potrieb športovcov, resp. kompletne upravené na iný druh športu.

V 80. rokoch napríklad popri teniskách Samba existovali aj modely Bamba, Mamba a Kick, ktoré sa od seba líšili voľbou materiálov na zvršku, hrúbkou a dezénom podrážky či samotnou stavbou. 

Stanú sa z tenisiek adidas Samba nové Superstary či Stan Smithy?
Zdroj: @goughelliot/Twitter
Odporúčané
Hľadáš poctivý streetwear zo Slovenska? Joy Trippiani a Flace predstavujú spoločnú kolekciu plnú protikladov  Hľadáš poctivý streetwear zo Slovenska? Joy Trippiani a Flace predstavujú spoločnú kolekciu plnú protikladov 1. marca 2021, 11:38

Osobitnou kategóriou by však z historického hľadiska mohlo byť ich využitie pri dizajne obuvi pre armádu Nemeckej spolkovej republiky. V 70. rokoch, keď už značky Adidas a Puma fungovali nezávisle od seba, totiž prišla NSR s požiadavkou na výrobu novej športovej obuvi pre svoju polmiliónovú armádu.

O tom, či dnes už ikonickú siluetu GAT (German Army Trainers), známu aj ako Bundeswehr Sportschuche, navrhol Adolf alebo Rudolf Dassler, sa však stále vedú dohady. Podľa Vojenského historického múzea Bundeswehru v Drážďanoch totiž pôvodný dizajn priniesla značka Puma, ktorá je v záznamoch tejto inštitúcie evidovaná ako ich autor. V archívoch samotnej značky sa však nenachádzajú žiadne dôkazy, ktoré by toto tvrdenie podložili. 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 96079 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Ako sa k modelu GAT dostal návrhár Martin Margiela.
  • Prečo ho Adidas ani Puma nežalovali za to, že vykradol ich dizajn.
  • Ako pretvorila značka Adidas model Samba pre Beyoncé.
  • Ktoré farebné vyhotovenie tenisiek Samba je najpopulárnejšie.
Domov
Zdieľať
Diskusia