Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Nosene
16. apríla 2021, 15:28
Čas čítania 4:32
Sponzorovaný obsah

Katka z Nosene ti poradí, ako si vytriediť šatník. Podelila sa o svojich 5 zlatých pravidiel

Katka z Nosene ti poradí, ako si vytriediť šatník. Podelila sa o svojich 5 zlatých pravidiel
Zdroj: Nosene
MÓDA UDRŽATEĽNOSŤ
Uložiť Uložené

Prevedieme ťa triedením šatníka od začiatku až do konca.

Vyhádžeš skriňu, rozhodneš sa, že si ju ideš konečne upratať, no končí sa to tým, že pobehuješ po izbe v bunde, ktorá skoro upadla do zabudnutia, a na hlave máš čiapku z detstva. Vznikol ešte väčší neporiadok ako predtým a šatník sa ani trochu nepreriedil. V hlave ti ide: do tohto schudnem, toto sa určite vráti do módy a aha, mikina môjho prvého ex, to nemôžem dať preč. Stáva sa to všetkým – mladším, starším, ženám aj mužom. Možno je to problém typický pre ženy, no pokojne čítaj ďalej, aj keď si muž, tieto pravidlá sa zídu každému.

V spolupráci s Nosene prinášame užitočné a praktické tipy, ako si vytriediť šatník a čo urobiť s vecami, ktoré už nepotrebuješ. O niekoľko rád sa podelila aj Katarína Hutyrová, zakladateľka Nosene. 

V tomto článku si prečítaš:
  • Ako s triedením šatníka začať, aby to bolo efektívne.
  • Prečo by si si mala zavolať na pomoc kamošku. 
  • Čo treba urobiť po tom, čo vyložíš všetky veci zo skrine. 
  • Ako si roztriediť veci tak, aby si sa jednoducho rozhodla, čo nechať a čo nie. 
  • Užitočný trik, ktorý ti pomôže pri upratovaní oblečenia. 
  • Možnosti, čo môžeš s nepotrebným oblečením robiť. 
Ilustračná fotografia: Marek míňa vreckové na oblečenie.
Ilustračná fotografia: Marek míňa vreckové na oblečenie. Zdroj: Nosene

Na triedenie šatníka sme sa pýtali aj našich fanúšikov na Instagrame. Boli sme zvedaví, ako často si ho triedia, čo sú ich najčastejšie problémy pri upratovaní oblečenia a čo robia s vecami, ktoré už nepotrebujú. Až 39 % ľudí uviedlo, že si šatník triedia raz do roka, 23 % si ho triedi každé tri mesiace, raz za niekoľko rokov to robí najmenej ľudí, a to 18 %, a vôbec si netriedi šatník 20 % našich fanúšikov. 

Najťažšie je začať – nájdi si čas, zavolaj kamoša, pusti hudbu

Medzi odpoveďami na Instagrame sa ako problém často objavoval samotný začiatok. Viacero ľudí sa nevie do triedenia šatníka prinútiť, následne nevedia, ako ho potom upratať tak, aby v ňom zostal poriadok.

Katka z Nosene radí: „Keď budeš mať menej oblečenia, nastane v tvojom šatníku takpovediac zenový mód, čo znamená, že budeš mať väčší poriadok i pokoj pri rozhodovaní sa v obliekaní.“

Katka z Nosene sa s nami podelila o svojich 5 zlatých pravidiel pri triedení šatníka. Prvým z nich je: Nájsť si čas. Ideálny je na to víkend, prípadne deň, keď si vieš vyhradiť aspoň 3 – 4 hodiny. 

Druhým pravidlom je: Zavolaj si kamošku, frajera, kamoša. Skrátka svojho nezávislého porotcu. „Takú, ktorá ti jasne povie, v čom ešte budeš vyzerať dobre a v čom, naopak, nie,“ vysvetľuje Katka. Táto osoba ti pomôže pri rozhodovaní sa, keď budeš trvať na tom, že sa ti niečo hodí, dobre to sedí, budeš to nosiť – aj napriek tomu, že to na tebe za posledný rok ani raz neviselo. Rozhodovanie sa, či dať alebo nedať konkrétny kúsok preč, je najťažšie. Potvrdili nám to aj odpovede od fanúšikov. 

ženy, smejúce sa ženy
Zdroj: DESIGNECOLOGIST, Unsplash

Katka odporúča pustiť si pri triedení obľúbený playlist, prípadne si môžeš pustiť tento ich:

Vylož všetky veci zo skrine a roztrieď ich 

Ide sa na vec! Katka odporúča oblečenie zo skrine vyložiť, aby si videla, koľko oblečenia reálne máš a koľko ti zaberá miesta. „Každú vec si vyskúšaj. Ak už pri obliekaní alebo prvom pocite vieš, že si ju neoblečieš dnes alebo zajtra (neplatí pri spoločenských šatách), musí zo šatníka von,“ odporúča. Bez kompromisov sa treba zbaviť aj motivačných kúskov, do ktorých plánuješ schudnúť už nejaký ten čas. Budú tam visieť nedotknuté aj po tom, čo sa chudnutie podarí, ver tomu. 

Jednoznačne najnáročnejšie je zbaviť sa oblečenia, ku ktorému máš citovú väzbu. Už ti je dávno malé, nenosíš ho, no je súčasťou tvojich spomienok. Toto je najväčší problém pri upratovaní šatníka, s ktorým sa pasujú aj naši fanúšikovia. Čo radí Katka? Pokojne si tieto veci nechaj, raz príde čas, keď sa budeš vedieť rozlúčiť aj s nimi. 

šatník, oblečenie
Zdroj: Nosene

Najťažšie rozhodovanie: čo nechať a čo poslať ďalej? 

Katka sa s nami podelila o užitočný systém, ako sa rozhodovať, ktoré veci si nechať a ktoré posunúť ďalej.
Veci si rozdeľ na 3 kôpky:
a) 100 % istota, že ich budem nosiť
Sem patria veci, v ktorých sa cítiš skvele, pokojne v nich pôjdeš von aj v tomto momente, veci sú nepoškodené, nevynosené. Ak majú drobnú chybu, opýtaj sa sama seba, či to najneskôr zajtra opravíš, prípadne zanesieš do krajčírstva na opravu. Ak je odpoveď nie, pridaj to na kôpku zo skupiny c. 

b) Neviem, či si ich ešte oblečiem
Tieto veci sú 50 na 50. Ak sa ich nevieš vzdať, odlož ich do krabice niekam, kde na ne nebudeš vidieť. Približne po pol roku alebo roku sa do nej opäť pozri (vždy po aktuálnej sezóne). Je to jednoduché: ak ti veci nechýbali, nebudú ti chýbať naďalej, takže je čas rozlúčiť sa s nimi. 

c) Určite idú preč
Sem patria všetky veci, ktoré v prvom momente pri pohľade do zrkadla nie sú to pravé orechové – nemáš chuť obliecť si ich von, do práce, do školy. Vidíš na nich drobné nedostatky alebo ti nesedia. 

oblečenie, svetre, vlna
Zdroj: rocknwool, Unsplash
Nedokážem sa rozhodnúť, či to nebudem v budúcnosti nosiť, čo teraz?
Katka z Nosene radí: „Takýto kúsok si už zaručene neoblečieš, a ak áno, tak iba jedenkrát a opäť ho vrátiš na niekoľko rokov do šatníka. Niekedy je lepšie veci posunúť ďalej, aj keď nám za nimi bude smutno.“


Pri triedení oblečenia rozmýšľaj nad tým, či je konkrétny kúsok kombinovateľný s ostatným oblečením, ktoré máš, a či k nemu nebudeš musieť dokupovať ďalšie kúsky, lebo sa k nemu nič nehodí. Oblečenie v tvojom šatníku by malo byť nadčasové, také, ktoré rada nosíš a dá sa jednoducho kombinovať. Vytváraš si tak skvelý základ kapsulového šatníka

šatník, oblečenie
Zdroj: Nosene

A teraz to všetko uprac tak, nech v tom máš prehľad 

Keď si veci vytriediš, je čas znovu ich upratať. Ide o veľmi dôležitý krok, ktorý netreba zanedbať. Ideálne je mať oblečenie zavesené na vešiakoch, vďaka čomu máš vo svojom šatníku prehľad. Katka má skvelý trik, ktorým sa môžeš inšpirovať. „U mňa platí pravidlo stáleho počtu vešiakov – ak niečo do šatníka doplním, okamžite z neho musí niečo von. Takto sa vyhýbam hromadeniu vecí, ktoré mi iba zaberajú miesto a aj tak po nich počas roka nesiahnem.“
 Ak nemáš možnosť veci zavesiť, vyhraď si na presné množstvo oblečenia poličky, ktorých počet nepresiahneš. 

Čo s vecami, ktoré už nepotrebuješ?

Vyhadzovanie nepotrebného oblečenia by malo byť poslednou možnosťou. Náš malý prieskum na Instagrame ukázal, že 64 % ľudí oblečenie swapuje alebo daruje. Oblečenie predáva 13 % ľudí, upcykluje iba 8 % a vyhadzuje ho 15 % ľudí

Samozrejme, čo s oblečením urobíš, záleží na jeho kondícii. Ak je nové, málo nosené a pokojne ho posunieš kamoške, môžeš ho predať, vymeniť alebo odovzdať do Nosene. Ak sa nehodí na predaj v Nosene, oni ho posunú ďalej – občianskym združeniam alebo na recykláciu. Tvoje oblečenie dostane druhú šancu, prípadne nebude tvoriť zbytočný textilný odpad. Nielenže sa zbavíš oblečenia, ale urobíš aj dobrú vec. Navyše za prinesené oblečenie dostaneš zľavu 15 % na nákup v Nosene. 
 
 
 
Pozrite si tento príspevok na Instagrame
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Nosene® (@nosene)


V prípade, že oblečenie má nejaké chyby, môžeš sa pokúsiť upcyklovať ho, prípadne venovať nejakému upcyklačnému štúdiu či kreatívnej duši. Možnosti, čo všetko môžeš urobiť s nepotrebným oblečením, nájdeš rozpísané v tomto článku. Vždy mysli na to, že vyhadzovanie oblečenia by malo byť poslednou možnosťou, a ak už sa tak rozhodneš, odnes ho do špecializovaných kontajnerov alebo do zberného dvora. 

Domov
Zdieľať
Diskusia