Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
10. apríla 2021, 10:41
Čas čítania 1:40
Daniel Mikolášik

Zhabali im luxusné autá aj hotovosť. Polícia zadržala medzinárodný gang, ktorý viedli dvaja Slováci

Zhabali im luxusné autá aj hotovosť. Polícia zadržala medzinárodný gang, ktorý viedli dvaja Slováci
Zdroj: Policie Slovenské republiky
NEWS NAKA SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Gang vykonával trestnú činnosť v deviatich európskych štátoch.

V rámci medzinárodnej operácie na území deviatich európskych štátov zadržala polícia v uplynulých dňoch rozsiahlu organizovanú skupinu obchodníkov so zakázanými látkami s hormonálnym účinkom.

Odporúčané
Autá a slovenská mafia: Na čom jazdili známi slovenskí zločinci? Autá a slovenská mafia: Na čom jazdili známi slovenskí zločinci? 2. februára 2021, 14:30

Na čele skupiny stáli traja hlavní páchatelia, z toho dvaja Slováci. Zadržaných a obvinených bolo viacero osôb. Na piatkovej tlačovej konferencii o tom informoval riaditeľ Národnej protidrogovej centrály Jakub Frydrych a člen spoločného vyšetrovacieho tímu Eurojust Lukáš Starý.


„Podarilo sa odhaliť a zadokumentovať rozsiahlu trestnú činnosť v deviatich európskych štátoch. Skupina zabezpečovala dovoz účinných látok, z ktorých sa následne vyrábali zakázané látky s hormonálnym účinkom a de facto falzifikáty oficiálnych liečiv, ktoré boli následne distribuované najmä v športovom prostredí minimálne v deviatich krajinách Európy,“ priblížil Frydrych.

Poznamenal, že Slovensko hralo významnú tranzitnú, ako aj organizačnú úlohu. Samotná trestná činnosť prebiehala tak, že organizátori najskôr zaistili výrobu a dovoz účinnej látky z Číny.

Na Slovensku objednali od oficiálnej firmy zaoberajúcej sa výrobou medicínskych obalov sklenené ampulky v počte miliónov kusov, v Českej republike dali vyrobiť papierové prebaly, ktoré boli takmer nerozoznateľné od originálu.

Odporúčané
Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) Neďaleko Slovenska vystúpi Travis Scott či Nicki Minaj. Na ktoré koncerty a festivaly sa oplatí ísť toto leto? (PREHĽAD) 16. apríla 2024, 12:30

Samotné falzifikáty sa vyrábali v priemyselnom areáli na okraji rumunského mesta Arad. Odtiaľ putovali „výrobky“ na Slovensko, do Česka alebo priamo odberateľom v minimálne šiestich európskych krajinách. Odberateľmi anabolických steroidov v podobe falzifikátov liečiv boli predovšetkým kulturisti, powerlifteri (silový trojboj) či majitelia a zákazníci fitnescentier.


Na území Českej republiky bolo v rámci akcie Tovaryš zadržaných a v súčasnosti väzobne stíhaných šesť osôb vrátane jedného z hlavných organizátorov skupiny. Obvinení sú zo závažného zločinu výroby a nakladania s látkami s hormonálnym účinkom a z trestného činu účasti na organizovanej zločineckej skupine. V prípade dokázania viny im hrozí trest 12 rokov väzenia.

Zaistili luxusné autá a 60-tisíc v hotovosti

Akcia prebiehala aj na Slovensku, pričom NAKA v rámci operácie s krycím menom Medik zadržala 18 osôb, 13 z nich čelí obvineniu. Obvinení sú zo zločinu falšovania liekov a zdravotníckej pomôcky a zo zločinu neoprávneného zaobchádzania s látkami s anabolickým alebo iným hormonálnym účinkom. Ostatné osoby boli zadržané v ďalších európskych krajinách.

Na území ČR boli počas domových prehliadok a prehliadok iných priestorov zaistené i dve nehnuteľnosti, tri autá, väčšie množstvo rôznych druhov anabolík a falzifikátov liekov či mobilné telefóny. Hodnota zaistených vecí je zhruba 20 miliónov českých korún. Na Slovensku bolo vykonaných 22 prehliadok domových a ďalších priestorov.

Odporúčané
ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti ALLEGRO SPUSTILO OBROVSKÝ VÝPREDAJ: Využi zľavy až 40 % a ušetri na elektronike či veciach do domácnosti 10. apríla 2024, 17:00

Zaistené boli tisíce dávok falošných liekov s anabolickým účinkom. V rukách polície skončilo aj 60 000 eur v hotovosti a 12 motorových vozidiel vrátane Ferrari či piatich Mercedesov.

Spoločný vyšetrovací tím, ktorého vznik iniciovali Česká a Slovenská republika prostredníctvom Eurojustu, bol koordinovaný Europolom. Spolupracoval s orgánmi činnými v trestnom konaní Maďarska, Rumunska, Nemecka, Holandska, Švédska, Talianska a Španielska.

Domov
Zdieľať
Diskusia