Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. apríla 2021, 21:00
Čas čítania 1:13
Viktor Kniš

Fico naložil Lipšicovi pre zaujatosť: Jeden deň v týždni chcem stráviť v pojednávacej miestnosti, odkazuje špeciálny prokurátor

NEWS DANIEL LIPŠIC ROBERT FICO
Uložiť Uložené

Daniel Lipšic tvrdí, že chce ako špeciálny prokurátor pomáhať v prvej línii v pojednávacích miestnostiach. Robert Fico mu odkazuje, že je vo veľkých kauzách zaujatý.

Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa dnes prvýkrát od zvolenia do funkcie vyjadril na sociálnej sieti Facebook. Urobil tak pár hodín po tom, čo ho na tlačovej konferencii kritizoval šéf Smeru Robert Fico.

Lipšic tvrdí, že na Facebooku nekomunikuje práve preto, že nastúpil do funkcie, ktorá je podľa neho „rehoľou“. „Ako som spomenul na mojom híringu – táto pozícia je rehoľou a k nej patrí aj veľká miera zdržanlivosti pri komunikácii,“ spomína bývalý advokát na svoje slová z híringu. 

Status zverejnil práve preto, aby verejnosti odkázal, že si aj naďalej plní úlohy, pre ktoré ho do funkcie v parlamente zvolili. Lipšic tvrdí, že ho teší, že mohol zostať v kontakte so živým právom, zúčastňovať sa na výsluchoch či súdnych pojednávaniach. 

„Minulý týždeň som pojednával jednu z vecí zločineckej skupiny sátorovcov na Špecializovanom trestnom súde a následne väzbu obvinených z prípravy úkladnej vraždy exstarostu obce Marianka. Rád by som bol aspoň jeden deň v týždni v pojednávacej miestnosti – to je prvá línia každého prokurátora,“ dodal. 

Odporúčané
Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby Politológ Jakub Švec: Koalícia PS – Hlas – KDH – SaS by znamenala do roka a do dňa predčasné voľby 5. októbra 2023, 20:00

Špeciálny prokurátor je však zaujatý vo viacerých prípadoch, kde ho zastupuje Peter Kysel. Nahradiť ho musel napríklad v kauze, v rámci ktorej zadržali exšéfa SIS Vladimíra Pčolinského. Lipšic je zaujatý aj v ďalších známych policajných kauzách, keďže v minulosti niektorých obvinených zastupoval. 

Fico sa obul do špeciálneho prokurátora Daniela Lipšica

Šéf Smeru-SD Robert Fico v utorok namietal proti Lipšicovej zaujatosti vzhľadom na jeho politickú, ale aj právnickú minulosť a vyzval generálneho prokurátora, aby sa na jeho námietky bližšie pozrel. Okrem toho, že ho považuje za politického nominanta expremiéra Igora Matoviča (OĽaNO), poukázal na jeho vystupovanie vo viacerých závažných kauzách ako Očistec, Plevel a podobne.

Odporúčané
Na Slovensku máme iný Sputnik než ten, o ktorom písal prestížny Lancet. ŠÚKL stále nedokáže posúdiť jeho bezpečnosť Na Slovensku máme iný Sputnik než ten, o ktorom písal prestížny Lancet. ŠÚKL stále nedokáže posúdiť jeho bezpečnosť 6. apríla 2021, 12:07

Pripomenul, že Lipšic v nich zastupoval viaceré osoby. Dodal, že ak by nemal byť aktívny vo veciach, kde hrozí jeho zaujatosť, všetko by padlo na jeho podriadeného Petra Kysela. Za najlepšie riešenie preto Fico považuje Lipšicov odchod. Lipšicovu pozíciu označil Fico za neudržateľnú.

Domov
Zdieľať
Diskusia