Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
6. apríla 2021, 12:07
Čas čítania 0:27
Daniel Mikolášik

Na Slovensku máme iný Sputnik než ten, o ktorom písal prestížny Lancet. ŠÚKL stále nedokáže posúdiť jeho bezpečnosť

NEWS SLOVENSKO SPUTNIK V VAKCÍNA
Uložiť Uložené

Poslali nám inú vakcínu, než obhajovalo ministerstvo.

Nový premiér Eduard Heger minulý týždeň novinárom tvrdil, že výsledky testov ruskej vakcíny Sputnik V na Slovensku sa už vyhodnocujú a čoskoro by sa teda mala podávať slovenským občanom.

Všetko však nasvedčuje tomu, že očkovanie 200 000 kusmi vakcíny z Moskvy je stále v nedohľadne. S informáciou prišiel Denník N.

Odporúčané
Je vakcína Sputnik V bezpečná? Rusko nehovorilo pravdu, nezverejnilo kompletné dáta z výskumu a zrejme jej nemá dosť ani pre seba Je vakcína Sputnik V bezpečná? Rusko nehovorilo pravdu, nezverejnilo kompletné dáta z výskumu a zrejme jej nemá dosť ani pre seba 17. februára 2021, 16:30


Tá vyplýva zo stanoviska Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv (ŠÚKL), ktorý mal posúdiť bezpečnosť Sputnika. Ústav vraj doposiaľ nerozhodol. Nedisponuje totiž dostatkom informácií, na základe ktorých by vakcíne mohol dať zelenú.
 
Okrem toho kontrolóri zistili, že ruská vakcína, ktorá sa nachádza v počte 200-tisíc kusov na území SR, sa nestotožňuje s vakcínou Sputnik V, o ktorej písal prestížny časopis The Lancet. Práve touto štúdiou sa ministerstvo zdravotníctva či infektológovia oháňali pri rozporuplných tvrdeniach o účinnosti Sputnika.

Sputnik V
Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Domov
Zdieľať
Diskusia