Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
26. marca 2021, 9:34
Čas čítania 0:42
Viktor Kniš

EÚ chce zakázať export vakcín vyrobených v Únii, ak budú dodávky pre členské štáty meškať. Systém prerozdeľovania sa nezmení

EÚ chce zakázať export vakcín vyrobených v Únii, ak budú dodávky pre členské štáty meškať. Systém prerozdeľovania sa nezmení
Zdroj: FOTO TASR - Lukáš Grinaj
NEWS EURÓPSKA ÚNIA
Uložiť Uložené

Krajiny EÚ sa na online samite nedohodli na novom systéme prerozdeľovania vakcín pre členské štáty. Naďalej tak bude hlavným kľúčom veľkosť populácie.

Premiéri a prezidenti členských štátov EÚ sa na aktuálnom samite rozprávali o systéme prerozdeľovania vakcín. Aj keď niektoré štáty žiadali úpravu prerozdeľovania, k žiadnej zmene zatiaľ nedôjde a naďalej bude platiť, že vakcíny sa budú dodávať podľa veľkosti populácie.

Lídri krajín sa zároveň zhodli na dôležitosti využívania systému kontroly, vďaka ktorému budú môcť zakázať export vakcín vyrobených v EÚ, ak budú dodávky pre členské krajiny meškať, informuje Financial Times.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová takto menovite vyzvala spoločnosť AstraZeneca. „Musíme a chceme vysvetliť európskym občanom, že dostanú spravodlivý podiel (dávok vakcíny), ktorý im prináleží,“ povedala Von der Leyenová po štvrtkovom videosummite lídrov, cituje Denník N

Odporúčané
Sociológ Václav Hřích: Dočasný odchod SaS z vlády môže otvoriť ďalšie rokovania za čistým stolom (Rozhovor) Sociológ Václav Hřích: Dočasný odchod SaS z vlády môže otvoriť ďalšie rokovania za čistým stolom (Rozhovor) 25. marca 2021, 17:19

Politici na samite riešili aj opatrenia, keďže pandemická situácia v Európe zostáva vážna, pričom príčinou sú najmä nové kmene a mutácie koronavírusu. Opatrenia by tak mali aj naďalej zostať v platnosti, čo sa má týkať aj čiastočného obmedzenia cestovania za rekreáciou. EÚ však myslí na dôležitosť zachovania fungovania trhu tovaru a služieb. 

Ak to situácia umožní, EÚ bude postupne a koordinovane rušiť opatrenia a zabezpečí legislatívnu aj technickú prípravu na zavedenie cestovateľských covidových pasov.

Domov
Zdieľať
Diskusia