Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
25. marca 2021, 17:19
Čas čítania 8:17
Viktor Kniš

Sociológ Václav Hřích: Dočasný odchod SaS z vlády môže otvoriť ďalšie rokovania za čistým stolom (Rozhovor)

Sociológ Václav Hřích: Dočasný odchod SaS z vlády môže otvoriť ďalšie rokovania za čistým stolom (Rozhovor)
Zdroj: TASR - Pavol Zachar
NEWS
Uložiť Uložené

So šéfom výskumnej agentúry AKO sme sa rozprávali o aktuálnej vládnej kríze. Václav Hřích okomentoval konflikt Matoviča so Sulíkom a priblížil, čo by sa mohlo diať v prípade, že sa dočkáme predčasných volieb.

Sociológ a šéf agentúry AKO Václav Hřích si myslí, že dočasným odchodom SaS z koalície sa vládna kríza nevyrieši. Odhaduje, že môže uvoľniť napätie a otvoriť ďalšiu sériu rokovaní. „Myslím si, že keď je SaS mimo vlády a časť Za ľudí bude váhať, bude to impulz na to, aby si povedali, že zhodia všetko zo stola a začnú odznova,“ konštatuje Hřích v rozhovore pre Refresher. 

Aj keď dnes približne 80 % Slovákov vláde nedôveruje, podľa Hřícha to automaticky nemusí znamenať, že drvivá väčšina krajiny žiada predčasné voľby. „Mohla by to byť aj rekonštrukcia alebo iný počet vládnych strán. Povalenie vlády by som nepovažoval za požiadavku, hlavnou požiadavkou je stabilita v súčasnej situácii,“ myslí si Václav Hřích.

Rozhovor sme nahrávali vo štvrtok medzi desiatou a jedenástou hodinou ráno. V priebehu rozhovoru oznámila strana Sloboda a solidarita dočasný odchod z vlády. 

Odporúčané
Erik Tomáš: Minister nemá čo plakať, keď niečo nepresadí, má odísť z funkcie (Videorozhovor) Erik Tomáš: Minister nemá čo plakať, keď niečo nepresadí, má odísť z funkcie (Videorozhovor) 23. marca 2021, 16:31
V tomto článku si prečítaš:
  • Ako vníma sociológ trojtýždňovú vládnu krízu
  • Či sa dal takto vyhrotený spor medzi Matovičom a Sulíkom očakávať
  • Aké najväčšie chyby vláda zatiaľ urobila
  • Či hovoril Matovič pravdu, keď tvrdil, že Sulík „bojuje o percentíčka“ vyhláseniami o otváraní reštaurácií
  • Či je veľká pravdepodobnosť, že budú predčasné voľby
  • Prečo dnes opozičná strana Hlas nevylučuje spoluprácu so súčasnými koaličnými stranami
  • Ako vidí sociológ a šéf výskumnej agentúry rozštiepenie ĽSNS
  • Prečo sa začalo dariť Progresívnemu Slovensku
  • Ako vníma sociológ 80-percentnú nedôveru Slovákov voči vláde

Vládna kríza trvá už štvrtý týždeň a zatiaľ to stále nevyzerá tak, že by sme dokázali odhadnúť, ako sa to celé skončí. Ako vnímate dnešnú situáciu z pohľadu bežného občana Slovenska?

Aj v prieskumoch vidíme, že ľudia v tejto situácii potrebujú čo najviac stability. Každá ďalšia negatívna správa môže pôsobiť znepokojujúco. Zhoršuje to psychickú pohodu každého z nás. 

Dalo sa to čakať, už keď vznikala koalícia? 

Úprimne, ja som to nepredpokladal. Dalo sa čakať, že strany, ktoré dve volebné obdobia neboli vo vláde, nebudú mať toľko skúseností s fungovaním koalície a riešenia sporov. Očakával som skôr procesné nedokonalosti, kým sa to neučeše. To by bolo prirodzené, ale nečakal som, že to bude takto eskalovať. 

Prekvapilo vás, ako sa konflikt vyostril? 

V politike to býva tak, že ľudia sa učia vládnuť vládnutím. V tomto prípade je proces vládnutia skomplikovaný zlou situáciou. Prvý rok však nevyužili na to, aby sa učili vládnuť a fungovať spolu. Jednotlivé strany koalície sa síce pustili do svojich rezortov, ale nepustili sa do ladenia a nastavovania spolupráce. Samozrejme, majú koaličnú zmluvu, a, samozrejme, aj spolupracovali na viacerých projektoch, ale nezapracovali na tom, aby bol systém dokonalejší. Môj pocit je, že idú stále každý sám za seba. 

Sulík
Zdroj: TASR

Kde spravili chybu v učení sa vládnuť? 

Základom spolupráce je komunikácia. Každý líder musí byť relatívne veľmi silná osobnosť, každá koalícia funguje len tak, ako funguje najslabšia časť ich komunikácie. Na tomto nezapracovali. Aj oveľa skôr prišli prvé komunikačné problémy a riešilo sa, či je v poriadku spôsob komunikácie Igora Matoviča, ale aj Richarda Sulíka. V posledných týždňoch už riešime aj to, ako komunikuje Sme rodina a Za ľudí. Strana Borisa Kollára nekomunikuje skoro vôbec a strana Veroniky Remišovej nekomunikuje dostatočne...

Konzistentne. 

Presne. Je to všetko o politickom spôsobe komunikácie. To je najväčšia chyba. Obsahovo by sa časom dohodli, keby vedeli inak komunikovať. Keď dáme nabok extrémy a kultúrno-hodnotové excesy, ktoré sa dejú aj v poslednom čase, v základných líniách by k dohode došlo. Chýba im „vyjednávač“, ktorý by dokázal obrusovať hrany. Nemusí to byť ani líder.

Dnes je už naozaj ťažké povedať, o čom to vlastne je. Vy tušíte? Veronika Remišová tvrdí, že je to o osobnom spore Sulíka s Matovičom, ale, logicky, dnešným dňom to tak byť už nemôže, pretože vypršalo Sulíkovo ultimátum a SaS odchádza z vlády.

Práve v tejto chvíli podáva demisiu minister zahraničných vecí a o hodinu minister školstva. Nemyslím si, že je to koniec rozhovorov, ale ďalšia fáza. Zatiaľ sa ukázalo, že to myslia vážne. Fyzicky zostane zo 16 ministrov 10, čo je 63 %. Znamená to, že máme dve tretiny vlády, čo nemení jej funkčnosť ani uznášaniaschopnosť.

Čo znamená odchod ministrov SaS z vlády? (pozn. red. v tomto momente počas nahrávania rozhovoru oznámila strana SaS odchod z vlády) 

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 96378 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • Či hovoril Matovič pravdu, keď tvrdil, že Sulík „bojuje o percentíčka“ vyhláseniami o otváraní reštaurácií
  • Či je veľká pravdepodobnosť, že budú predčasné voľby
  • Prečo dnes opozičná strana Hlas nevylučuje spoluprácu so súčasnými koaličnými stranami
  • Ako vidí sociológ a šéf výskumnej agentúry rozštiepenie ĽSNS
  • Prečo sa začalo dariť Progresívnemu Slovensku
  • Ako vníma sociológ 80-percentnú nedôveru Slovákov voči vláde
Domov
Zdieľať
Diskusia