Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
24. marca 2021, 20:29
Čas čítania 1:22
Martin Mičuda

Nový Continental GT Speed je údajne najdynamickejší model v histórii značky, Bentley však zavádza

Nový Continental GT Speed je údajne najdynamickejší model v histórii značky, Bentley však zavádza
Zdroj: <a rel="nofollow noopener" target="_blank" href="https://www.bentleymedia.com/en/newsitem/1200-the-most-dynamic-bentley-road-car-in-history-the-new-continental-gt-speed" onclick="gaTrack('article', 'bottom', 'source');">bentleymedia.com</a>
TECH BENTLEY
Uložiť Uložené

659-koňový variant Speed svojimi parametrami rozhodne zaujme.

Aj napriek tomu, že primárnym posolstvom značky Bentley je luxus, komfort a pohodlie, v portfóliu nemôžu chýbať ani športovo orientované verzie. V prípade modelového radu Continental GT túto funkciu odjakživa plní variant s dodatkom Speed. Jeho najnovšiu generáciu nám britský výrobca práve servíruje s tvrdením, že ide o vôbec najdynamickejšie sériovo vyrábané Bentley s cestnou homologizáciou.


Briti však týmto vskutku nejednoznačným superlatívom, prekvapivo, zavádzajú. Ak berieme do úvahy pojem „dynamika“ v pravom zmysle slova, nový Speed by mal mať buď najrýchlejšiu akceleráciu, alebo najvyššiu maximálnu rýchlosť spomedzi doterajších cestných modelov Bentley.

To však nie je pravda ani v jednom prípade – nový Continental GT Speed totiž síce dokáže akcelerovať na stovku za pozoruhodných 3,6 sekundy a uháňať rýchlosťou až 335 km/h, ale minulá generácia GT-čka s dodatkom Supersports disponovala hodnotami 3,5 s a 336 km/h. 

Bentley, Continental GT, GT Speed,
Zdroj: https://www.bentleymedia.com/en/newsitem/1200-the-most-dynamic-bentley-road-car-in-history-the-new-continental-gt-speed

Je to takmer nepatrný a vlastne aj zanedbateľný rozdiel, no oficiálne nemožno povedať, že nové GT Speed je dynamickejšie ako predošlý variant Supersports. Bentley tak v tomto prípade z marketingovej stránky tlačí novinku, bez ohľadu na jej úžasné schopnosti, viac, ako by malo. Najmä ak ide len o interný súboj naprieč vlastným portfóliom.

V každom prípade, srdcom novinky je 6-litrový agregát W12 TSI s výkonom 485 kW/659 koní a 900 Nm. Dynamickú jazdu v zákrutách má zaručiť riadená zadná náprava, elektronicky riadený zadný samosvorný diferenciál, aktívne stabilizátory a karbón-keramické brzdy. Aj tu si však dovolíme tvrdiť, že taký Continental GT3-R s V8 bude, čo sa týka obratnosti a agility, ešte „dynamickejším“ modelom od Bentley. Nuž... Samozrejme, poháňané sú obe nápravy, kam posiela silu 8-stupňová automatická prevodovka ZF.

Odporúčané
Vyskúšali sme najslávnejšie superkombi na svete. V čom vyniká 600-koňové RS 6 za 166-tisíc eur? Vyskúšali sme najslávnejšie superkombi na svete. V čom vyniká 600-koňové RS 6 za 166-tisíc eur? 23. marca 2021, 14:30

Poznávacím znakom novinky je špecifická štruktúra v maske, decentne pozmenené nárazníky s dodatočným splitterom vpredu a zvýrazneným difúzorom vzadu. Charakteristicky športovo strihnuté ladenie podpisujú čierne doplnky a jednotlivé detaily na karosérii, nové 22” disky to však hrajú skôr na eleganciu. Koncovky výfuku sú pre W12-kové verzie tradične len dve, no zato značne širšie. 


Interiér je posiaty kontrastnými červenými kontúrami a prešívanou kožou, ktorej sekunduje naozaj početne zastúpená Alcantara. Tradičné drevené dekory v tomto prípade nahradili uhlíkové vlákna, no a chýbať, pochopiteľne, nemôžu plakety a nápisy Speed. Cenové relácie zatiaľ zverejnené neboli.

Bentley, Continental GT, GT Speed,Bentley, Continental GT, GT Speed,Bentley, Continental GT, GT Speed,Bentley, Continental GT, GT Speed,
Zobraziť galériu
(14)
Domov
Zdieľať
Diskusia