Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2021, 13:50
Čas čítania 0:47
Viktor Kniš

Poslanec OĽaNO vysmial falošný prieskum, v ktorom vedie jeho vlastná strana. Nepravdivé výsledky videli desaťtisíce Slovákov

NEWS ANDREJ STANČÍK
Uložiť Uložené

Andrej Stančík z OĽaNO vysvetľuje, že ide o „pokútnu grafickú prácu s náhodne pridelenými percentami“.

Slovenskými sociálnymi sieťami sa šíri falošný prieskum od neexistujúcej agentúry Statista, podľa ktorého v súčasnosti vedie v preferenciách politických strán hnutie OĽaNO. Ide o zavádzajúci graf s cieľom zvýšiť dôveryhodnosť Matovičovho hnutia, jeho autor nie je známy.

Na blud poukázal aj poslanec strany OĽaNO Andrej Stančík, ktorý na Facebooku vysvetľuje, že ide o „pokútnu grafickú prácu s náhodne pridelenými percentami“.

Tvrdí, že ak by si pripustil, že môže byť takáto tabuľka pravdivá, považoval by to za absoltúnu stratu kontaktu s realitou. „Musel by som byť hluchý a slepý voči hlasu občanov a okolia a neuvedomovať si súvislosti. Žiť vo vzdušných zámkoch je však rozhodne príjemné, tak ako opojenie alkoholom, no po ňom prichádza kruté vytriezvenie,“ tvrdí Stančík. 

Odporúčané
Andrej Stančík z OĽaNO: Do konca volebného obdobia by sme mohli posunúť práva homosexuálov na Slovensku (Rozhovor) Andrej Stančík z OĽaNO: Do konca volebného obdobia by sme mohli posunúť práva homosexuálov na Slovensku (Rozhovor) 31. januára 2021, 14:30

Falošný prieskum sa šíri najmä vo facebookových skupinách, kde sa združujú priaznivci súčasného premiéra Igora Matoviča, ale aj v „opozičných“ skupinách proti Robertovi Ficovi. Videli ho už minimálne desaťtisíce Slovákov. 

„Rád by som vás poprosil, aby ste nešírili takéto “prieskumy”, ktoré nekorešpondujú s realitou a vytvárajú falošnú predstavu o súčasnej situácii. Je to na rovnakej úrovni ako šírenie hoaxov a konšpirácií,“ upozornil Stančík. 

Podľa relevantných prieskumov je hnutie OĽaNO dlhodobo pod stranami Hlas-SD a SaS. Najnovší prieskum AKO nameral hnutiu Igora Matoviča 13,1 % a najnovší prieskum Focusu 10,4 %. 

Domov
Zdieľať
Diskusia