Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
18. marca 2021, 10:32
Čas čítania 0:54
Martin Mičuda

Parlament schválil možnosť ponechať si alebo preniesť EČV na iné auto, ako aj jeho nový formát

Parlament schválil možnosť ponechať si alebo preniesť EČV na iné auto, ako aj jeho nový formát
Zdroj: REFRESHER / MARTINZMARTINA
TECH
Uložiť Uložené

Novela zákona by mala nadobudnúť účinnosť budúci rok.

V úvode roka sa opäť otvorila téma evidenčných čísel vozidiel (EČV, po starom ŠPZ), pretože v Národnej rade Slovenskej republiky malo dôjsť k predloženiu nového návrhu zákona. Informoval o tom ešte v januári poslanec Marián Viskupič, ktorý na Facebooku zdieľal ambíciu zmeniť doterajší zákon č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke, a to vo veci prideľovania a vlastnenia evidenčného čísla vozidla.

Odporúčané
Takmer 300 benzínových koní, štýlový dizajn a veľkolepý priestor. To je nový Arteon Shooting Brake, ktorý sme vyskúšali Takmer 300 benzínových koní, štýlový dizajn a veľkolepý priestor. To je nový Arteon Shooting Brake, ktorý sme vyskúšali 26. februára 2021, 14:30

Ako informuje portál sme.sk, parlament v stredu schválil pripravovanú novelu zákona, ktorá nakoniec neprinesie len možnosť prenosu tabuľky s EČV, ale aj nový formát celoštátneho EČV. Novela zákona o cestnej premávke tak prinesie nasledujúce zmeny:

  • Možnosť prenesenia EČV – pri predaji vozidla z predošlého na nového majiteľa bude možné bez ohľadu na trvalý pobyt preniesť tabuľky s EČV. Tie tak po novom budú môcť byť späté s vozidlom až do jeho vyradenia z premávky.
  • Možnosť ponechania EČV – po predaji svojho aktuálneho vozidla si bude majiteľ môcť tabuľky s EČV ponechať, čiže následne ich bude môcť prideliť svojmu ďalšiemu vozidlu. Pridelenú spleť čísel a písmen či zakúpenú vlastnú značku tak bude možné používať roky a prenášať ich z vozidla na vozidlo.
  • Nový formát AA 001 AA – vzhľadom na skutočnosť, že delenie EČV podľa okresov týmito zmenami stratí význam, po minutí súčasných značiek dôjde k zmene formátu samotných tabuliek. Dopravné inšpektoráty budú vydávať značky v abecednom poradí bez (viditeľnej) príslušnosti k okresu.


Novela zákona so spomínanými zmenami by mala byť účinná od budúceho roka, konkrétne od 1. marca 2022

Domov
Zdieľať
Diskusia