Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
10. marca 2021, 18:53
Čas čítania 1:16
Adam Novosad

V roku 2021 si už 30-tisíc Slovákov doprialo dovolenku v exotike. Krajčí ľudí vyzýva, aby do exotických krajín necestovali

NEWS CESTOVANIE DOVOLENKA LIETADLO SLOVENSKO
Uložiť Uložené

Najobľúbenejšími destináciami sa stali Dominikánska republika, Zanzibar či Spojené arabské emiráty.

Napriek nepriaznivej epidemickej situácii si v roku 2021 približne 30-tisíc obyvateľov Slovenska doprialo dovolenku v exotike. Medzi najpopulárnejšie destinácie patria Spojené arabské emiráty, Zanzibar, Maldivy, Dominikánska republika či Egypt.

Prezident Slovenskej asociácie cestovných kancelárií a cestovných agentúr (SACKA) Roman Berkes však uvádza, že od januára bolo zo zahraničia podľa oficiálnych údajov importovaných len 35 prípadov koronavírusu. „V prepočte tieto čísla predstavujú 0,001 %, čo je hlboko pod slovenským priemerom,“ objasňuje.

Odporúčané
Nahnevaný manžel šéfky ŠÚKL zverejnil údajné Matovičove telefónne číslo na Facebooku Nahnevaný manžel šéfky ŠÚKL zverejnil údajné Matovičove telefónne číslo na Facebooku 9. marca 2021, 23:20

Tri z importovaných prípadov podľa neho pochádzajú z Kolumbie, Saudskej Arábie a Alžírska, čo podľa Berkesa nie sú bežné dovolenkové destinácie. Cestu na dovolenku prostredníctvom cestovnej kancelárie pritom momentálne považuje za najbezpečnejší spôsob cestovania. Mnohé organizujú vlastné charterové lety alebo vyžadujú od každého cestujúceho negatívne testy.

Na druhej strane sa v exotických destináciách ako Zanzibar nedodržiavajú takmer žiadne hygienické opatrenia, ktoré by mohli šíreniu koronavírusu zamedziť. V mnohých destináciách majú pootvárané vnútorné priestory reštaurácií či barov, pričom po prílete nevyžadujú negatívny test ani karanténu, a tak ťažko zabezpečiť, aby mal človek istotu, že sa na dovolenke s vírusom nestretne.

Nebezpečnú juhoafrickú mutáciu si už zo Zanzibaru doviezlo niekoľko dovolenkárov z Česka a podľa ministra zdravotníctva Mareka Krajčího je pravdepodobné, že sa už medzi ľuďmi šíri aj na Slovensku, len o tom zatiaľ nevieme. Vláda má rozhodnúť o tom, ako budú navrátilci zo zahraničia tráviť karanténu. Do úvahy prichádza to, aby boli namiesto štátnej karantény na vlastné náklady zatvorení v hoteloch. 

Domov
Zdieľať
Diskusia