Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento obsah je sponzorovaný obsah spoločnosti Porsche.
5. marca 2021, 13:04
Čas čítania 3:27
Sponzorovaný obsah

Elektrické Porsche Taycan Cross Turismo ti vyrazí dych svojou prepracovanosťou do posledného detailu

TECH PORSCHE
Uložiť Uložené

Dva elektromotory, elegantný dizajn a funkcie, s ktorými môžeš jazdiť aj off-road.

Porsche ešte pred koncom roka potešilo fanúšikov, ktorých nechalo nahliadnuť do procesov výroby, navrhovania aj dizajnu. Len o pár mesiacov nato prichádza s ďalšou veľkolepou novinkou. Predstavuje nové Porsche Taycan Cross Turismo, ktoré uvedie na trh toto leto. Nové elektrické Porsche Taycan je premyslené do najmenšieho detailu. Poď sa naň pozrieť zblízka. 

Nové Porsche Taycan Cross Turismo
Nové Porsche Taycan Cross Turismo Zdroj: Porsche

Dizajn exteriéru s typickým DNA Porsche

Základ dizajnu nového Porsche Taycan Cross Turismo vychádza z koncepčnej štúdie Mission E Cross Turismo predstavenej na medzinárodnom autosalóne v Ženeve v roku 2018. Jeho siluetu definuje najmä športová línia strechy klesajúca smerom dozadu, dizajnérmi Porsche nazývaná aj „flyline“. Keďže nový model má viaceré off-road vychytávky, odrazili sa aj na dizajne. Ide o špeciálne klapky v rohoch predného a zadného nárazníka a na koncoch prahov, ozdobné lišty podbehov a jedinečné spodné lišty vpredu a vzadu. Rovnako ako športový sedan Taycan aj nový model Cross Turismo obsahuje inovatívne prvky, ako je napríklad nápis Porsche so skleneným efektom na svetelnej lište.

Porsche, Porsche Taycan Cross Turismo, auto, športové auto
Zdroj: Porsche

Jedinečný dizajn interiéru so širokým displejom

Dominantný a dôležitý element dizajnu interiéru spočíva v hornej a dolnej časti palubnej dosky v tvare krídla, ktorá sa tiahne po celej šírke automobilu. Samostatne stojaci zakrivený združený prístrojový blok tvorí najvyšší bod na palubnej doske. Centrálny 10,9-palcový displej infotainmentu a ďalší voliteľný displej predného spolujazdca vytvárajú kombináciu skleneného pása v čiernej farbe. Na vrchu palubnej dosky je v kombinácii s balíkom Off-Road Design nainštalovaný kompas.

Interiér nového Porsche Taycan Cross Turismo
Interiér nového Porsche Taycan Cross Turismo Zdroj: Porsche Newsroom

Veľká batéria a inteligentné nabíjanie

Pri elektromobiloch sme zvyknutí na napätie batérie 400 V, avšak Taycan Cross Turismo príjemne prekvapil batériou s napätím 800 V. Celková kapacita je 93,4 kWh. Čo sa týka nabíjania, vodiči môžu svoje vozidlo nabíjať aj doma, štandardne 11 kW striedavým prúdom. Ako doplnková výbava je k dispozícii palubná nabíjačka s kapacitou 22 kW.

Počas cesty môže vodič využívať prepracovanú stratégiu riadenia teploty batérie. Precízna kontrola zahrievania batérií, keď sa vozidlo blíži k nabíjacej stanici, umožní nabíjanie vyšším prúdom, čo výrazne zrýchľuje proces. Batériu je možné za 5 minút nabiť tak, aby poskytla dojazd 100 km. 

Porsche Taycan Cross Turismo disponuje funkciou rýchleho nabíjania a bezkontaktných platieb
Porsche Taycan Cross Turismo disponuje funkciou rýchleho nabíjania a bezkontaktných platieb Zdroj: Porsche

Funkcia Plug & Charge umožňuje pohodlné nabíjanie a platby bez potreby kariet alebo aplikácií: len čo je nabíjací kábel zapojený, Taycan Cross Turismo nadviaže šifrovanú komunikáciu s nabíjačkou kompatibilnou s technológiou Plug & Charge. Procesy účtovania a platby sa potom začnú automaticky. 

Prispôsobený na športovú jazdu

Všetky modely Taycan Cross Turismo majú dva elektromotory – jeden namontovaný na prednej náprave a druhý na zadnej náprave –, a preto majú štandardne pohon všetkých kolies. Elektromotor, prevodovka a pulzne riadený invertor sú kombinované do kompaktného pohonného modulu. Vďaka nastaviteľným prívodom vzduchu v prednej časti vozidla môžeš jednoducho zlepšiť aerodynamiku vozidla. 

Nielen motorom, ale aj výberom materiálov je nové Porsche prispôsobené na rýchlu jazdu. Hliníkové puzdro podlahovej batérie je súčasťou bezpečnostnej konštrukcie modelu Taycan Cross Turismo. Plne pozinkované telo je zmesou hlavných materiálov – hliníka a ocele. Vo dverách batožinového priestoru je integrovaný torzný krúžok z profilovaného hliníka, ktorý zvyšuje pozdĺžnu pevnosť v ohybe.

Aerodynamika jazdy Taycan Cross Turismo vylepšená vďaka nastaviteľným prívodom vzduchu v prednej časti vozidla
Aerodynamika jazdy Taycan Cross Turismo vylepšená vďaka nastaviteľným prívodom vzduchu v prednej časti vozidla Zdroj: Porsche

Inovatívne programy na jazdu v teréne

Porsche Taycan Cross Turismo je jedinečné nielen svojím dizajnom. Disponuje hneď niekoľkými vychytávkami, vďaka ktorým sa ti vozidlo doslova prispôsobí. Integrované riadenie podvozku Porsche 4D a funkcia Smartlift ti umožnia zdvihnutie podvozku na rôznych problémových miestach, akými je garážová cesta alebo hrboľatý terén. Tieto miesta je možné uložiť do systému a jazdná výška sa pri nich automaticky zmení. 

Ďalším jazdným režimom, ktorý sa prispôsobuje terénu, je režim Gravel. Režim prispôsobuje podvozok auta v prípade jazdy po štrkovej, prípadne blatistej ceste. V tomto režime sa jazdná výška v porovnaní so sedanom zvýši o 30 milimetrov. 

Gravel režim prispôsobuje výšku podvozku počas jazdy v teréne
Gravel režim prispôsobuje výšku podvozku počas jazdy v teréne Zdroj: Porsche

Okrem týchto režimov si auto prispôsobuješ flexibilnými upgradmi vďaka Functions on Demand. A to aj po kúpe. Môžeš si teda kúpiť rôzne asistenčné a komfortné funkcie, ktoré aktivuješ online.  

Rozsiahle systémy bezpečnosti 

Porsche myslelo aj na bezpečnosť. Štandardne sú sedadlá vybavené bezpečnostnými pásmi s obmedzovačmi sily. Systém ochrany pred bočnými nárazmi pozostáva z ochrany na dverách a z hrudných airbagov, ktoré sú zabudované v bočných čalúneniach predných sedadiel. Systém bočnej ochrany je zakončený hlavovými airbagmi pokrývajúcimi celý strešný rám a bočné okná od stĺpika A po C. Pre vodiča a spolujazdca sú k dispozícii airbagy plnej veľkosti a pre každého aj kolenné airbagy. 

Rozsiahla štandardná výbava

Úložný priestor, ktorý obsahuje priehradky v predných a zadných stredových konzolách a dva sťahovacie pásy v batožinovom priestore, je v prípade Taycana Cross Turismo štandardom. Pre nové modely v roku 2021 Porsche vylepšilo štandardnú výbavu a Cross Turismo z toho profituje tiež.

Porsche Taycan Cross Turismo
Porsche Taycan Cross Turismo Zdroj: Porsche

Digitálne rádio je rovnako štandardom, no pridávajú sa aj podcasty Applu, ktoré je možné zvoliť ako samostatný médiový zdroj. V rámci výbavy si užiješ aj elektrické režimy prispôsobenia sedadiel, multifunkčný športový volant, čiastočne kožený interiér a prepracovaný koncept klimatizácie. 

Porsche a nové elektrobicykle

Porsche zároveň predstavuje aj dva nové elektrobicykle, ktoré sú perfektne zladené s Taycanom Cross Turismo. Športový dizajn auta poslúžil ako inšpirácia pre jeho dvojkolesových súrodencov. Karbónový rám bicyklov totiž evokuje líniu strechy vozidla. Najlepšie však je, že spoločnosť vyvinula pre Taycan Cross Turismo aj zadný nosič až na tri bicykle. Dvere batožinového priestoru je možné otvoriť, aj keď je nosič naložený.

Nové Porsche elektrobicykle inšpirované dizajnom Taycan Cross Turismo
Nové Porsche elektrobicykle inšpirované dizajnom Taycan Cross Turismo Zdroj: Porsche

Uhlíkovo neutrálna a udržateľná výroba

Pozitívnym bonusom na záver je, že Cross Turismo vzniká v novopostavenej továrni, ktorá sleduje víziu výrobného závodu bez dosahu na životné prostredie. Záväzok udržateľnosti jasne dokazujú aj použité materiály v interiéri vozidla. Niektoré totiž pozostávajú z recyklovaných zložiek. Navyše všetky nabíjacie operácie s Porsche Charging Service sú uhlíkovo neutrálne. Vodič si teda môže dať vyhľadávať iba nabíjacie stanice so zelenou energiou. 

Porsche, Porsche Taycan Cross Turismo, auto, športové autoPorsche, Porsche Taycan Cross Turismo, auto, športové autoPorsche, Porsche Taycan Cross Turismo, auto, športové autoPorsche, Porsche Taycan Cross Turismo, auto, športové auto
Zobraziť galériu
(13)
Domov
Zdieľať
Diskusia